Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Τα νοσοκοµεία της Κρήτης σπάνε… τα κοντέρ

■ Μια ενδιαφέρουσα συγκριτική ανάλυση του παραγόµενου έργου στα Νοσηλευτικά Ιδρύµατα

Η πανδηµία Covid-19 ανέδειξε την βαρύνουσα σηµασία της ανθεκτικότητας των συστηµάτων υγείας ως µίας εξαιρετικά σηµαντικής παραµέτρου παράλληλα µε την προσβασιµότητα (accessibility) ή την ισότητα στην πρόσβαση (equity of access), την ποιότητα (quality) της παρεχόµενης φροντίδας υγείας, την αποτελεσµατικότητα (effectiveness) και την αποδοτικότητα (efficiency). 

 

Ανέδειξε όµως και την καθοριστική συµβολή του νοσοκοµειακού τοµέα, ως βασικού πυλώνα των συστηµάτων υγείας, στην προάσπιση της δηµόσιας υγείας. Σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας τα νοσοκοµεία αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο της Παγκόσµιας Κάλυψης Υγείας (Universal Health Coverage – UHC) και έχουν κρίσιµο ρόλο στην επίτευξη των Στόχων Αειφόρου ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDG). Τα νοσοκοµεία στην ευρύτερη περιφέρεια που έχουν αναπτυχθεί είναι το επίκεντρο της υγειονοµικής περίθαλψης και αποτελούν τον πυλώνα για την ανάπτυξη της ∆ηµόσιας Υγείας στη βάση µιας αποτελεσµατικής, αποδοτικής, ποιοτικής και ισότιµης κάλυψης των αναγκών της υγείας του πληθυσµού. Καθώς η ζήτηση για υπηρεσίες υγείας, δεδοµένης της αύξησης του προσδόκιµου ζωής, έχει σηµαντικά αυξητική τάση και οι διαθέσιµοι πόροι είναι πεπερασµένοι , το πρόβληµα που τίθεται είναι η µεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των πραγµατοποιούµενων δαπανών για την υγεία. Ωστόσο, η βελτιστοποίηση της διαχείρισης των πεπερασµένων πόρων δεν συνεπάγεται αντίστοιχα και µείωση των δαπανών για την υγεία. Αντίθετα, η εξοικονόµηση κόστους δαπάνης πρέπει να θεωρείται ως ευκαιρία απελευθέρωσης οικονοµικών πόρων για επανεπένδυση ώστε να επιτυγχάνονται περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες υγείας που µπορούν να προσφερθούν σε περισσότερους δικαιούχους.

 

Τα Νοσοκοµεία  είναι οι Άνθρωποί τους

Το ανθρώπινο δυναµικό των Νοσοκοµείων µας είναι ο κινητήριος µοχλός της εύρυθµης καθηµερινής λειτουργίας και αποτελεί επίσης βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής τους δυναµικής. Η συνεισφορά ΌΛΩΝ των εργαζοµένων στην αποτελεσµατική αντιµετώπιση της πανδηµίας και της διασφάλισης της ∆ηµόσιας Υγείας είναι ανεκτίµητη . Με όπλα την µεγάλη εµπειρία , την επιστηµονική κατάρτιση και γνώση, σε συνδυασµό µε την συνεχιζόµενη , αλµατώδη ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισµού και τις κτιριολογικές αναβαθµίσεις, ανταπεξέρχονται µε επιτυχία στην µεγάλη ζήτηση για ποιοτικές υπηρεσίας υγείας.

 

Χρηµατοδότηση των  Νοσοκοµείων της Κρήτης

Στον  Πίνακα 1 βλέπουµε την χρηµατοδότηση των νοσοκοµείων της Κρήτης για τα έτη 2018-2022. Παρατηρούµε ότι όσο αφορά στο Νοσοκοµείο Χανίων η χρηµατοδότηση (τελικός προϋπολογισµός) για το έτος 2022 ανήλθε στα 41,5 εκατοµµύρια ευρώ σε σχέση µε τα 27,9 εκατοµµύρια ευρώ το 2018 παρουσιάζοντας µια πολύ µεγάλη αύξηση της τάξης του 48% ενώ για το σύνολο των νοσοκοµείων της Κρήτης η αντίστοιχη αύξηση έφθασε το 39%. Αυτό έρχεται να απαντήσει µε ξεκάθαρο τρόπο στην κριτική για υποχρηµατοδότηση των νοσοκοµείων. (βλ. πίνακες 1 και 2)

Αναφορικά µε τον αριθµό επισκέψεων στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία (ΤΕΙ) , Τµήµατα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) Ολοήµερης Λειτουργίας (απογευµατινά ιατρεία) και Συνολικού Αριθµού Εξετασθέντων, στα διαθέσιµα στοιχεία παρατηρούµε ότι τα τρία µεγάλα νοσοκοµεία της Κρήτης είναι µέσα στα πρώτα 15 µε το Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο να βρίσκεται στην 2η θέση.

Το Νοσοκοµείο Χανίων βρίσκεται στην 15η θέση, πάνω από µεγάλα νοσοκοµεία όπως το Γ.Ν Νίκαιας , Γ.Ν Πατρών , Γ.Ν Λάρισας , Βόλου, Πανεπιστηµιακό ΄΄ΑΧΕΠΑ΄΄ , Πανεπιστηµιακό Αλεξανδρούπολης κλπ. Είναι πολύ σηµαντικό το γεγονός ότι το ΤΕΠ του Γ.Ν Χανίων είναι το 2ο µεγαλύτερο στην Ελλάδα σε αριθµό προσελεύσεων για νοσοκοµεία που εφηµερεύουν καθηµερινά.

Τα παραπάνω δεδοµένα δείχνουν  ξεκάθαρα και µε τον πιο εµφατικό τρόπο το τεράστιο έργο που συντελείται.

Αυτό όµως που πραγµατικά εντυπωσιάζει  είναι η συγκριτική ανάλυση των συνολικών αριθµών επισκέψεων στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία , στα Τµήµατα Επειγόντων καθώς και στην Ολοήµερη – και του αντίστοιχου ποσοστού ως προς τον πληθυσµό – στο σύνολο των Νοσοκοµείων µεταξύ οµοειδών πληθυσµιακά περιφερειών όπως της Κρήτης , της Θεσσαλίας και της ∆υτικής Ελλάδος σε σχέση µε τους µέσους όρους πανελλαδικά.

Το κοινό χαρακτηριστικό των παραπάνω περιφερειών (Κρήτης , Θεσσαλίας και ∆υτικής Ελλάδος ) της χώρας είναι η ύπαρξη στην έδρα της κάθε περιφέρειας Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου.

Όσον αφορά στον αριθµό επισκέψεων στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία όλων των νοσοκοµείων της χώρας ως ποσοστό προς τον πληθυσµό της χώρας αυτό ανέρχεται στο 59 % . Το αντίστοιχο ποσοστό- ως προς τον πληθυσµό- επισκέψεων στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία όλων των νοσοκοµείων των περιφερειών Θεσσαλίας και ∆υτικής Ελλάδος ανέρχεται επίσης στο 59%.

Στην περιφέρεια Κρήτης όµως το ποσοστό – ως προς τον πληθυσµό- επισκέψεων στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία όλων των νοσοκοµείων εκτινάσσεται στο 80% δηλαδή 35% παραπάνω από το πανελλαδικό µέσο ποσοστό και των αντίστοιχων ποσοστών που αφορά στα νοσοκοµεία των περιφερειών Θεσσαλίας και ∆υτικής Ελλάδος

Αντίστοιχα όσον αφορά στον αριθµό επισκέψεων στα Τµήµατα Επειγόντων Περιστατικών όλων των νοσοκοµείων της χώρας ως ποσοστό προς τον πληθυσµό της χώρας αυτό ανέρχεται στο 44 % , για τα νοσοκοµεία της περιφέρειας Θεσσαλίας στο 44% επίσης ενώ για τα νοσοκοµεία της περιφέρειας ∆υτικής Ελλάδος το ποσοστό φτάνει στο 55%.

Το αντίστοιχο ποσοστό για τα νοσοκοµεία της Κρήτης ανέρχεται στο 62% δηλαδή 40 % παραπάνω από το πανελλαδικό µέσο ποσοστό και του αντίστοιχου ποσοστού που αφορά στα νοσοκοµεία της περιφέρειας Θεσσαλίας και 13% παραπάνω του αντίστοιχου ποσοστού που αφορά στα νοσοκοµεία της περιφέρειας ∆υτικής Ελλάδος.

Αυτό εξηγεί τόσο την τροµακτική πίεση που υφίστανται τα Τµήµατα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκοµείων της Κρήτης όσο και την ισχυρή ζήτηση για εξωτερικά ραντεβού µε τους Ιατρούς των Νοσοκοµείων και µεταφράζεται βέβαια στον µεγάλο εργασιακό φόρτο όλων των εργαζοµένων στα νοσοκοµεία της Κρήτης.

Όσον αφορά στα Τµήµατα Επειγόντων η ένταξη στο Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας έργων πνοής όπως είναι η ολική αναδιαµόρφωση , εκσυγχρονισµός και επέκταση των ΤΕΠ ( χαρακτηριστικά το ΤΕΠ του Γ.Ν Χανίων επεκτείνεται από τα 680 µ2 στα 1700 µ2 µε την χρηµατοδότηση να ξεπερνά τα 4,2 εκ. ευρώ ενώ αντίστοιχες παρεµβάσεις γίνονται στα ΤΕΠ όλων των Νοσοκοµείων) σε συνδυασµό µε τις συνεχείς προκηρύξεις πρόσληψης µόνιµου προσωπικού θα συµβάλει καθοριστικά στην µείωση του µέσου χρόνου αναµονής και στην ποιοτική αναβάθµιση των παρεχόµενων υγείας.

Προβλήµατα υπήρχαν και θα υπάρχουν σε όλους τους οργανισµούς και όλα τα συστήµατα. Με συνεχή προσπάθεια , υποµονή και επιµονή, θα πετυχαίνουµε τους στόχους µας για περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες υγείας.

Προσωπικά ως πολίτης εµπιστεύοµαι την ζωή µου στα στελέχη των Νοσοκοµείων µας και ως ∆ιοικητής δηλώνω περήφανος που έχω την τιµή να διοικώ έναν τόσο αξιόλογο οργανισµό µε υπέροχους ανθρώπους.

 

  • Ο Γιώργος Β. Μπέας , Integrated Master  Μηχανικός Παραγωγής και ∆ιοίκησης

 Msc Χρηµατοοικονοµική ∆ιοίκηση, είναι  ∆ιοικητής Γενικού Νοσοκοµείου Χανίων

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα