Όταν µαθαίναµε στο Πανεπιστήµιο στις πολιτικές επιστήµες για τα πολιτικά κόµµατα και τις ιδεολογίες, υπήρχαν πάντα ορισµένα «σταθερά», που δεν άλλαζαν. Το ίδιον κι’ όταν διδάσκαµε. Βλέποντας τη κατάσταση σήµερα, αντιλαµβανόµαστε ότι η κατάσταση δεν είναι η ίδια σε ορισµένες χώρες.
Ένα κόµµα της δεξιάς έχοµε µάθει ότι είναι ένα συντηρητικό κόµµα. Ένα κόµµα που πιστεύει στις αξίες τις πατροπαράδοτες, που συνεχίζει να τιµά και να συντηρεί.
Στο ΗΒ στον 19ον αιώνα και αρχές του 20ου αιώνα, είχαµε δυο µεγάλα κόµµατα: τους συντηρητικούς (τους δεξιούς) και τους φιλελεύθερους, περισσοτερον προς τα αριστερά. Μετά το Α’ Παγκόσµιο Πόλεµον έκαµεν την εµφάνισή του το Εργατικό Κόµµα (Labour party), στα αριστερά. Το κόµµα αυτό µέχρι σήµερον αποτελεί µε το συντηρητικό κόµµα, ένα από τα δυο µεγάλα κόµµατα του ΗΒ. Στις ΗΠΑ έχοµε τους Ρεπουµπλικάνους και τους ∆ηµοκρατικούς. Στα κόµµατα στο ΗΒ και στις ΗΠΑ ξεχωρίζοµε µέχρι σήµερα τα χαρακτηριστικά της θεωρίας. Τα προς τα αριστερά κόµµατα πιστεύουν σ’ ένα µεγαλύτερο κράτος, περισσότερα έξοδα, περισσότερους φόρους. Στις ΗΠΑ ο κ. Donald Trump (δεξιά) καθαρά µιλά για χαµηλότερους φόρους και µικρότερα έξοδα του κράτους. Επίσης, στις εξωτερικές σχέσεις, η πολιτική του πλησιάζει αυτήν του αποµονωτισµού, σε µερικές περιπτώσεις.
Σε άλλα Κράτη, ο χωρισµός µεταξύ των ιδεολογιών των κοµµάτων, δεν είναι ξεκάθαρος.
Στην χώρα µας, στη Κύπρο, τα κόµµατα και οι ιδεολογίες αναµιγνύονται. Σε µερικές περιπτώσεις, η πολιτική των δυο µεγαλύτερων κοµµάτων, που υποτίθεται ότι είναι της δεξιάς (∆.Η.Σ.Υ) και της αριστεράς (ΑΚΕΛ), µοιάζει ή και είναι ακόµη και η ίδια.
∆εν είδα κόµµα, που ισχυρίζεται ότι είναι της δεξιάς, να επιχειρηµατολογήσει για παραδοσιακές αρχές της δεξιάς. Και το θέµα του µεγαλύτερου Κράτους; Τί χρειάζονταν όλες αυτές οι επιπρόσθετες θέσεις στη τοπικήν αυτοδιοίκηση; Περιφερειάρχες, αντιδήµαρχοι; Επιπρόσθετα έξοδα που θα καλυφθούν µε επιπρόσθετες φορολογίες, για θέσεις που κατ’ ουσίαν δεν χρειάζονται. Επιπλέον, η δηµόσια υπηρεσία. Ένα διαρκές κράτος εν κράτει. Αυθαίρετες αρνήσεις σε απαντήσεις στα τηλέφωνα, τηλέφωνα που δεν απαντούνται. Το δε ΓΕ.ΣΥ δηµιουργήθη από κόµµα που ισχυρίζεται ότι είναι της δεξιάς.
Πού πάµε;