Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια της κυδωνιάς για να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει;
Γλυκό κυδώνι με το μοναδικό άρωμα, ένας υπέροχος καρπός με έντονο χρυσό χρώμα σε σχήμα που θυμίζει αχλάδι. Η καλλιέργεια της κυδωνιάς ανήκει στην οικογένεια των μηλοειδών, η οποία περιλαμβάνει την καλλιέργεια της αχλαδιάς και την καλλιέργεια της μηλιάς. Πρόκειται για ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο με πλαγιόκλαδη και σχετικά αργή ανάπτυξη που φτάνει συνήθως σε ύψος 3-4 μέτρων και ζει μέχρι 50 χρόνια. Οι κυδωνιές προτιμούν το εύκρατο κλίμα και ευδοκιμούν σε ζεστές ηλιόλουστες περιοχές, όπου σχηματίζουν πιο νόστιμους καρπούς. Σε σχέση με την αχλαδιά και τη μηλιά, η κυδωνιά έχει μικρότερες ανάγκες σε ψύχος για να μας δώσει ικανοποιητική καρποφορία. Η καλλιέργεια της κυδωνιάς μπορεί να αναπτυχθεί και σε εδάφη που δεν είναι πολύ βαθιά, χάρη στο ριζικό της σύστημα που αναπτύσσεται περισσότερο επιφανειακά. Προτιμά γόνιμα εδάφη που διαθέτουν καλή αποστράγγιση και μικρή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Σε εδάφη πολύ ξηρά ή πολύ υγρά, οι καρποί που παράγονται δεν έχουν καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Τι θέση επιλέγουμε για τον πόθο και σε τι συνθήκες αναπτύσσεται καλύτερα;
Ο πόθος είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου με πανέμορφα φύλλα σε σχήμα καρδιάς που διαθέτουν χαρακτηριστικές κίτρινες κηλίδες. Με καταγωγή από τη νοτιανατολική Ασία, ο πόθος είναι γνωστός και με την ονομασία “κισσός του διαβόλου” (devil’s ivy), καθώς είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που αναπαράγεται πολύ εύκολα. Ο πόθος προτιμάει φωτεινές θέσεις μέσα στο σπίτι, αρκεί να μην τον χτυπάνε απευθείας οι ακτίνες του ήλιου. Η έντονη και άμεση ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα και χαρακτηριστικές μεγάλες καφέ και κίτρινες κηλίδες στα φύλλα του. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό που μπορεί να διατηρηθεί και σε σημεία με λιγότερο φως, παρουσιάζοντας ωστόσο πιο αργή ανάπτυξη. Ο μειωμένος φωτισμός σταδιακά μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το φύλλωμα του πόθου να μην είναι τόσο λαμπερό και γυαλιστερό. Αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες μεταξύ 20-32°C. Φροντίζουμε να βρίσκεται μακριά από θερμά και ψυχρά ρεύματα μέσα στο σπίτι, καθώς επίσης μακριά από θερμαντικά σώματα όπως τζάκι και καλοριφέρ. Αποφεύγουμε να τον διατηρούμε σε εξωτερικό χώρο, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες θα τον καταστρέψουν.
Πότε και με ποιο τρόπο κλαδεύουμε τη μέντα;
Η μέντα χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να την ανανεώσουμε και να μας δώσει έντονη βλάστηση με καταπράσιο φύλλωμα. Κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τη μέντα είναι στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Με το κλάδεμα της μέντας, αφαιρούμε ξερούς και αδύνατους βλαστούς και παράλληλα να κονταίνουμε τους υπόλοιπους και ειδικά τους πλευρικούς βλαστούς της. Συμπληρωματικά, η μέντα χρειάζεται ένα ελαφρύ κλάδεμα μετά την ανθοφορία της για να παρουσιάσει ξανά πλούσια ανάπτυξη μέσα στο φθινόπωρο.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr