Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Τα Μυστικά του Κήπου…

Τι λίπασμα βάζουμε στην καλλιέργεια του πεπονιού;

Πεπόνι, το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού με τη γλυκιά γεύση και το μοναδικό άρωμα. Ζουμερό και παγωμένο στο πιάτο, σε φρουτοσαλάτα μαζί με άλλα φρούτα ή με συνοδεία παγωτού, το πεπόνι αποτελεί μία από τις πιο δροσιστικές επιλογές του κήπου μας. Η καλλιέργια του πεπονιού θέλει αρκετό λίπασμα για να απολαμβάνουμε πλούσια παραγωγή με πεπόνια γεμάτα άρωμα και γεύση. Κατά τη φύτευση του πεπονιού, ενσωματώνουμε στο έδαφος βιολογικό λίπασμα που να περιέχει σημαντική ποσότητα καλίου, καθώς και οργανική ουσία με τη μορφή χωνεμένης κοπριάς και κομπόστ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα μία φορά το μήνα για να εξασφαλίσουμε καλή ανάπτυξη των φυτών της πεπονιάς και σημαντική παραγωγή ποιοτικών καρπών. Το μυστικό για γλυκά και αρωματικά πεπόνια γεμάτα γεύση βρίσκεται στην προσθήκη λιπάσματος πλούσιο σε κάλιο.

Γιατί δεν δένει καρπούς η γλυκοκολοκύθα;

Η κολοκύθα, γνωστή και ως γλυκοκολοκύθα, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κηπευτικά που φυτεύουμε στον ανοιξιάτικο λαχανόκηπο για να απολαύσουμε τους καλοκαιρινούς μήνες. Αρκετές φορές θα παρατηρήσουμε το φυτό της γλυκοκολοκύθας να έχει πολλή μεγάλη ανάπτυξη βλαστών, πλούσια ανθοφορία αλλά να μη δένει καρπούς. Η ζωηρή βλάστηση και η προβληματική καρπόδεση μπορεί να οφείλεται σε προσθήκη υπερβολική ποσότητα λιπάσματος αζώτου και σε πολύ συχνό πότισμα. Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της καρπόδεσης, μειώνουμε το πότισμα και κορφολογούμε την γλυκοκολοκύθα κόβοντας από την άκρη αρκετούς ζωηρούς βλαστούς του φυτού.

Τι συνθήκες θέλει η διπλαδένια για να ανθίσει;

Διπλαδένια, ένα αναρριχώμενο φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια για να στολίσουμε τον κήπο, την αυλή και το μπαλκόνι. Με καταγωγή από τη Βραζιλία, η διπλαδένια είναι γνωστή και με την ονομασία βραζιλιάνικο γιασεμί. Πρόκειται για ένα αειθαλές φυτό με μακρόστενα γυαλιστερά πράσινα φύλλα που διατηρούνται στο φύτο την περίοδο του χειμώνα. Η διπλαδένια προτιμά ημισκιερά ζεστά μέρη προφυλαγμένα από τον δυνατό αέρα για να μας χαρίσει την πλούσια ανθοφορία της κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Ο έντονος καλοκαιρινός ήλιος ταλαιπωρεί το φύλλωμα της και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα της. Σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών, η διπλαδένια χάνει τη συνεχή και παρατεταμένη ανθοφορία, όταν η θερμοκρασία της νύχτας βρίσκεται κάτω από τους 10°C. Η διπλαδένια είναι πιο κατάλληλη για τις νότιες περιοχές της χώρας, καθώς παγώνει στους 0°C και ξεραίνεται το φύλλωμα της. Όσον αφορά το χώμα, η διπλαδένια θέλει βαθιά και γόνιμα εδάφη, σχετικά όξινα, που να εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση και καλό αερισμό. Σε βαριά εδάφη ή σε άγονα και ασβεστώδη εδάφη, η διπλαδένια παρουσιάζει μειωμένη ανάπτυξη και ανθοφορία.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα