Κύριε διευθυντά,
επιτρέψτε μου να σχολιάσω αυτά που είπε ο δήμαρχος: «Ενημέρωσα επίσης για τις ενέργειες της δημοτικής μας αρχής, που στοχεύουν στον ευπρεπισμό και τη λειτουργικότητα του δημοσίου χώρου, με τον νέο κανονισμό παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων, τις προωθούμενες παρεμβάσεις στο Ενετικό Λιμάνι, καθώς και τις κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, που είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλουν τα μέγιστα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών και της εικόνας του προορισμού μας» δήμαρχος κ. Βάμβουκας προς Fraport.
Ο κανονισμός κοινόχρηστων χώρων, εννοεί ο κ. Βάμβουκας, θα επιτρέπει στους τουρίστες να κινούνται πιο ελεύθερα. Δεν θα τους εμποδίζουν δηλαδή τα εμπορεύματα και τα τραπεζοκαθίσματα. Ποιος, όμως, του είπε πως τώρα τους εμποδίζουν; Έχω ρωτήσει δεκάδες φίλους και γνωστούς από το εξωτερικό, και όλοι μου είπαν πως δεν τους εμποδίζει τίποτα και πως τα εμπορεύματα έξω από τα μαγαζιά και τα τραπεζοκαθίσματα είναι αυτό που τους αρέσει στα Χανιά.
Είναι τρελό να λες στους ξένους που καλείς, ελάτε στα Χανιά και εμείς θα φροντίσουμε να μην έχετε που να καθίσετε και θα απομακρύνουμε και τα εμπορεύματα για να μην διασκεδάζετε και να μην αγοράζετε, αλλά θα είναι οι δρόμοι άδειοι για να περπατάτε ελεύθερα, σχεδόν σαν να είστε στην έρημο θα αισθανθείτε, τόσο ελεύθεροι και ανεμπόδιστοι.
Ο κανονισμός δεν κάνει καλό σε κανέναν, αλλά βλάπτει την τοπική οικονομία -αν πραγματικά εφαρμοστεί, την καταστρέφει και μαζί με αυτήν καταστρέφει σχεδόν όλους μας- και αφαιρεί από τους επισκέπτες μας τον λόγο για τον οποίο μας επισκέπτονται.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δήμαρχος και Αρχαιολογία βλέπουν τους μαγαζάτoρες σαν εχθρούς της πόλης, τους οποίους απλά ανέχονται. Θα ήθελαν να τους δώσουν μόνο ένα γελοία μικρό μέρος του δημόσιου χώρου- αρκεί να δει ο καθένας τις κόκκινες γραμμές μπροστά από κάποια μαγαζιά και θα καταλάβει πως πρόκειται στην πραγματικότητα για την κατάργηση παραχώρησης δημόσιου χώρου σε επιχειρήσεις. Δήμαρχος και Αρχαιολογία θέλουν να καταργήσουν την υπαίθρια ζωή στα Χανιά- αυτό που κάνει, για ντόπιους και ξένους, τα Χανιά ένα παράδεισο. Θέλουν την παλιά πόλη να είναι μουσείο, να έρχονται οι τουρίστες και να το βλέπουν ανενόχλητοι από εμπορεύματα και τραπεζοκαθίσματα. Μόνο που τότε θα έκαναν την βόλτα τους και… δεν θα ξόδευαν ούτε δεκάρα. Μόνο που τότε… ούτε την βόλτα τους θα έκαναν, γιατί η παλιά πόλη θα ήταν ένα ελεεινό τοπίο, γεμάτο μουτζούρες και σε πλήρη αποσύνθεση. Οι επιχειρηματίες είναι αυτοί που κρατούν την παλιά πόλη- σε μεγάλο βαθμό και την καινούρια – όρθια, καθαρή και όμορφη.
Εκεί που ο Δήμος είναι υπεύθυνος για την ομορφιά και την λειτουργικότητα της πόλης, και δεν την φροντίζουν οι ιδιώτες επιχειρηματίες, τι βλέπουμε;
Βλέπουμε μίζερα, πολλές φορές και βρόμικα, πεζοδρόμια με πολλές λακκούβες.
Εκεί που περπατά ο πιο πολύς κόσμος, βλέπουμε να υπάρχουν τα πιο στενά πεζοδρόμια.
Οι δρόμοι είναι επίσης γεμάτοι λακκούβες, σκασμένοι παντού ή φουσκωμένοι, άθλιοι και τριτοκοσμικοί.
Τα κτήρια είναι γεμάτα μουτζούρες, που εξαπλώνονται ανενόχλητα.
Οι δρόμοι γέμισαν με κοκινόασπρα κολονάκια που δεν εμποδίζουν το παράνομο παρκάρισμα, αλλά κάνουν την πόλη να φαίνεται μόνιμα σαν εργοτάξιο.
Βλέπουμε έργα που ποτέ δεν τελειώνουν, όπως το Ρολόι με τις σκαλωσιές.
Ο Κήπος και το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας μοιάζουν σε τμήματα τους με παρατημένα χωράφια.
Στα Μαχαιράδικα βλέπουμε μέσα στα ερείπια εμετικές εικόνες σκουπιδιών.
Γιατί όμως ο δήμαρχος προσπαθεί να πείσει την Frapport πως τα Χανιά είναι προορισμός που αξίζει να τον επισκέπτονται οι τουρίστες; Η Frapport δεν είναι πρακτορείο ταξιδιών, άλλα είναι διαχειριστής αεροδρομίων. Το θέμα είναι, λοιπόν, πως η Frapport θα πειστεί να μην εμποδίζει με την πολιτική της φτηνές αεροπορικες εταιρείες, όπως την Ryan Air, να έρχονται στα Χανιά. Ή αλλιώς: Πως μπορεί η Frapport να πειστεί, ή και να υποχρεωθεί, να κάνει το αεροδρόμιο Χανίων ελκυστικό για φτηνές αεροπορικές εταιρείες;
Όταν ο δήμαρχος μιλάει στην Fraport για τα “έργα” του στην πόλη μας, βρίσκεται εκτός θέματος.
Γιώργος Κιαγιάς