Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Τα μυστικά του Κήπου

Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς;

Η μονίλια είναι η πιο σοβαρή μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τα άνθη και τους βλαστούς της αμυγδαλιάς και τα κάνει να μοιάζουν σα ζεματισμένοι από ζεστό νερό ή σαν καμένα από την παγωνιά. Για την αντιμετώπιση της μονίλιας της αμυγδαλιάς αλλά και για την ασθένεια του κορύνεου που δημιουργεί τρύπες στο φύλλωμα της αμυγδαλιάς, ψεκάζουμε με σκεύασμα χαλκού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Επιπλέον, για την αντιμετώπιση του εντόμου του ευρύτομου της αμυγδαλιάς, που προσβάλλει τους νεαρούς καρπούς, την περίοδο της άνοιξης, πρέπει να γίνεται ψεκασμός των δέντρων με βιολογικό σκεύασμα φυσικής πυρεθρίνης.

Πώς καλλιεργούμε σπανάκι σε γλάστρα;

Αν δε διαθέτουμε κήπο, επιλέγουμε να φυτέψουμε σπανάκι σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Η καλλιέργεια του σπανακιού σε γλάστρα δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, αρκεί να προτιμήσουμε μπαλκόνι με νότια ή δυτική έκθεση κατά την περίοδο του φθινοπώρου και με ανατολική έκθεση την περίοδο της άνοιξης. Χρησιμοποιούμε χαμηλές γλάστρες και ζαρντινιέρες, βάθους 20 εκατοστών, για τη μεταφύτευση, καθώς το σπανάκι έχει ριζικό σύστημα που παραμένει επιφανειακά και δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις ως προς το βάθος του υποστρώματος φύτευσης. Προμηθευόμαστε φυτόχωμα κατάλληλο για καλλιέργεια κηπευτικών, εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά. Είναι σημαντικό να τοποθετούμε μία λεπτή στρώση χαλικιών στην βάση της γλάστρας για να απομακρύνεται ευκολότερα το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα.

Ποια θέση είναι κατάλληλη για τη σανσιβέρια;

Η σανσιβέρια, γνωστή και ως σανσεβιέρια, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου για να διακοσμήσουμε το σπίτι και το γραφείο μας. Η σανσιβέρια διαθέτει χαρακτηριστικά στενόμακρα μυτερά φύλλα που αναπτύσσονται προς τα πάνω, τα οποία διατηρούνται καταπράσινα και ζωηρά όλο τον χρόνο. Η σανσιβέρια είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και μπορεί να επιβιώσει σε σημεία με περισσότερο ή λιγότερο φως. Η σανσιβέρια προτιμάει φωτεινά σημεία μέσα στο σπίτι για να αναπτυχθεί πιο γρήγορα. Μπορεί να προσαρμοστεί και σε σκοτεινά δωμάτια με λιγότερο φως, ωστόσο θα έχει πολύ πιο αργή ανάπτυξη. Οι απευθείας ακτίνες του ήλιου δεν της αρέσουν, καθώς δημιουργούν εγκαύματα στο φύλλωμα της και κάνουν το χρώμα των φύλλων της να εξασθενεί. Αποφεύγουμε, επίσης, να την τοποθετούμε κοντά σε πηγές θερμότητας, όπως τζάκι και καλοριφέρ, και επιλέγουμε θέσεις μακριά από ψυχρά ρεύματα και κλιματιστικά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα