«Δεν θα μπορούσαν να προβλεφθούν και δράσεις πέρα από τις πολιτιστικές, στις χρήσεις των Νεωρίων;». Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που δεχθήκαμε αυτές τις ημέρες από αναγνώστες μας με αφορμή την ολοκλήρωση της μελέτης για την αποκατάσταση του μνημείου από το “Εργαστήριο Τεκμηρίωσης και Αποκατάστασης Ιστορικών Κτηρίων και Συνόλων” του Πολυτεχνείου Κρήτης και την παράδοσή της στο Δήμο Χανίων.
Προφανώς οι επιστήμονες δεν λειτούργησαν… αυθαίρετα. Ακολούθησαν τις κατευθύνσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ενώ για τις ακριβείς χρήσεις υπήρξαν πολλές συσκέψεις και συζητήσεις επί συζητήσεων με τον Δήμο Χανίων.
Σε κάθε περίπτωση μια πιο προσεκτική ανάγνωση των όσων προβλέπουν οι χρήσεις για τα 7 Νεώρια κάνει και το πιο αδαή να αντιληφθεί ότι δίπλα στο Μεγάλο Αρσενάλι, το “Μ. Θεοδωράκης”, δημιουργείται άλλος ένα ισχυρός πόλος πολιτισμού, ένα αληθινό πολύκεντρο στο οποίο θα αναπτύσσονται δράσεις συμβατές με τη φυσιογνωμία της παλιάς πόλης και το σύγχρονο πρόσωπο που πρέπει να έχει.
Μια ματιά σε ανάλογες παρεμβάσεις σε μεγάλες πόλεις είναι ικανή να πείσει τον καθέναν μας πως πάνω σε αυτή τη λογική θα πρέπει να προχωρήσει η αναστήλωση – ανακατασκευή των ιστορικών κτισμάτων…