Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025

Τα πάνω – κάτω στην αξία της γης με τις αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση

» Μπροστά σε μεγάλη μείωση της αξίας της περιουσίας τους χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες οικοπέδων στα Χανιά

Αντιμέτωποι με πρωτοφανή μείωση της αξίας της περιουσίας τους θα βρεθούν χιλιάδες ιδιοκτήτες γης στα Χανιά και σε όλη την Κρήτη, καθώς η επικείμενη κατάργηση της πρόβλεψης για εκτός σχεδίου δόμηση θα μετατρέψει πρακτικά τα οικόπεδα σε αγροτεμάχια.

Την ίδια ώρα, οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού κάνουν ακόμα πιο μεγάλο το πρόβλημα στην ενδοχώρα, με εξαίρεση τους δήμους Σφακίων και Πλατανιά όπου έχει βρεθεί λύση.
Το θέμα τέθηκε κατά την πρόσφατης εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά με πρωτοβουλία του ΤΕΕ, με αρκετούς μηχανικούς να διαπιστώσουν ότι δεν έχει γίνει αντιληπτό ακόμα από τους πολίτες, το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς που θα επέλθει.

ΜΕΙΩΣΗ ΑΞΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ


Όπως εξήγησε στα “Χ.ν.” ο πολιτικός μηχανικός, μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ ΤΔΚ Μιλτιάδης Κλωνιζάκης (φωτ.), «ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο αφορά ιδιοκτήτες γης σε όλη την Ελλάδα και είναι εντονότερο σε τουριστικές περιοχές όπως η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα».
Σύμφωνα με τον κ. Κλωνιζάκη, «ουσιαστικά έχουμε απομείωση της αξίας της γης καθώς ένα μικρό εκτός σχεδίου γήπεδο, κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμο, κοστίζει σήμερα κατά μέσο όρο στα Χανιά 20 με 25.000 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ με την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας θα κοστίζει μόλις 1.000 ευρώ!».
Όπως εξηγεί ο Χανιώτης μηχανικός, «η εξέλιξη αυτή θα έχει εξαιρετικά μεγάλες συνέπειες στους μικροϊδιοκτήτες, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είχαν επενδύσει στην αγορά γης, εναποθέτοντας τις οικονομίες μιας ζωής, ενώ αντίθετά διαπιστώνουμε ότι ο νόμος που εισήγαγε την κατάργηση των παρεκκλίσεων ευνοεί ιδιαίτερα αυτούς που τελικά έναντι πινακίου φακής θα συγκεντρώσουν τις παραπάνω ιδιοκτησίες » ενώ τόνισε ότι ήδη ακούγεται ότι εταιρείες ξένων συμφερόντων περιμένουν…
Όσον αφορά τη λύση στο πρόβλημα, ο κ. Κλωνιζάκης αναφέρει στα “Χ.ν. πως «εμείς ως ΤΕΕ, ως επιστημονικοί φορείς, ζητάμε να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση μόνο όταν θεσμοθετηθούν ανά Δήμο τα  τοπικά πολεοδομικά σχέδια, τα οποία θα ορίζουν τις χρήσεις γης και τις προϋποθέσεις δόμησης.

ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ

Το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά εντονότερα τους Δήμους της ενδοχώρας των Χανίων, εκεί όπου υπάρχουν πολλές μικρές ιδιοκτησίες και δεν έχουν προχωρήσει τα σχέδια πόλεως.
Το μεγάλο πλήγμα για τους μικροιδιοκτήτες γης επισημαίνει ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης (φωτ.) , εξηγώντας πως είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη απομείωση της αξίας οικοπέδων τα οποία κινδυνεύουν να καταλήξουν μόνο για γεωργική χρήση».
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος στα “Χ.ν.”, «με το άρθρο 40 του Ν. 4759/20 δόθηκε προθεσμία 2 ετών από τη δημοσίευση του εν λόγω νόμου για την έκδοση οικοδομικών αδειων σε οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα κατα παράκληση. Δηλαδή στις 9.12.2022 που εκπνέει η πρόθεση της διετίας καταργούνται οι παρεκκλίσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους μικροϊδιοκτήτες. Έτσι οικόπεδα που είχαν κάποια αξία καταλήγουν να δύναται να χρησιμοποιούνται μόνο για γεωργική χρήση!»
«Βέβαια», συνεχίζει ο κ. Κουκιανάκης, «ο νόμος δεν ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά στη δόμηση, δηλαδή πόσο φωτίζει κάθε μικρό οικόπεδο και έτσι κρίθηκε επιβεβλημένο να γίνει τροποποίηση με τον Ν. 4819/23.07.21. Δηλαδή για οκτώ μήνες οι μικροϊδιοκτήτες ήταν σε αναμονή για το τι θα μπορούσε να δομηθεί στο ακίνητο τους. Κι όλα αυτά εν μέσω πανδημίας οικονομικής κρίσης».
Ο δήμαρχος Αποκορώνου τονίζει επίσης πως «ο νόμος 4759 έβαλε κάτι πολύ σημαντικό που μέχρι σήμερα δεν έχει καν ξεκινήσει. Έβαλε την ολοκλήρωση τοπικών και ειδικών πολεοδομικών Σχεδίων, με τα οποία θα μπουν κανόνες στην εκτός σχεδίου δόμηση. Και ενώ δεν έχει γίνει τίποτε απ’ όλα αυτά έρχεται τώρα η Πολιτεία -και απ’ ότι φαίνεται είναι αναποφάσιστη- και αρνείται να δώσει παράταση στη δυνατότητα δόμησης σε κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα».
Καταλήγοντας ο κ. Κουκιανάκης χαρακτηρίζει επιβεβλημένη την παράταση, καθώς και την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού. «Μόνο έτσι θα βοηθήσουμε στην ανάπτυξη του τόπου μας αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα», τονίζει, προσθέτοντας πως «πολλοί μικροιδιοκτήτες στον Αποκόρωνα βλέπουν την περιουσία τους να εξανεμίζεται, τα όνειρά τους για ένα κεραμμύδι πάνω από το κεφάλι τους να εξανεμίζονται. Οφείλει η Πολιτεία να δώσει λύση».

Το αίσθημα αγωνίας που κυριαρχεί μεταξύ των μικροιδιοκτητών στην Κίσσαμο μεταφέρει στα “Χ.ν.” ο δήμαρχος Γιώργος Μυλωνάκης (φωτ.). «Υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες και στον Δήμο μας που εκφράζουν έντονη ανησυχία για την εξέλιξη αυτή. Θεωρώ ότι η Πολιτεία πρέπει να δώσει παράταση ώστε να έχουν την ευκαιρία οι άνθρωποι να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Σημαντικές θα είναι οι απώλειες και για ξένους επενδυτές οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είχαν αγοράσει εκτάσεις σε περιοχές του νομού με σκοπό να χτίσουν τουριστικές κατοικίες. Τη διάσταση αυτή του προβλήματος θέτει στα “Χ.ν.” ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου Αντώνης Περράκης (φωτ.), επισημαίνοντας παράλληλα πως «είναι έκδηλη η ανησυχία και ο προβληματισμός μικροιδιοκτητών στον Δήμο μας για τις εξελίξεις». Ο ίδιος σημειώνει πως «υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση με τον ορισμό χρήσεων γης έσω τον χωροταξικών την ώρα που εντείνεται η ανάγκη για ανέγερση κατοικιών αλλά και η ζήτηση για τουριστικές κατοικίες».
Περιγράφοντας την κατάσταση στην περιοχή, ο κ. Περράκης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «πέριξ της Παλαιόχωρας αλλά και τη Καντάνου, σε οικισμούς όπως οι Ανυδροι , τουρίστες αλλά κι Έλληνες, που αγάπησαν τον τόπο μας αγόρασαν μικρές εκτάσεις που δεν είναι στον πυρήνα του οικισμού με σκοπό να χτίσουν εξοχικές κατοικίες εκεί.
Ο κ. Περράκης ξεκαθάρισε όμως πως «φυσικά δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει μια άναρχη δόμηση. Το σωστό θα ήταν να καθοριστούν χρήσης γης μέσω των γενικών πολεοδομικών σχεδίων, τα οποία θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί. Καλύτερα να υφίσταται ένα σχέδιο και να διορθώνονται τα λάθη ή οι παραλείψεις παρά να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει και όπου θέλει. Προτεραιότητα λοιπόν στα τοπικά χωρικά σχέδια».

“ΠΑΓΩΜΕΝΗ” Η ΑΓΟΡΑ


Η κατάσταση αυτή έχει προφανώς αντίκτυπο και στην κτηματαγορά. Όπως εξηγεί στα “Χ.ν.” η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Νομού Χανίων (ΣΥ.ΜΕ.ΝΟ.Χ.) Λουκία Καλλιγιάννη (φωτ.), «τα τελευταία δύο χρόνια που υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα, τα ακίνητα αυτής της κατηγορίας δεν μπορούν να “κινηθούν” και πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να διαχειριστούν την περιουσία τους». Η ίδια εξηγεί πως «η κατάσταση που διαμορφώνεται ευνοεί τους μεγάλους ιδιοκτήτες και αυτούς που θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν και να συνενώσουν μικρές εκτάσεις», επισημαίνοντας την αδικία σε βάρος μικροιδιοκτητών που «θα δουν τα οικόπεδά τους να γίνονται αγροτεμάχια».
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΣΥ.ΜΕ.ΝΟ.Χ. «πριν προκύψει αυτό το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα μεγάλο το ενδιαφέρον για τα ακίνητα αυτά».

ΧΩΡΙΣ ΑΓΧΟΣ ΣΦΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ

Με αίσθημα… ανακούφισης παρακολουθούν τις εξελίξεις οι μικροιδιοκτήτες γης σε Σφακιά και Πλατανιά καθώς οι δύο αυτοί Δήμοι κατάφεραν και δρομολόγησαν τα χωροταξικά τους σχέδια, συνεπώς δεν τους αφορά η εξέλιξη με την εκτός σχεδίου δόμηση.


«Είμαστε στη φάση της χρηματοδότησης του χωροταξικού και όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα κι από τον υφυπουργό στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, ο Δήμος Σφακίων λύνει οριστικά το πρόβλημα αυτό», αναφέρει στα “Χ.ν.” ο δήμαρχος Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης (φωτ.). Ο ίδιος συμπληρώνει πως «ο ανάδοχος θα έχει εγκατασταθεί μέχρι τέλος του έτους. Θα έχουμε λοιπόν τους νέους οικισμούς και την επέκταση των υφιστάμενων, θα ξεκαθαρίσουν οι χρήσεις γης».

Τις ευνοϊκές προβλέψεις της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην οποία εντάχθηκε λόγω των θεομηνιών των τελευταίων ετών, εκμεταλλεύτηκε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης (φωτ.), πετυχαίνοντας να ενταχθούν και οι 4 δημοτικές ενότητες στα τοπικά πολεοδομικά σχέδια. Όπως εξηγεί στα “Χ.ν.”, «ήταν κάτι δύσκολο γιατί στη δική μας περίπτωση δεν ήμασταν όπως τα Σφακιά, μια κοινότητα που εξελίχθηκε σε Δήμο. Ήμασταν επί μέρους κοινότητες που καταφέραμε στο σύνολό τους να ενταχθούν».
Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη συμβολή του γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Μπακογιάννη, ο δήμαρχος εξηγεί πως «στο υπουργείο έγινε αντιληπτό το δίκαιο του αιτήματός μας και είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι στο τέλος του μήνα θα γίνει σύμβαση με ανάδοχο και στη συνέχεια θα συσταθεί μια τριμερής επιτροπή παρακολούθησης, με συμμετοχή του ΤΕΕ, του υπουργείου και του Δήμου Πλατανιά. Μάλιστα θα οριστεί ειδικός συνεργάτης μας, ώστε να παρακολουθεί την πορεία. Να γίνουν οι επεκτάσεις, οι οριοθετήσεις, να καθοριστούν οι χρήσεις γης».
Ο Δήμαρχος υπενθύμισε δε την σημαντική δουλειά που είχε γίνει τόσο με το σχέδιο πόλης στο Γεράνι όσο και με το Μάλεμε. Γνωστοποίησε ακόμη πως λύνεται ένα ακόμη θέμα που υπάρχει από το παλιό ΣΧΟΑΠ, το οποίο δεν προέβλεπε χρήση γης για πρατήρια καυσίμων επί της παλιάς εθνικής οδού.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΓΑΥΔΟΥ


Ιδιαίτερη περίπτωση ο Δήμος Γαύδου, με την δήμαρχο Λίλιαν Στεφανάκη (φωτ.) να εξηγεί πως «όλος ο Δήμος μας είναι σε καθεστώς “Natura” και η κατά παρέκκλιση δόμηση έχει “κοπεί” από το 2011, συνεπώς αυτή η διάσταση δεν μας απασχολεί».
Η κα. Στεφανάκη σημείωσε πάντως πως υπάρχει πρόβλημα γενικότερο στη Γαύδο καθώς «δεδομένης της ανάγκης για προστασίας του περιβάλλοντος, έχουμε στενά όρια οικισμών και μεγάλη ανάγκη – ζήτηση για στέγη και τουριστική κατοικία. Επιπλέον έχουμε το ζήτημα με τους δασικούς χάρτες, καθώς πολύ μεγάλο ποσοστό του νησιού χαρακτηρίστηκε δασικό». Όπως αναφέρει η δήμαρχος, «παρ’ όλο που ήμασταν από τις πρώτες περιοχές που κατατέθηκαν ενστάσεις το 2017, ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η εκδίκασή του!».
Καταλήγοντας, η κα. Στεφανάκη επισημαίνει κι αυτή με τη σειρά της ότι «η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού είναι αυτή που θα ρυθμίσει όλα τα προβλήματα και επιβάλλεται να επιταχυνθεί, καθώς δεν μπορούν να αλλάζουν συνεχώς οι νόμοι και ο κάθε ιδιοκτήτης γης να ρίχνει… ζαριές με την αξιοποίηση της περιουσίας του».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα