Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Τα πιο διάσημα γλυκά των γιορτών

Οι γιορτές έχουν χρώματα, αρώματα και γεύσεις που μένουν στη μνήμη. Αυτές οι αναμνήσεις, το σπίτι να μυρίζει άχνη και βούτυρο, είναι συνδεδεμένες με τα παιδικά μας χρόνια, με τις πιο όμορφες στιγμές. Και επειδή οι αναμνήσεις χτίζονται –και- γύρω από ένα τραπέζι, σήμερα η στήλη είναι αφιερωμένη στα γλυκά των γιορτών, στα παραδοσιακά γλυκά που ετοιμάζουν οι νοικοκυρές κάθε χώρας για να ευχαριστήσουν όσους αγαπούν! Ετσι λοιπόν, φέτος, εκτός από μελομακάρονα και κουραμπιέδες, μπορείτε να πάρετε ιδέες και να εμπλουτίσετε το τραπέζι σας με γλυκά από κάθε γωνιά του πλανήτη. Καλή & γλυκιά χρονιά σε όλους!

Christmas Pudding – Μεγάλη Βρετανία
Με ρίζες στη μεσαιωνική Αγγλία, αυτό το κατεξοχήν βρετανικό επιδόρπιο ξεκίνησε ως γλυκός χυλός που ονομαζόταν “Frumenty”. Με την πάροδο των χρόνων, ο χυλός εμπλουτίστηκε και περιελάμβανε ψωμί, αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερύκοκα κλπ) και μπαχαρικά. Τα υλικά ανακατεύονται καλά, τοποθετούνται σε φόρμα και βράζονται σε μπεν μαρί. Στη συνέχεια, η πουτίγκα «αναποδογυρίζεται» και διακοσμείται. Στις μέρες μας, οι ζαχαροπλάστες συνηθίζουν να περιχύνουν την πουτίγκα με ζεστό αλκοόλ, το οποίο «ανάβουν» και συνοδεύουν με αφράτη σαντιγί. Η πρώτη αναφορά του γλυκού με το όνομα Christmas Pudding εμφανίζεται ως συνταγή σε βιβλίο μαγειρικής του 19ου αιώνα, που υπέγραφε η Eliza Acton. Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα είναι επίσης μέρος εθίμου αιώνων γνωστό ως “Stir-up Sunday”.

Bingka – Φιλιππίνες
Στις Φιλιππίνες, για να υποδεχτούν τα Χριστούγεννα, ετοιμάζουν το bingka, ένα μαλακό και σπογγώδες κέικ από ρυζάλευρο, γάλα καρύδας και αβγά, που παραδοσιακά μαγειρεύεται σε πήλινους φούρνους επενδεδυμένους με φύλλα μπανάνας —μέθοδος που ενισχύει τη γεύση του γλυκού. Στις μέρες μας βέβαια, το bingka ψήνεται σε φόρμα κέικ, και σε συμβατικό φούρνο. Το γλυκό στη συνέχεια ξεφορμάρεται και οι νοικοκυρές το στολίζουν με τριμμένη καρύδα, τυρί και βούτυρο.

Piernik – Πολωνία
Στη πόλη Toruń, που βρίσκεται στο βορρά της Πολωνίας, για τα Χριστούγεννα ετοιμάζουν μπισκότα μελιού με τζίντζερ και μπαχαρικά. Η παράδοση έχει τις ρίζες της στον Μεσαίωνα, επειδή στα χωράφια της περιοχής παραγόταν σιτάρι και υπήρχαν μελίσσια. Μάλιστα οι αρτοποιοί της Toruń είχαν «μυστικές» συνταγές για Piernik, τις οποίες φύλαγαν σαν θησαυρό. Τον 16ο αιώνα οι συνταγές «ενοποιήθηκαν» σε μια κοινή, με εμπορική συμφωνία που έκανε η Toruń με την Νυρεμβέργη, προκειμένου η δεύτερη να προμηθεύεται τα «διάσημα» μπισκότα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η επιχείρηση Fabryka Cukiernicza Kopernik SA, φτιάχνει και στέλνει διεθνώς τα συγκεκριμένα μπισκότα από το 1763!

Risalamande – Δανία
Στη Δανία, τις ημέρες των γιορτών ετοιμάζουν ένα ρυζόγαλο με σαντιγί και ασπρισμένα ψιλοκομμένα αμύγδαλα που σερβίρεται κρύο και συνοδεύεται με σος κεράσι. Παραδοσιακά προσφέρεται μετά το δείπνο της παραμονής των Χριστουγέννων, όμως πλέον μπορεί κανείς να το βρει όλες τις ημέρες του χρόνου. Κατά το έθιμο, οι νοικοκυρές «κρύβουν» ένα ολόκληρο αμύγδαλο στη μέση του μπολ με το γλυκό και όποιος το βρει, κερδίζει ένα μικρό δώρο. Κάτι σαν τη δική μας βασιλόπιτα δηλαδή!

Christstollen – Γερμανία & Αυστρία
Μοιάζει με γλυκό ψωμί και είναι το παραδοσιακό γλυκό των γιορτών σε Γερμανία και Αυστρία. Το Christstollen πρωτοφτιάχτηκε στη Δρέσδη, και ουσιαστικά πρόκειται για ένα είδους πυκνής υφής τσουρέκι, γεμάτο αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Η προετοιμασία του ξεκινά με μια βαριά ζύμη μαγιάς και ζυμώνεται με βούτυρο, γλυκά και πικρά αμύγδαλα, ζαχαρωμένο πορτοκάλι και φλούδα λεμονιού. Στη ζύμη προστίθενται σταφίδες, ενώ, με την πάροδο των χρόνων το γλυκό φτιάχνεται σε διάφορες παραλλαγές, όπως γεμιστό με σοκολάτα. Όταν το Christstollen ψηθεί, το αλείφουν με ζεστό βούτυρο και το πασπαλίζουν με άχνη ζάχαρη.

Tortell de Reis – Ισπανία
Μοιάζει με δαχτυλίδι και προσφέρεται παραδοσιακά στις 6 Ιανουαρίου. Το Tortell de Reis είναι το γλυκό που δεν λείπει από κανένα σπίτι της Ισπανίας και ουσιαστικά πρόκειται για ένα είδος τσουρέκι, γεμισμένο με αμυγδαλόπαστα ή σαντιγί ή μαρμελάδα στολισμένο με ζαχαρωμενα φρούτα, ξηρούς καρπούς και γλάσο. Στο κέντρο του γλυκού τοποθετούν μια χρυσή κορώνα, φτιαγμένη από χαρτόνι. Μέσα στο γλυκό «κρύβουν» ένα φασόλι και μια «φιγούρα» που αναπαριστά κάποιον από τους 3 μάγους με τα δώρα. Η παράδοση λέει πως όποιος βρει τη φιγούρα, «στέφεται» με τη χρυσή κορώνα, ενώ, εκείνος που θα βρει το φασόλι, θα πρέπει να πληρώσει το Tortell de Reis του επόμενου έτους.

Bûche de Noël – Γαλλία

Μοιάζει με κορμό δέντρου και αποτελεί «δεσμό» με την αρχαία ευρωπαϊκή παράδοση που ήθελε να καίγεται ένα κούτσουρο για να σηματοδοτηθεί η έλευση του χειμερινού ηλιοστασίου. Αργότερα το γλυκό «κούτσουρο» έγινε αναπόσπαστο μέρος των εορτασμών των Χριστουγέννων. Ουσιαστικά, το Bûche de Noël, που προσφέρουν οι νοικοκυρές της Γαλλίας την περίοδο των γιορτών, χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και είναι παντεσπάνι, γεμισμένο με κρέμα, που τυλίγεται ώστε να σχηματίζει κύλινδρο και καλύπτεται με σοκολάτα. Στη συνέχεια το «στολίζουν» με βρώσιμα διακοσμητικά που θυμίζουν φύλλα, λουλούδια κ.α. Στην πάροδο των χρόνων, το παντεσπάνι απέκτησε διάφορες παραλλαγές και πλέον γεμίζεται με μαρμελάδα, σαντιγί, φρούτα, κρέμα σοκολάτας, και διάφορα ακόμα. Οι χριστουγεννιάτικοι «κορμοί» που συνηθίζουμε να φτιάχνουμε ή να αγοράζουμε την περίοδο των εορτών, είναι το ίδιο γλυκό στη… σύγχρονη του εκδοχή.

Penettone – Iταλία
Είναι από τα γνωστότερα γλυκά των γιορτών διεθνώς. Το panettone προέρχεται από το Μιλάνο, αλλά η πλήρης ιστορία του είναι ασαφής. Σύμφωνα με ένα δημοφιλή μύθο, τον 15ο αιώνα, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων ένα πλούσιο χριστουγεννιάτικο κέικ επρόκειτο να σερβιριστεί στον ισχυρό Δούκα του Μιλάνο, Ludovico il Moro. Το κέικ όμως κάηκε και ο απελπισμένος ζαχαροπλάστης, που δεν είχε πλέον χρόνο, ζήτησε στον νεαρό μάγειρά του, ένα αγόρι που το έλεγαν Toni, να εμπλουτίσει τη ζύμη του ψωμιού που ετοίμαζε με εσπεριδοειδή και σταφίδες. Ο δούκας λάτρεψε το επιδόρπιο και ρώτησε το όνομά του. Του απάντησαν λοιπόν ότι το γλυκό το λένε pan del Toni (το ψωμί του Τόνι). To γλυκό συνέχισε την πορεία του ανά τους αιώνες και το 1920, ο επιχειρηματίας Angelo Motta ίδρυσε εταιρεία τροφίμων που έκανε το panettone ευρέως διαθέσιμο σε όλους!

Tembleque – Πουέρτο Ρίκο
Πρόκειται για μια κρεμώδη πουτίγκα, που μοιάζει αρκετά με «ζελέ» και παρασκευάζεται με γάλα καρύδας, άμυλο καλαμποκιού, ζάχαρη και κανέλα για γαρνίρισμα. Μάλιστα Tembleque σημαίνει «τρέμουλο». Ουσιαστικά πρόκειται για ένα είδος φλαν χωρίς αβγά και προσφέρεται παραδοσιακά την εποχή των γιορτών.
Για περισσότερα δείτε –ενδεικτικά- και τα:

www.fodors.com/news/photos/21-holiday-desserts-from-around-the-world
www.tasteofhome.com/collection/traditional-christmas-desserts
www.thespruceeats.com/traditional-christmas-desserts-4173859
www.delicious.com.au/recipes/collections/gallery/traditional-christmas-desserts/qaab5p6o


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα