Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Τα νέα μέτρα προβληματίζουν τον κλάδο της εστίασης στα Χανιά

Με προβληματισμό και ανησυχία αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της εστίασης στα Χανιά τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι τις 12 τη νύχτα, καθώς βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

«Τεράστιες συνέπειες»
Ο Μιχάλης Μποτωνάκης από το Boheme μας λέει ότι «είναι μια μεγάλη καταστροφή για την εστίαση στην πιο παραγωγική περίοδο του χρόνου, να κλείνουν τα μαγαζιά στις 12 στο φουλ της τουριστικής περιόδου. Είναι μια σειρά λαθών που έχει φέρει αυτή την κατάσταση.Κατά την άποψή μου δεν υπήρχε επαρκής πρόληψη στα σύνορα της χώρας. Και επίσης δεν μπορεί να ισχύει η λογική πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι. Αυτό που ισχύει τώρα δηλαδή. Αυτό νομίζω. Και θα έχει τεράστιες συνέπειες όχι μόνο στους επαγγελματίες αλλά και στην εθνική οικονομία εν γένει. Γιατί η εστίαση και ο τουρισμός αποτελούν ένα μεγάλο ποσό του ΑΕΠ της χώρας».
Ο ίδιος εξηγεί ότι το νέο ωράριο σημαίνει ότι ο τελευταίος πελάτης θα πρέπει να σερβιριστεί το φαγητό στις 10.30 και το τελευταίο ποτό στις 11. Αρα, αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα συνωστισμού γιατί αντί να απλώνεις τον κόσμο, άρα λιγότερος κόσμος σε πιο πολλές ώρες, τον περιορίζεις σε λιγότερες ώρες. Αρα, στις 8 με 10 θα γίνεται ένας πανζουλισμός και θα προσπαθούμε να κάνουμε τα αυτονόητα».

«Μειώνεται το προσωπικό»
Ο Αρτέμης Ζαγουράκης από το “Αρωμα” μας λέει ότι το μέτρο θα έχει «καταστροφικό αντίκτυπο. Και με το να κλείνουν 12 η ώρα τα μαγαζιά μειώνεται και το προσωπικό, μειώνεται και ο τζίρος των καταστημάτων και δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις με όλο αυτό που έχει προηγηθεί. Επίσης και το προσωπικό έχει μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή γιατί θα δουλεύει λιγότερες ώρες. Κάποια άτομα αναγκαστικά δεν θα δουλεύουν και καθόλου. Και πιστεύω ότι θα μπορούσε τουλάχιστον η κυβέρνηση να κάνει υπομονή δύο εβδομάδες ακόμα. Αλλωστε, εμείς ως προσωπικό παίρνουμε τα μέτρα μας, τηρούμε τις αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και την ασφάλεια, για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στη full season που έχει μείνει ακόμα στην ουσία μία εβδομάδα γιατι η επόμενη εβδομάδα θα έχει την αποχώρηση των τουριστών και των Ελλήνων και θα μείνουν κάποιοι λίγοι τουρίστες που είναι πάρα πολύ λίγοι για να καλύψουν ουσιαστικά τα έξοδα των επιχειρήσεων. Ας σκεφτόμαστε λίγο θετικά όλα αυτά αν και επαγγελματικά είναι μεγάλο το πρόβλημα και ας ελπίσουμε στο καλύτερο».

Επηρεάζεται η εστίαση
Ο Γιάννης Παπαδάκης από το “Μικρό Καφέ” μας λέει ότι με τα νέα μέτρα επηρεάζεται η εστίαση γιατί «τώρα που είναι Δεκαπενταύγουστος και ο κόσμος πάει να κινηθεί, με αυτό που γίνεται είναι σαν να κλείνουμε πάλι.
Σε ένα μήνα πιστεύω πως δεν θα κυκλοφορεί κανείς. Τώρα που μπορούσαμε να βγάλουμε λίγα χρήματα, να μπορούμε να πληρώσουμε τα έξοδά μας που έμειναν πίσω από το προηγούμενο κλείσιμο, τώρα θα μείνουν πάλι οι επιχειρήσεις μας πίσω».

Το παράδειγμα του Βελγίου
Ο Στέφανος Ξανθουδάκης, θαμώνας στο “Μικρό Καφέ” του Κουμ Καπί αναρωτιέται πως τα μαγαζιά θα μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ενώ αναφέρει ότι στο Βέλγιο ένας ξαδελφός του ο οποίος λειτουργεί εστιατόριο τρεις φορές την εβδομάδα,
έκλεισε και η κυβέρνηση έδινε 1.700 ευρώ μηνιαίως στον ίδιο και 1.700 στη γυναίκα του και 1.200 στον γιο του
ενώ τους διέθεταν δωρεάν μάσκες και γάντια καθώς και δωρεάν εξετάσεις.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή»
«Είναι ένα σοκ για μας. Από την στιγμή που πρέπει να γίνει θα το κάνουμε, δεν έχουμε άλλη επιλογή, ακολουθούμε τους κανόνες και όπου βγει.
Ό,τι είναι για όλους, είναι και για εμάς» τονίζει ο Γιάννης Μαρινάκης από το μεζεδοπωλέίο “Μαχαλάς”.
Όπως εκτιμά, σίγουρα το νέο μέτρο θα επηρεάσει αρνητικά την κίνηση «αλλά μπρος στο κοινό καλό, τουλάχιστον να μην έχουμε θύματα» τονίζει.

«Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα»
«Θα είναι μεγάλο πλήγμα για την εστίαση, από ‘κει και πέρα τι μπορούμε να κάνουμε, θα τα τηρήσουμε για το καλό όλων μας και ελπίζουμε να είναι κάτι προσωρινό για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον χειμώνα.» μας αναφέρει η Τασούλα Φιλιππάκη από το “B-Guest”. Η ίδια, θεωρεί πως
οι καθήμενοι θα έπρεπε να έχουν την δυνατότητα να μείνουν έως αργότερα, διότι υπάρχουν άνθρωποι που τελειώνουν από την δουλειά τους πολύ αργά και έχουν συνηθίσει να βγαίνουν μετά τις 10. «Τώρα όλοι αυτοί αποκλείεται να βγουν ξέροντας ότι το μαγαζί σε μία ώρα κλείνει; Πιστεύω πως θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα και πολύ μεγάλη μείωση του τζίρου και ελπίζω μόνο να είναι προσωρινό και είναι για το καλό όλων μας.» τονίζει.

«Για τα μπαρ αυτό σημαίνει lockdown»
«Αναγκαίο κακό» χαρακτηρίζει το νέο μέτρο, ο ιδιοκτήτης του μεζεδοπωλείου “Διαχρονικο”, Κώστας Γαβαλάκης: «Από τη μία το περιμέναμε και βλέπαμε πως ήταν αναπόφευκτο έτσι όπως πήγαιναν τα πράγματα. Από την άλλη, δεν είναι ευχάριστο για καμία επιχείρηση.» τονίζει και εξηγεί: «Ειδικά για τα μπαρ σημαίνει 100% lockdown αλλά και για την εστίαση θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα, αφενός γιατί θα κλείνουν τα καταστήματα πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο αφετέρου γιατί ο κόσμος θα αρχίσει να φοβάται και να μην έχει διάθεση να βγει, ακόμα και νωρίτερα. Από ‘κει και πέρα δεν μπορούμε δυστυχώς να κάνουμε τίποτα. Θα προσαρμοστούμε και ελπίζουμε για τα καλύτερα.».

«Να έχουμε ατομική ευθύνη»
«Δεν είναι μόνο το να τηρείται το ωράριο αλλά πρέπει να τηρούνται και τα μέτρα» επισημαίνει από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης του καφέ “Κήπος”, Βασίλης Σταθάκης. «Το ζητούμενο είναι ο κορωνοϊός να μην κυριεύσει εμάς αλλά εμείς να τον κυριεύσουμε. Όμως για να γίνει αυτό, πρέπει να έχουμε την αίσθηση της ατομικής ευθύνης, να σεβόμαστε ο ένας ο άλλον και να μπορούμε να μπούμε ο ένας στην θέση του άλλου» επισημαίνει.
«Η εστίαση αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως κοινωνικό αγαθό. Τα μαγαζιά είναι ανοικτά είναι για είναι ανοικτή η οικονομία αλλά για να είναι ανοικτή η οικονομία πρέπει να είμαστε και υγιείς», καταλήγει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα