Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025

Τα όρια Ιστορίας και Λογοτεχνίας στο Φεστιβάλ Βιβλίου

Με ενδιαφέρουσες βιβλιοπαρουσιάσεις και δρώμενα συνεχίζεται το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου στα Χανιά.

 

Χθες, κατά τη δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ, παρουσιάστηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, το βιβλίο «Κατά Ιωάννη» του Σπύρου Πετρουλάκη. Ο συγγραφέας συνομίλησε με τον παραολυμπιονίκη και συγγραφέα Αντώνη Τσαπατάκη και τον Ηλία Κολοβό, αν. καθηγητή Οθωμανικής ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Για ένα βιβλίο προκλητικό έκανε λόγο ο κ. Κολοβός, επισημαίνοντας πως αναμειγνύει ιστορία και λογοτεχνία με έναν τρόπο μυθιστορηματικό. «Βγάζει κρυμμένα μυστικά της πόλης και των Χανίων και ταξιδεύει στην άλλη πλευρά του Αιγαίου στη Σμύρνη, σε ένα παρελθόν που ένωνε τους λαούς, τους Έλληνες και τους Τούρκους».

Ο Αντώνης Τσαπατάκης εξέφρασε την χαρά του που συμμετείχε στην παρουσίαση ενός βιβλίου του οποίου ο πρωταγωνιστής «κάνει το δικό του αγώνα ενάντια στην διαφορετικότητα, σε μια εποχή πολύ πιο δύσκολη από τη σημερινή, προσπαθώντας να επιβιώσει υπό αυτές τις συνθήκες». Ο Σπύρος Πετρουλάκης, επεσήμανε πως μέσα το το βιβλίο στέλνει μηνύματα για την διαφορετικότητα. «Η διαφορετικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από το εμείς. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός κι έχει τη δική του θέση, τον δικό του αγώνα . Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου θα ήθελα ο αναγνώστης να διασκεδάσει, να βγάλει τα συναισθήματα του μέσα από τις αγωνίες των πρωταγωνιστών» σημείωσε.
Στο κατάμεστο από κόσμο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με θεματικό άξονα “Τα όρια Ιστορίας και Λογοτεχνίας. Ο καθημερινός άνθρωπος στη Λογοτεχνία και την Ιστορία”.

Οι συγγραφείς Ερίκ Βυϊγιάρ, Μάρω Δούκα, Μιχάλης Μοδινός και ο επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Γιάννης Δημητρακάκης συζήτησαν για τη χρήση της Ιστορίας από τη λογοτεχνία, για το πώς η λογοτεχνία στρέφει τον φακό προς τον καθημερινό άνθρωπο, είτε αυτός είναι θύμα της Ιστορίας είτε γίνεται κινητήριος μοχλός της.
Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Γιάννης Δημητρακάκης έθεσε ερωτήματα για το εάν υπάρχει ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον της πεζογραφίας για τα συλλογικά υποκείμενα και εάν ναι, με ποιους τρόπους η λογοτεχνία επιχειρεί να επαναδιαπραγματευτεί την σχέση της με το ιστορικό παρελθόν και το παρόν.

Σε κάποια από αυτά τα ερωτήματα απάντησε η Μάρω Δούκα, η οποία μεταξύ άλλων εξέφρασε την πεποίθηση ότι « το μυθιστόρημα είναι προορισμένο από την φύση του, να συμπλέκεται ποιητικά με την Ιστορία, να εξανθρωπίζει το γεγονός, να φωτίζει τις συσκοτισμένες περιοχές του, να αναδεικνύει τον Άνθρωπο, θύμα και θύτη, αλλά και δημιουργό και καταστροφέα, και οραματιστή και αδιέξοδο μαχητή στην ροή του χρόνου. Γι’ αυτό και οι αντιλήψεις που θέλουν το μυθιστόρημα περίκλειστο στο κέλυφος του, ουσιαστικά το αποστερούν από την εγγενή δυναμική του να καταργήσει αναζωογονητικά μέσω του συγκερασμού τα όρια στα είδη του γραπτού λόγου και να ανυψωθεί σε ηθικό έργο Τέχνης, ικανό πέρα από την όποια συγκίνηση και απόλαυση του κειμένου να θέσει ερωτήματα που αν και κατά βάση αναπάντητα, να είναι σε θέση αποτυπώνοντας την αγωνία και τον αγώνα του ανθρώπου να πυροδοτήσει άλλα ερωτήματα κι άλλες απορίες οδηγώντας σε άλλους δρόμους κι άλλα ξέφωτα, δίνοντας άλλη δυναμική στο μυθιστόρημα και άλλο πλάγιο λοξό φωτισμό στην Ιστορία…».

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ:
https://www.chania.gr/ta-chania-mou/chaniabookfest2022/programmaCBF22.html

Μεταξύ άλλων σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθούν

19:00-20:00 Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης: Ο συγγραφέας Χρήστος Μαρκογιαννάκης συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Σταύρο Ζουλάκη για την Εγκληματολογία, την αστυνομική Λογοτεχνία, την τέχνη και το Παρίσι.
Μεγάλο Αρσενάλι: Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης συνομιλεί με τον δημοσιογράφο και μεταφραστή Μανώλη Πιμπλή, με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα «Ο Τζίμης στην Κυψέλη».
20:00-21:00 Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης: Ο Ουκρανός συγγραφέας Αντρέι Κούρκοφ συνομιλεί για το τελευταίο βιβλίο του με τον συγγραφέα και πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Σταύρο Ζουμπουλάκη.
Μεγάλο Αρσενάλι Η ιστορικός και συγγραφέας Λένα Διβάνη συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Χριστακάκη για το νέο της βιβλίο, μία υβριδική βιογραφία, για την Διδώ Σωτηρίου.
21:00-22:00 Μεγάλο Αρσενάλι Η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Κυριακή Μπεϊόγλου με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα.
Γιαλί Τζαμί Ο συγγραφέας Βαγγέλης Ραπτόπουλος συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Γιάννη Μπασκόζο με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα
22:00-23:00 Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης Συζήτηση για το Latin Noir Με τον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ Ανδρέα Αποστολίδη, τον περουβιανό συγγραφέα Σαντιάγο Ρονκαλιόλο και τον μεταφραστή του στα ελληνικά, Κώστα Αθανασίου.
Αρσενάλι : Ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Κυριακή Τσολάκη με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα.
Γιαλί Τζαμί Συναυλία με τους Κώστα Γανωτή και Χάικ Γιαζιτζιάν


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα