∆εν τους φτάνει η προσπάθεια για πλήρη εµπορευµατοποίησή τους, οι καταστροφές που υπέστησαν στο παρελθόν είτε σε πολεµικές συγκρούσεις, είτε λόγω… οικιστικών αναδιαρθρώσεων. Τα µνηµεία στα Χανιά, στη σύγχρονη εποχή έχουν και τους κάθε λογής τύπους που φροντίζουν να αφήσουν επιδεικτικά τις υπογραφές ή τα σχέδια τους πάνω σε αυτά! Όπως στον προµαχώνα Mocenigo στο Κουµ Καπί έτσι όπως το αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός των “Χ.ν.”.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.
Αυτά δεν είναι ταγκιές γκραφιτάδων αλλά πολιτικά-κοινωνικά συνθήματα.
Τον “ΔΕΝ” μας το έφερε στα Χανιά ένας φοιτητής από τον Οκτώβριο 2021, βγαίνει από το “ΟΥΔΕΝ” που το συνδυάζει με το “ΑΛΗΤΕΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ” και το γνωστό 13:12 ή αλλιώς ACAB. Πράγματι δεν βγάζει κανένα νόημα, εκφράζει μόνο το πνευματικό επίπεδο του αναρχικού αυτού φοιτητή των Χανίων που συχνάζει στη “ROSA NERA”, ο οποίος δεν υπολογίζει ούτε Μνημεία ούτε τίποτε.
Το “No homo!” είναι ένα σύνθημα σχετικό με την “συμπερίληψη”.
Κανείς από όσους το τελευταίο χρονικό διάστημα βανδαλίζουν με συνθήματα και ταγκιές Μνημεία των Χανίων δεν είναι Χανιώτης γκραφιτάς.