Tι θέση επιλέγουμε για τη μονστέρα μέσα στο σπίτι;
Μονστέρα, εξαιρετικά δημοφιλής και αγαπημένη! Ένα τροπικό φυτό εσωτερικού χώρου με μεγάλα γυαλιστερά και δερματώδη φύλλα που διαθέτουν χαρακτηριστικές εσοχές και την κάνουν να ξεχωρίζει. Η μονστέρα έχει αργή ανάπτυξη και σχηματίζει μόνο λίγα φύλλα κάθε χρόνο. Τα νεαρά φύλλα της μονστέρας έχουν αρχικά σχήμα καρδιάς με τις σχισμές να διαμορφώνονται καθώς το φυτό μεγαλώνει. Κάθε φύλλο μπορεί να ξεπεράσει σε μήκος το μισό μέτρο.
Η μονστέρα αντέχει σε λιγότερο φωτεινά σημεία του σπιτιού μας, ωστόσο όταν της δώσουμε πλούσιο φως παρουσιάζει καλύτερη ανάπτυξη και μεγαλώνει πιο γρήγορα. Αποφεύγουμε να τοποθετούμε τη γλάστρα σε σημείο που χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου, γιατί θα προκαλέσουν καψίματα στα φύλλα της. Η μονστέρα ευδοκιμεί σε εύρος θερμοκρασιών 18-27°C κατά τη διάρκεια του έτους και χρειάζεται να βρίσκεται σε περιβάλλον σχετικής υγρασίας για να έχει ζωηρό πράσινο χρώμα στο φύλλο. Φροντίζουμε να προφυλάσσουμε τη μονστέρα και την τοποθετούμε μακριά από θερμά και ψυχρά ρεύματα, από κλιματιστικά, καλοριφέρ και τζάκι.
Πότε φυτεύουμε κόλιαντρο στον κήπο και πώς γίνεται η φύτευση του;
Κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε κόλιανδρο είναι μέσα στο φθινόπωρο και στις αρχές της άνοιξης. Ο κόλιανδρος πολλαπλασιάζεται με σπόρο που φυτεύεται σε σπορείο ή απευθείας στον κήπο σε βάθος περίπου 1 εκατοστού. Σε ευνοϊκές συνθήκες με θερμοκρασία γύρω στους 20°C, οι σπόροι του κόλιανδρου φυτρώνουν σε διάστημα περίπου μίας εβδομάδας. Για μεγαλύτερη ευκολία, προμηθευόμαστε έτοιμα φυτά κόλιανδρου από φυτώρια και φυτεύουμε τα φυτά στις κατάλληλες απoστάσεις: 20 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 40-50 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.Ο κόλιανδρος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μυρωδικά που χρησιμοποιούμε ως καρύκευμα στην κουζίνα. Ο φρέσκος κόλιανδρος και οι αποξηραμένοι σπόροι του έχουν έντονο άρωμα που χαρίζει μοναδική γεύση στα φαγητά. Γνωστό και ως κόλιαντρο, κορίανδρο ή κορίαντρο, ο κόλιανδρος είναι ετήσιο φυτό που βρίσκεται αυτοφυές στη Μεσόγειο. Ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών με την καλλιέργεια μαϊντανού, την καλλιέργεια άνηθου και την καλλιέργεια σέλινου.
Πώς αντιμετωπίζουμε οικολογικά τις κάμπιες στον λαχανόκηπο;
Όταν πέφτουν κάμπιες στον φθινοπωρινό μας λαχανόκηπο, υπάρχει πρόβλημα! Η πιερίδα του λάχανου, η γνωστή μας κάμπια, είναι ίσως ο σημαντικότερος εχθρός για τα λαχανικά του κήπου, μαζί με τα σαλιγκάρια, καθώς προσβάλλει και δημιουργεί εκτεταμένες ζημιές σε λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι.
Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με οικολογικό τρόπο τις κάμπιες στον λαχανόκηπο. Η καταπολέμηση της κάμπιας γίνεται με τον βάκιλο Θουριγγίας, ένα φυσικό βακτήριο που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην οικολογική και βιολογική γεωργία. Ο βάκιλος Θουριγγίας υπάρχει σε σκόνη για να σκονίσουμε τα φυτά μας, καθώς και σε μορφή βρέξιμης σκόνης που διαλύεται στο νερό για να ψεκάσουμε τα φυτά. Καλό είναι να εφαρμόζεται ανά δέκα ημέρες, καθώς και να επαναλαμβάνεται άμεσα σε περίπτωση βροχής. Ο βάκιλος είναι βιολογικό σκεύασμα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr