Αφορµή για τη σηµερινή ιστορία αποτελεί η 5η γυναικοκτονία που µετράµε ήδη για το 2024.
Πριν από λίγες ηµέρες η Κυριακή Γρίβα δολοφονήθηκε αβοήθητη έξω από το Α.Τ. Αγ. Αναργύρων από τον πρώην σύντροφό της.
Οι γυναικοκτονίες είναι εγκλήµατα που στηρίζονται σε βαθιά εµπεδωµένες κοινωνικές αντιλήψεις κι έµφυλα στερεότυπα σύµφωνα µε τα οποία οι γυναίκες είναι κατώτερες, υποτελείς στην ανδρική εξουσία και δυνητικά µπορούν να “τιµωρηθούν”, “ελεγχθούν” και “σωφρονιστουν” µέσω της βίας.
Είναι τραγικό το ότι µια τέτοια γυναικοκτονία ενέπνευσε πριν από χρόνια κάποιους ανθρώπους και προέκυψε ένα µεγάλο για την εποχή σουξέ.
Το 1961 κυκλοφόρησε ο δίσκος “Τα νέα της Αλεξάνδρας” κι έκανε αµέσως θραύση. Το οµότιτλο τραγούδι, σε στίχους και µουσική του Κώστα Γιαννίδη, αποτέλεσε µία από τις µεγαλύτερες επιτυχίες του λαϊκού ερµηνευτή Βαγγέλη Περπινιάδη.
Ωστόσο, όπως έγραψε σε δηµοσίευσή της στο Facebook, η δηµοσιογράφος Αργυρώ Μουστάκα Βρεττού και αναφέρει το mixanitouxronou.gr η ιστορία πίσω από το διάσηµο τραγούδι αφηγείται τη φρικτή δολοφονία µιας νεαρής γυναίκας από τον θείο της.
Η Αλεξάνδρα Μ. ήταν ένα όµορφο και “άβγαλτο” κορίτσι, που ήρθε από τη Μάνη στην Αθήνα, σε ηλικία 21 ετών, για να σπουδάσει ραπτική. Όπως εκατοντάδες ακόµα κορίτσια της εποχής, φιλοξενήθηκε σε ένα σπίτι συγγενών στο Αιγάλεω και για να ανταποδώσει τη φιλοξενία εκτελούσε και χρέη οικονόµου. Έβγαινε από το σπίτι µόνο για να πάει στη µοδίστρα και στο περίπτερο.
Εκείνη την περίοδο ήταν αρραβωνιασµένη µε τον ναύτη σύντροφό της κι επρόκειτο να παντρευτούν. Οι φίλες της έλεγαν ότι ήταν αρκετά χαρούµενη κι ερωτευµένη αλλά φαινόταν προβληµατισµένη, σαν κάτι να τη βασάνιζε. Ένα κυριακάτικο πρωινό κι ενώ η Αλεξάνδρα κοιµόταν πλάι στον αδερφό της, ο θείος της την πλησίασε και την εκτέλεσε εν ψυχρώ. Τρεις ώρες µετά το φονικό, ο «κακούργος θείος», όπως τον χαρακτήρισε ο Τύπος της εποχής, παρουσιάστηκε στη Χωροφυλακή και επικαλέστηκε «λόγους τιµής» για να δικαιολογήσει την πράξη του. Ισχυρίστηκε ότι ο µνηστήρας της 21χρονης Αλεξάνδρας διέλυσε τον αρραβώνα, όταν έµαθε ότι εκείνη «είχε διαφθαρεί, επειδή έβλεπε κι άλλους άνδρες».
Όµως ο αρραβωνιαστικός του δολοφονηµένου κοριτσιού διέψευσε τους ισχυρισµούς του δράστη. ∆ήλωσε πως ουδέποτε είχε αµφισβητήσει την αφοσίωση της αγαπηµένης του. Σύµφωνα µε όσα αποδείχτηκαν κατά την προανακριτική εξέταση της υπόθεσης, ο δράστης και θείος του θύµατος, Γ. Μ., το πρωί της µοιραίας ηµέρας συναντήθηκε µε τον φίλο του, Γ. Τζ. µε τον οποίο κάθισαν µαζί µέχρι το βράδυ. Γύρω στις 9 πήγαν στο σπίτι του δράστη, απ’ όπου έφυγαν λίγο µετά τις 11. Όση ώρα βρίσκονταν εκεί «ο φονεύς συνωµιλούσε µε την ανεψιάν του φιλικώτατα». Με σηµερινούς όρους, την παρενοχλούσε σεξουαλικά. Κι όπως αποδείχτηκε αργότερα δεν ήταν η πρώτη φορά. Αντιθέτως, η 21χρονη Αλεξάνδρα δεχόταν διαρκώς ανήθικες προτάσεις από τον θείο της, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που εκείνος αποπειράθηκε να τη βιάσει.
Όταν ο δράστης έφυγε από το σπίτι του, πήγε στην ερωµένη του στο Περιστέρι, για να πάρει το κυνηγετικό του όπλο. Της είπε ότι έπρεπε να το επιστρέψει σπίτι του και της ζήτησε να τον συνοδεύσει. Λίγο µετά τις 2 τα ξηµερώµατα, ο δράστης επέστρεψε σπίτι του. Η φίλη του περίµενε στην αυλή. ∆εν είχαν περάσει ούτε πέντε λεπτά, όταν ακούστηκε ο πυροβολισµός.
Ο δράστης βγήκε µε το όπλο στο χέρι και µε απόλυτη ψυχραιµία ανακοίνωσε ότι δολοφόνησε την ανιψιά του για λόγους τιµής.
Ωστόσο, αυτό που όπλισε το χέρι του στυγερού δολοφόνου ήταν η επίµονη άρνηση της 21χρονης Αλεξάνδρας να ενδώσει στις ερωτικές επιθυµίες του.
Λέγεται ότι τους στίχους του περίφηµου τραγουδιού “Τα νέα της Αλεξάνδρας” τους έγραψε ο ίδιος ο δράστης και τους έδωσε αργότερα στον Κώστα Γιαννίδη.
Τον Ιούνιο του 2021, η σκηνοθέτης Βάσια Ντούλια, επέλεξε να επαναφηγηθεί την ιστορία της Αλεξάνδρας ξαναγράφοντας τους στίχους του τραγουδιού, έτσι ώστε να ταιριάζουν στην πραγµατική ιστορία.
Καλές ακροάσεις µέχρι την επόµενη ιστορία µε ρεφρέν!