Πότε φυτεύουμε σκόρδα και ποια εποχή γίνεται η καλλιέργεια του σκόρδου;
Σκόρδο με τη μοναδική πικάντικη γεύση και το έντονο άρωμα, ένα από τα πιο δημοφιλή κηπευτικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά στην κουζίνα. Η καλλιέργεια του σκόρδου είναι ετήσια και ανήκει στην ίδια οικογένεια με την καλλιέργεια του κρεμμυδιού, την καλλιέργεια του πράσου και την καλλιέργεια του σχοινόπρασου. Εκτός από τους ξερούς βολβούς που αναπτύσσει μέσα στο έδαφος, το σκόρδο καλλιεργείται και για τα στενόμακρα λεπτά φύλλα του που θυμίζουν φύλλα κρεμμυδιού, ωστόσο δεν έχουν κυλινδρικό σχήμα και εσωτερικά είναι γεμάτα σε αντίθεση με αυτά του κρεμμυδιού. Ανάλογα την περιοχή που καλλιεργούμε, η κατάλληλη εποχή φύτευσης για το σκόρδο ενδέχεται να διαφέρει. Σε ζεστές νότιες περιοχές, η καλλιέργεια του σκόρδου ξεκινάει την εποχή του φθινοπώρου, από Οκτώβριο μέχρι Νοέμβριο. Σε πιο ψυχρές και ορεινές περιοχές, φυτεύουμε τα σκόρδα την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου ως ανοιξιάτικη καλλιέργεια.
Τι φυτόχωμα θέλει η ορχιδέα και πότε χρειάζεται μεταφύτευση;
Καθώς η ορχιδέα δεν αναπτύσσεται στο χώμα, για τη φύτευση της χρησιμοποιούμε μίγματα από υλικά που επιτρέπουν τη στήριξη του φυτού, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν την κατάλληλη διατήρηση υγρασίας και καλό αερισμό για τις ρίζες. Σε φυτώρια και σε γεωπονικά καταστήματα, υπάρχουν ειδικές συσκευασίες με φυτόχωμα για ορχιδέες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, οι οποίες περιέχουν υλικά όπως η πευκόφλουδα και οι φλούδες του εξωτερικού περιβλήματος της καρύδας. Πριν τη μεταφύτευση της ορχιδέας, βγάζουμε το φυτό από τη γλάστρα και αφαιρούμε με τα δάχτυλα μας το υπόστρωμα της πευκόφλουδας από τις ρίζες. Στη συνέχεια κόβουμε τα σαπισμένα ή ξεραμένα τμήματα της ρίζας με ένα ψαλιδάκι, καθώς και τα ξερά φύλλα εφόσον υπάρχουν. Προσθέτουμε καινούριο μίγμα με πευκόφλουδα μέχρι το 1/3 τη γλάστρας, τοποθετούμε την ορχιδέα στη γλάστρα και γεμίζουμε μέχρι πάνω. Η μεταφύτευση της ορχιδέας πρέπει να γίνεται μετά το τέλος της ανθοφορίας της. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να πέσουν τα λουλούδια της. Η ορχιδέα χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα, συνήθως κάθε 2 χρόνια όταν γεμίσουν ασφυκτικά οι ρίζες της και αρχίσουν να εξέρχονται.
Πώς καλλιεργούμε τζίντζερ σε γλάστρα;
Τζίντζερ, ένα υπέροχο μπαχαρικό με μοναδική γεύση και πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Με καταγωγή από τη νοτιοανατολική Ασία, η καλλιέργεια του τζίντζερ είναι γνωστή για τα πιπεράτα και πικάντικα ριζώματα που δημιουργεί, από τα οποία δώθηκε η ονομασία πιπερόριζα. Για να αναπτυχθεί το τζίντζερ σε γλάστρα, προτιμάμε προφυλαγμένα σημεία σε μπαλκόνι με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το φυτό τζίντζερ μέσα στο σπίτι, τοποθετούμε το φυτό σε φωτεινό παράθυρο που δεν το χτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου, μακριά από καλοριφέρ και τζάκι. Για τη φύτευση του τζίντζερ, επιλέγουμε γλάστρες βάθους και πλάτους περίπου 30 εκατοστών που διαθέτουν τρύπες στην βάση για να φεύγει το νερό. Χρησιμοποιούμε ελαφρύ φυτόχωμα με περλίτη και τοποθετούμε μία στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr