Μία άλλη πολύ πιο θελκτική όψη αποκτάει ο αύλειος χώρος του 2ου ΕΠΑΛ Χανίων (πρώην “Δαίδαλος”) χάρη στις προσπάθειες των μαθητών του που ανέλαβαν να ζωγραφίσουν πολύχρωμες εικόνες με τη συμβολή και της κ. Βάσως Τζάλου, της αυτοδίδακτης ζωγράφου που τα τελευταία χρόνια βάζει χρώμα με τις πολύ όμορφες ζωγραφιές της στην οδό Κορνάρου και σε άλλα σημεία της πόλης μας.
Αλλωστε η πρωτοβουλία αυτή στόχο έχει να ξεφύγει από τα στενά όρια του σχολείου και να υπάρξουν ανάλογες παρεμβάσεις και σε άλλους “μουντούς” και γεμάτους “μουτζούρες” τοίχους των Χανίων.
Για το κίνητρο που ήταν να αλλάξει η εικόνα του 2ου ΕΠΑΛ αλλά και τον στόχο να έχει συνέχεια η προσπάθεια και εκτός του σχολείου μιλάει στα “Χ.ν.” η καθηγήτρια Ελένη Κοτσάκη: «Το κίνητρο για να αλλάξουμε το σχολείο και να το κάνουμε πολύ πιο ωραίο και τα παιδιά να νιώθουν πολύ πιο όμορφα μέσα στον χώρο τους ξεκίνησε από τα ίδια τα παιδιά. Εχουμε ένα μάθημα τη ζώνη δημιουργικών δραστηριοτήτων, έχουμε παιδιά πολυτάλαντα, όχι μόνο στη ζωγραφική αλλά και στην γλυπτική. Διότι τις προάλλες κάναμε πολύ ωραία πράγματα με πηλό και μάσκες. Συναντήσαμε λοιπόν μία μέρα την κ. Βάσω που ζωγράφιζε στην πόλη και αφού συμφώνησε την φέραμε στο σχολείο για να μας ευαισθητοποιήσει δείχνοντας μας πως αυτή ξεκινάει και αλλάζει άσχημους τόπους με τις ζωγραφιές της. Είχε ήδη συγκροτηθεί μία ομάδα που ήδη ζωγραφίζουν πολύ ωραία και μάλιστα δεσμεύτηκαν ότι εκτός από το σχολείο θα συνεχίσουν να ζωγραφίζουν και εκτός, κάτι πολύ σημαντικό. Ετσι μαζευτήκαμε σήμερα, βρήκαμε τα σχέδια αυτά και η κ. Βάσω δημιούργησε το πρώτο σχέδιο με την βοήθεια τους και τώρα έχουν πάρει… φόρα και δεν μπορούν να σταματήσουν!»
Μία άλλη καθηγήτρια η Μαρία Καρτάκη επισημαίνει ότι πριν από 3 χρόνια δύο άλλοι μαθητές είχαν κάνει ένα πολύ όμορφο γκράφιτι στον εξωτερικό τοίχο του 2ου ΕΠΑΛ, μία εικόνα που αντέχει μέχρι σήμερα: «Πριν τρία χρόνια δύο μαθητές του σχολείου είχαν την ιδέα να φτιάξουν κάτι στην είσοδο που να ξεφεύγει από τα άσχετα γκράφιτι και τις μουτζούρες. Ο Στέφανος Γαβαλάκης με τον Παναγιώτη Βλασταρίδη λοιπόν πήραν την πρωτοβουλία και σχημάτισαν τη λέξη 2ο ΕΠΑΛ με ζωγραφιές και χρώματα. Συν την κοπέλα που ζωγράφισαν η οποία σχηματίζει μηχανολογικές ειδικότητες και ειδικότητες αισθητικής-κομμωτικής που υπάρχουν στο σχολείο. Ετσι πράγματι άλλαξε η εικόνα και είναι πολύ σημαντικό που μέχρι τώρα το σχέδιο τους αυτό το σεβάστηκαν και υπάρχει στην είσοδο του σχολείου».
Από την πλευρά της η αυτοδίδακτη ζωγράφος Βάσω Τζάλου δηλώνει ενθουσιασμένη από την ανταπόκριση των μαθητών: «Η καθηγήτρια του σχολείου κ. Ελένη με προσκάλεσε να κάνω κάποιο σχέδιο και ανταποκρίθηκα με μεγάλη χαρά. Μου αρέσει να ομορφαίνω το περιβάλλον μου και είμαι ενθουσιασμένη από την ανταπόκριση των παιδιών. Ηρθα να κάνω μία ζωγραφιά και κάθομαι τώρα πόσες ώρες με χαρά γιατί βλέπω πόσο πολύ το αγαπάνε αυτό που κάνουνε. Βλέπω επίσης ότι τα παιδιά αυτά είναι το καινούργιο φυντάνι που από αυτούς μπορούν να προκύψουν οι μελλοντικοί καλλιτέχνες. Εν πάση περιπτώσει χάρη σε ανάλογες προσπάθειες μπορεί να ομορφύνει η πόλη μας. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω που ότι έχω κάνει το έχουν σεβαστεί».
Οι μαθητές
Να όμως τι λένε και δύο μαθήτριες που συμμετέχουν στην προσπάθεια και που επισημαίνουν ότι το σχολείο τους μπορεί να είχε παλιότερα ένα όχι και τόσο καλό όνομα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει κατά πολύ.
Μαρκέλα Μαρονικολάκη : «Με την κυρία Κοτσάκη και την κυρία Καρτάκη αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μία ομάδα για να διακοσμήσουμε το σχολείο. Παράλληλα να δώσουμε μία άλλη εικόνα για το σχολείο μας, διότι από τα παλιά χρόνια είχαν δημιουργηθεί πολλές φασαρίες που είχαν βγάλει ένα κακό όνομα στον “Δαίδαλο”. Ετσι θέλουμε να δώσουμε μία χαρούμενη νότα στο σχολείο και να πούμε ότι ο “Δαίδαλος” δεν είναι αυτό που ακούγανε. Εχουν αλλάξει τα πράγματα και πλέον ο “Δαίδαλος” είναι ένα καλό σχολείο».
Στέλλα Λιουδάκη: «Είναι μία πολύ όμορφη προσπάθεια που κάνει η κυρία Βάσω και την ίδια κάνουμε και εμείς. Μας βοηθάει κιόλας και θέλουμε να ομορφύνει το σχολείο μας και να μην έχουν διαφορετική αρνητική γνώμη τα υπόλοιπα σχολεία για εμάς. Θέλουμε να ομορφύνουμε όχι μόνο το σχολείο μας αλλά και την κοινωνία με αυτό που κάνουμε».