Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Τα πρώτα βήματα της Κυβέρνησης Macron στη Γαλλία

Μετά τη νίκη του στις Προεδρικές Εκλογές, ο κ. Macron και το κόμμα του πήγαν καλά και στις βουλευτικές του Ιουνίου. Στις 3 Ιουλίου ο Πρόεδρος στις Βερσαλλίες έδωσε το πρόγραμμά του, ένα αισιόδοξο πρόγραμμα, με το οποίο καλούσε τους Γάλλους να «ξανά- ξεκινήσουν προς τα εμπρός».
Aπό την άλλη μεριά, ο Πρωθυπουργός του, κ. Edouard Philippe έδωσε στις 4 Ιουλίου τις προγραμματικές του δηλώσεις στην Εθνοσυνέλευση. Κατάσταση παράξενη και δύσκολη παρόλο το ότι είναι στα τελευταία χρόνια συνηθισμένη στη Γαλλία: κεντροαριστερός πρόεδρος και δεξιός Πρωθυπουργός, πρώην συνεργάτης του Alain Juppe.
Ο κ. Philippe αναφέρθηκε σε δυο πρώην Πρωθυπουργούς, τους κους Jacques Chaban-Delmas και Michel Rocard που πήρε σαν μοντέλο, οι οποίοι, όπως είπε, ήθελαν ν’ αλλάξουν τη Γαλλική κοινωνία αλλά δεν το κατόρθωσαν γιατί οι Πρόεδροί τους δεν συμμερίζονταν τις ιδέες τους. Ο κ. Philippe δεν φαίνεται να διατρέχει αυτό τον κίνδυνο, αλλά, παρόλο τούτο, έχει τον άχαρο ρόλο, εκείνος, ένας δεξιός, που ήλθε στην ομάδα μετά τις εκλογές, να προσπαθήσει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις ενός κεντρο-αριστερού Προέδρου στις πραγματικότητες της κατάστασης (βλ. Francoise Fressoz, “La “Face nord” du macronisme”, Le Monde, 6 Ιουλίου 2017, σελ. 8)
Γι’ αυτό το λόγο πολλές αλλαγές έγιναν στο πρόγραμμά του π.χ ο κ Philippe υποσχέθηκε να ελαττώσει τη φορολογία άμεσα αλλά τώρα αυτό μεταφέρθηκε να γίνει μέσα στη πενταετία του κ. Macron. Πολλές άλλες αλλαγές θα γίνουν πάλι μέσα στη πενταετία.
Ο νέος Πρωθυπουργός υποσχέθηκε να ελαττώσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 60 δισεκατομμύρια ευρώ, πράγμα το οποίο εξόργισε τις συντεχνίες. Επίσης υποσχέθηκε να επενδύσει 50 δισεκατομμύρια ευρώ στο περιβάλλον, στην υγεία, στις μεταφορές, στη γεωργία και στον εκμοντερνισμό της χώρας (βλ. «Le chemin etroit du Premier Ministre”, Le Monde, Κύριον Άρθρο, 6 Ιουλίου, 2017, σελ. 24). Το πρόγραμμα του κ. Macron  υπερψηφίσθηκεν από την Εθνοσυνέλευση.
Το πρόγραμμα της νέας Κυβέρνησης στη Γαλλία είναι φιλόδοξο και θα βρει δυσκολίες να εφαρμοσθεί. Είναι, όμως, ακόμα η αρχή και η Εθνοσυνέλευση έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης αρχικά.
Από την άλλη μεριάν, ο κ. Μacron έλαβε τη θέση του μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και στον ηγετικόν Ευρωπαϊκό άξονα μαζί με την κα. Merkel. Θα δούμε την πρόοδο της υπόθεσης στο μέλλον.

*Ο Δρ. Χρίστος Αχιλλέως Θεοδούλου
είναι Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων
(Η.Ε.Ι, Γενεύης, Ελβετίας).    


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα