«Ολοι μπορούν
να γίνουν διάνοιες»
Dr Luis Alberto Machado, υπουργός για την Ανάπτυξη της Ευφυΐας
Τα παιδιά θαύματα, ο αριθμός των οποίων είναι άγνωστος στη χώρα μας, δεν αξιοποιούνται. Ο λόγος είναι ότι δεν μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε λόγω έλλειψης δομών και ειδικών. Επίσης, αδυνατούμε να εκπαιδεύσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών σε γνωστικές δεξιότητες, αφού στα Πανεπιστήμιά μας δεν υπάρχουν Σχολές με αντικείμενο τη διδασκαλία της σκέψης. Σ’ αυτά τα δύο θέματα, που έχουν μία κοινή συνισταμένη, θα αναφερθώ συνοπτικά.
Τα παιδιά θαύματα
Μια πρόσφατη είδηση (δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Intelligence) σχετικά με τα παιδιά θαύματα αναφέρει ότι όλα μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό. Είχαν σχεδόν τέλεια μνήμη εργασίας κι ο δείκτης νοημοσύνης (I.Q.) τους ήταν πάνω από τον μέσο όρο που είναι 100 μονάδες για τον γενικό πληθυσμό και έφθανε από τις 108 μέχρι τις 142.
Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Yale και Ohio, κατέληξαν ότι ούτε ο δείκτης ευφυΐας, ούτε η εμπειρία τους ήταν αποφασιστικός παράγοντας για τις επιδόσεις τους, αλλά η τέλεια μνήμη εργασίας τους. Αυτό είναι ενθαρρυντικό επειδή σημαίνει ότι μία συνεπής εκπαίδευση των παιδιών στο σπίτι και στο σχολείο μπορεί να κάνει θαύματα.
Η μνήμη εργασίας
Ας δούμε τι συμβαίνει με τη μνήμη εργασίας μας. Παρά το γεγονός ότι τη χρησιμοποιούμε αμέτρητες φορές κάθε μέρα δεν καλλιεργείται συστηματικά στη σύγχρονη κοινωνία. Το αντίθετο, θα έλεγα, αφού η πολύωρη έκθεσή μας στις οθόνες την αποδυναμώνει.
Γενικά, τα άτομα με ασθενή μνήμη εργασίας υστερούν στην επεξεργασία πληροφοριών, χωρίς αυτή η αδυναμία τους να σχετίζεται με την ηλικία τους. Ενας αυξανόμενος αριθμός ατόμων παραπονιέται ότι… – Δεν μπορούν να συγκρατήσουν τον αριθμό του τηλεφώνου μας,
– Οταν ερευνούν μία λέξη σε ένα λεξικό ή στο διαδίκτυο την κοιτάζουν πολλές φορές, – Αν είναι υποχρεωμένοι να βγάλουν λόγο, βασίζονται πάντοτε στο κείμενό τους. Αν και εκεί δυσκολεύονται, αφού αδυνατούν να πουν απέξω περισσότερες από 4 – 5 λέξεις χωρίς να το κοιτάξουν!
Ας είναι καλά η νέα τεχνολογία δηλαδή τα έξυπνα τηλέφωνα που λειτουργούν σαν σημειωματάρια, ημερολόγια εργασιών και ραντεβού που καλύπτουν τα γνωστικά κενά μας.
Στη Βενεζουέλα
Στην ταραγμένη σήμερα χώρα της Νοτίου Αμερικής έγινε πριν μερικές δεκαετίες μια άγνωστη επανάσταση. Ιδρύθηκε το υπουργείο για την ανάπτυξη της ευφυΐας. Φιλόδοξος στόχος του Υπουργείου ήταν να εκπαιδεύσει όλο τον πληθυσμό από τα νήπια μέχρι τους υπερήλικες στο “πώς να σκέπτονται”.
Η εκπαίδευση άρχιζε από το μαιευτήριο για τις μητέρες και τα βρέφη και συνεχιζόταν στα σχολεία όλων βαθμίδων. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί είχαν στο πρόγραμμά τους δεκάδες σχετικά μηνύματα τα οποία εξέπεμπαν καθημερινά.
Σημειώνω ότι το υπουργείο ιδρύθηκε με πρόταση του κόμματος COPEI (Χριστιανο-Σοσιαλιστικό) πολύ πριν την εποχή Τσάβες. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ακολουθούσε την μεθοδολογία γνωστικής ανάπτυξης των καθηγητών E.D.Bono και R.Feuerstein πρωτοπόρων στην εκπαίδευση της σκέψης. Όλα ξεκίνησαν, όταν o Dr. L.A.Machado καθηγητής Φιλοσοφίας ανακατεύτηκε με την πολιτική. Ο Machado, θαυμαστής των Bono και Feuerstein τους έπεισε να βοηθήσουν το εγχείρημα του που διήρκησε μόλις 4 χρόνια δηλαδή μέχρι την ημέρα που άλλαξε η κυβέρνηση.
Το πρόγραμμα που είχε μετρήσιμα αποτελέσματα, όπως διαπίστωσαν Αμερικανικά Πανεπιστήμια, κατεγράφη στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ “Anyone Can Be a Geniοus”.
Συμπέρασμα
Η εκπαίδευση σε γνωστικές δεξιότητες είναι απαραίτητη σε όλες τις ηλικίες, για να προνοούμε, να καινοτομούμε και να αναπτύσσουμε την κρίση μας.
Αυτή η εκπαίδευση δεν έχει χρώμα, δεν μπορεί να είναι το εγχείρημα ενός κόμματος, ούτε να είναι περιστασιακή.
Είναι ανάγκη να υλοποιήσουμε τέτοια προγράμματα που θα καλύπτουν όλες τις ηλικίες άμεσα. “Σκεφτείτε, πριν είναι πολύ αργά” προτείνει στο ομώνυμο βιβλίο του ο E.D.Bono.
*συγγραφέας “Μαθαίνω εύκολα”, “Θυμάμαι εύκολα”