Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

“Τα παιδιά του Πειραιά”

Πριν από 63 χρόνια στις 17 Απριλίου του 1961 μία σύνθεση του Μάνου Χατζιδάκι κερδίζει το Όσκαρ πρωτότυπου τραγουδιού στην Καλιφόρνια!

Ο λόγος για “Τα παιδιά του Πειραιά” που γράφτηκε για την ταινία “Ποτέ την Κυριακή” με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη.
«Όσο κι αν ψάξω, δεν βρίσκω άλλο λιμάνι, τρελή να με `χει κάνει, όσο τον Πειραιά», τραγουδούσε η Μελίνα στην ταινία σταθμό για τον ελληνικό κινηματογράφο που πέρασε τα σύνορα της Ελλάδος κι έφτασε έως την τελετή απονομής βραβείων Όσκαρ.
Η ταινία του Ζυλ Ντασέν στην οποία η Μελίνα υποδύεται την πόρνη (Ίλια) ήταν υποψήφια για τον “Χρυσό Φοίνικα” στο Φεστιβάλ των Καννών και η μετέπειτα υπουργός πολιτισμού θα κερδίσει το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου.

Το 1961 η ταινία έλαβε 5 υποψηφιότητες στα βραβεία Όσκαρ στις ΗΠΑ και κέρδισε ένα. Ήταν το Όσκαρ πρωτότυπου τραγουδιού για το “Τα Παιδιά του Πειραιά” που είχε γράψει ο Μάνος Χατζιδάκις.
Ο μουσικοσυνθέτης δεν είχε ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να παραλάβει το αγαλματάκι του στην απονομή που “φιλοξενήθηκε” στην Καλιφόρνια στις 17 Απριλίου 1961. Ο Μάνος Χατζιδάκις που είχε γράψει τραγούδια για δεκάδες ταινίες δεν πίστευε ιδιαίτερα στις βραβεύσεις και δεν θεωρούσε αυτού του είδους τα τραγούδια από τα αγαπημένα του.
Είχαν περάσει κάμποσα χρόνια από το Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου που κέρδισε η Κατίνα Παξινού για την ερμηνεία της στην ταινία “Για ποιον χτυπάει η καμπάνα” και ο Χατζιδάκις έβαλε και πάλι την Ελλάδα στη λίστα των Όσκαρ.

Όσο και εάν έψαχνε ο παρουσιαστής της κατηγορίας του πρωτότυπου τραγουδιού Στιβ Άλεν και ο τελετάρχης Μπόμπ Χόουπ τον Χατζιδάκι στην αίθουσα δεν τον βρήκαν πουθενά.
Έστειλαν το βραβείο με το ταχυδρομείο, χάθηκε, το έστειλαν ξανά αλλά η ιστορία έγραψε ότι η μοναδική φωτογραφία του Μάνου Χατζιδάκι με το αγαλματίδιο στα χέρια στήθηκε με δανεικό από τους φωτογράφους.

Το αγαλματίδιο ανήκε στην Παξινού και χρησιμοποιήθηκε για τη φωτογραφία!
Σε κείμενο που δημοσιεύεται στο επίσημο site του μουσικοσυνθέτη, υπάρχει και μια παλιά δήλωση του για το περίφημο Όσκαρ: «…Το επίσημο κράτος με γιόρτασε για το Oscar που πήρα ερήμην μου και έξω απ’ τα δικά μου σχέδια. Πάλεψα χρόνια για ν’ αφαιρέσω αυτό τον “τίτλο τιμής” από την πλάτη μου μα αν δεν το κατάφερα αυτό, ο αγώνας με βοήθησε να ξαναγίνω νέος ή να ξαναγίνομαι νέος κάθε φορά που ο χρόνος μου πετούσε μία επίσημη υπενθύμιση της παρουσίας του».

Οι φήμες λένε ότι κάποτε ο Χατδιδάκις πέταξε το αγαλματίδιο στα… σκουπίδια.
Το 1961 τα βραβεία Όσκαρ είχαν έντονο άρωμα Ελλάδος. Το βραβείο Β’ ανδρικού ρόλου κέρδισε ο Τζορτζ Τσακίρης. Αμερικανός ηθοποιός με Έλληνες γονείς που βραβεύτηκε για την ερμηνεία του στην ταινία “West Side Story”.

Το Όσκαρ για τα καλύτερα ειδικά εφέ κέρδισαν τα “Κανόνια του Ναβαρόνε” που γυρίστηκαν στη Ρόδο με τον Αριστοτέλη Ωνάση να είναι ένας από τους βασικούς χρηματοδότες της ταινίας.
Τα “Παιδιά του Πειραιά” θα τα τραγουδήσει παρουσία του Χατζιδάκι κάποτε σε μια φιλική παρέα και η θρυλική Μαρία Κάλλας.
Το τραγούδι συνδέθηκε φυσικά με τον Ολυμπιακό καθώς στην ταινία η Μερκούρη πριν αρχίσει να τραγουδάει στην κάμαρα της, στέριωσε πάνω στο κρεβάτι μια φωτογραφία με την ενδεκάδα του Ολυμπιακού της δεκαετίας του ’50 η οποία και προσέδωσε το προσωνύμιο “Θρύλος” στον σύλλογο αφού είχε κερδίσει 6 συνεχόμενα πρωταθλήματα Ελλάδος.
Το τραγούδι, που είχε γράψει ο Χατζιδάκις με την βοήθεια του Γιώργου Ζαμπέτα, έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες σ’ όλο τον κόσμο κι έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία, ενώ ακούστηκε και το 2005 στην ταινία “Munich” του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Καλές ακροάσεις μέχρι την επόμενη ιστορία με ρεφρέν!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα