Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Τα πρωινά του κόσμου!

Το πρωινό θεωρείται το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και υποτίθεται πως όσοι τρώνε καλά το πρωί, έχουν και ευεξία και ισορροπημένα κιλά και καλή υγεία. Έτσι δεν είναι καθόλου περίεργο πως οι σεφ διεθνώς προσπαθούν να φτιάξουν ιδιαίτερα μενού για γευστικά και χορταστικά πρωινά.

Υπάρχουν γεύσεις που έχουν συνδεθεί με το πρωινό και που βρίσκονται (σχεδόν) παντού. Όπως για παράδειγμα τα γαλλικά κρουασάν ή τα αβγά. Ωστόσο υπάρχουν άλλες που αποτελούν κάλα κρυμμένα μυστικά και μπορεί κανείς να τα βρει μόνο σε συγκεκριμένες χώρες. Σήμερα λοιπόν, και δεδομένου ότι η στήλη αγαπά το φαγητό, θα δούμε παρέα μερικά από τα παράξενα και γευστικά πρωϊνά του κόσμου, τα οποία ίσως θελήσετε κάποια στιγμή να δοκιμάσετε!

Arepa (Βενεζουέλα)

Φτιαγμένα με αλεσμένο αλεύρι αραβοσίτου ή κανονικό αλεύρι, αυτά τα επίπεδα, στρογγυλά πιτάκια αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο πολλών γευμάτων της Βενεζουέλας—συμπεριλαμβανομένου και του πρωινού! Οι αρέπα μπορούν να παρασκευαστούν με πολλούς τρόπους: στη σχάρα, στο φούρνο, τηγανητές, βρασμένες ή στον ατμό. Ανάλογα με την περιοχή, μια αρέπα διαφέρει σε χρώμα, γεύση και μέγεθος. Μπορεί να είναι σκέτες, αλλά συχνά τις γεμίζουν με διάφορους συνδυασμούς υλικών. Για πρωινό οι αρέπα συνήθως γεμίζονται με αβοκάντο, κοτόπουλο, αβγά και το αλμυρό λευκό τυρί της Βενεζουέλας. Για ακόμα πιο χορταστικό πρωινό, τις σερβίρουν με φασόλια, σαλατικά και διάφορα κρέατα. Υπάρχουν περισσότερες από 70 διαφορετικές εκδοχές των αρέπα στη γειτονική Κολομβία, και έτσι είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί αποτελούν βασικό συστατικό της κουζίνας του βορρά της Νότιας Αμερικής για χιλιάδες χρόνια.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/6BCqMGT7xv8

Menemen (Τουρκία)

Αυτό το πιάτο έχει καταγωγή από τη Σμύρνη και έχει βάση την ντομάτα. Το Menemen είναι ένα μείγμα από ψιλοκομμένες ή τριμμένες ντομάτες με σοταρισμένες πράσινες πιπεριές τσίλι, χτυπημένα αβγά και μπαχαρικά -όπως τριμμένο μαύρο και κόκκινο πιπέρι, ρίγανη και σκόρδο. Κάτι σαν τον δικό μας καγιανά δηλαδή, αλλά στο πιο καυτερό του. Συνήθως τα menemen σερβίρονται σε μεταλλικό τηγάνι μαζί με ένα μεγάλο καλάθι ψωμί. Εννοείται πως το ψωμί, υπάρχει δίπλα για τις παραδοσιακές «παπάρες»! Οι σεφ αποφεύγουν τα πολλά κρεμμύδια και το σκόρδο όταν το menemen σερβίρεται ως πρωινό ή brunch. Αν όμως το πιάτο σερβιριστεί για μεσημεριανό ή δείπνο, έχουν την… τιμητική τους. Υπάρχουν και εκδοχές του menemen όπου στο μείγμα προστίθενται κομμάτια τυρί, σπανάκι, λουκάνικο, κ.α. Εκείνο που λένε όσοι έχουν δοκιμάσει, είναι πως όποιος φάει menemen δεν μετανιώνει που σηκώθηκε από το κρεβάτι!
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/FpWiAfGtxZ4

Silog (Φιλιππίνες)

Το Silog είναι ένα πιάτο που σερβίρουν για πρωινό στις Φιλιππίνες και παρασκευάζεται από τηγανητά αβγά και sinangag (σ.σ: τηγανητό ρύζι). Το silog είναι εξαιρετικά δημοφιλές, και από πιάτο των «ξενύχτηδων» που καταπολεμούσε το hangover, «πέρασε» στα μενού πρωινών των εστιατορίων. Το Silog μπορεί να το βρει κανείς σε διάφορους τύπους, αλλά πάντοτε το κύριο συστατικό είναι το τηγανητό ρύζι με σκόρδο που συνοδεύεται από τηγανητά αβγά. Από εκεί και πέρα, οι παραλλαγές είναι πολλές: μπορείτε να το βρείτε με λουκάνικο, παστό χοιρινό, και διάφορα άλλα κρεατικά.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/7cnGjV09sQQ

Syrniki (Ρωσία)


Μοιάζουν με τηγανίτες, αλλά οι φήμες τα θέλουν πολύ πιο νόστιμα. Τα syrniki, μια ρωσική σπεσιαλιτέ, είναι ζυμάρι γεμισμένο με μαλακό τυρί. Η λέξη εξάλλου, προέρχεται από τη σλαβική syr, (σ.σ: που σημαίνει «μαλακό τυρί»). Η ζύμη παρασκευάζεται από αβγά, αλεύρι και ζάχαρη, μερικές φορές αρωματίζεται με εκχύλισμα βανίλιας, γεμίζεται με το τυρί, πλάθεται σε μικρά πιτάκια που ψήνονται για να ροδίσουν ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές σε ταψί. Στο κουρκούτι μπορούν να προστεθούν σταφίδες, ψιλοκομμένο αποξηραμένο βερίκοκο, μήλα και αχλάδια, ενώ οι αλμυρές εκδοχές χαρακτηρίζονται από την προσθήκη κρεμμυδιών ή κρέμας γάλακτος. Η γλυκιά τους εκδοχή, σερβίρεται με μαρμελάδα ή μέλι.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/c7xU-fi1XFo

Chilaquiles (Μεξικό)


Το chilaquiles είναι ένα δημοφιλές πιάτο πρωινού στο Μεξικό. Αποτελείται από τορτίγιες καλαμποκιού που συνήθως κόβονται στα τέσσερα προτού τηγανιστούν ή ψηθούν ελαφρά. Στη συνέχεια στην τορτίγια μπαίνει πράσινη ή κόκκινη σάλτσα και μετά ψιλοκομμένο κοτόπουλο, τυρί, κρεμμύδια κομμένα σε φέτες και αβγά, ομελέτα ή τηγανητά. Δεν είναι ασυνήθιστο να βρείτε chilaquiles γαρνιρισμένες με κρέμα, θρυμματισμένο queso fresco (σ.σ: φρέσκο τυρί) και φέτες αβοκάντο. Ως συνοδευτικό το πιάτο έχει τηγανητά φασόλια και γκουακαμόλε. Το μυστικό στις διάφορες εκδοχές των chilaquiles είναι στη σάλτσα. Μερικοί λατρεύουν τα chilaquiles που έχουν σάλτσα ντομάτας και τσίλι, ενώ άλλοι προτιμούν τον συνδυασμό jalapeno, λάιμ και κόλιανδρο. Είτε με κόκκινη, είτε με πράσινη σάλτσα, το πιάτο είναι πεντανόστιμο.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/9xppRtAUJQk

Ful Medames (Αίγυπτος)


Από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου, τα χορταστικά μεντάμες ικανοποιούσαν την πρωινή πείνα τόσο του λαού, όσο και των Φαραώ. Η απλή αλλά διαχρονική συνταγή περιλαμβάνει σιγοβρασμένη φάβα και ρεβίθια καρυκευμένα με χυμό λεμονιού, μαϊντανό, κύμινο, πιπεριά τσίλι και κρεμμύδι. Σε αυτό αργότερα, πρόσθεσαν βραστά αβγά, και το σέρβιραν με ψωμί (πίτα) και λαχανικά σε κύβους. Το πιάτο είναι αγαπημένο στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή και αναγνωρίζεται ως εθνικό πιάτο της Αιγύπτου. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, το πιάτο σερβίρεται με χούμους, ελαιόλαδο και πράσινες πιπεριές, ενώ σε άλλες, θα το βρείτε με μπιζέλια, σάλτσα πιπεριάς ή ένα ακόμα πιο πικάντικο μείγμα με κόλιανδρο, πιπέρι και σαφράν. Το ενδιαφέρον είναι πως ίχνη αυτού του πιάτου έχουν ανακαλυφθεί σε αρχαίους τάφους… Τόσο αγαπητό είναι!
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/6jTbo6YalgE


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα