Μέχρι και το 2012 υπήρχε το τέλος παρεπιδημούντων. Το συγκεκριμένο τέλος επιβάρυνε τις διανυκτερεύσεις σε κάθε ξενοδοχειακό κατάλυμα και τα έσοδά του πήγαιναν απευθείας στον Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα διοικητικά όρια του οποίου βρισκόταν το τουριστικό κατάλυμα. Καταργήθηκαν με προηγούμενο μνημονιακό νομοσχέδιο στο πλαίσιο μιας γερής δόσης κατάργησης φόρων υπέρ τρίτων. Τελικά, επανέρχεται με άλλον τρόπο, με το τέλος διανυκτερεύσεων και τα έσοδά του θα καταλήγουν στον κρατικό προϋπολογισμό.
Φόρος θα επιβληθεί και στον αγαπημένο των Ελλήνων καφέ προκειμένου να εξασφαλιστούν τα έσοδα που απαιτούνται για να κλείσει ο φορολογικός λογαριασμός της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού μνημονίου. Αντίστοιχος φόρος υπάρχει και στη Γερμανία, χωρίς βέβαια αυτό να αθωώνει την πρωτοφανή φοροκαταιγίδα που εξαπολύεται στην οικονομία προκειμένου να διατηρηθεί ουσιαστικά ανέπαφο το μέγεθος και το κόστος λειτουργίας του δημοσίου.
Φόρος στον καφέ
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο φόρος δεν θα έχει τη μορφή ειδικού φόρου κατανάλωσης καθώς κάτι τέτοιο παρουσιάζει ζητήματα με την κοινοτική νομοθεσία. Θα έχει τη μορφή τέλους και θα είναι της τάξης του 1-2 ευρώ ανά κιλό καφέ που δεν έχει επεξεργαστεί και εισάγεται στην Ελλάδα. Από την επιβολή του σχετικού φόρου εκτιμάται ότι οι λιανικές τιμές του καφέ θα αυξηθούν έως και 10%. Υπήρξε η σκέψη να επιβληθεί ο φόρος στην τελική κατανάλωση αλλά εγκαταλείφθηκε καθώς θα αποτελούσε ένα επιπλέον κίνητρο για να μην εκδίδονται αποδείξεις. Το προσδοκώμενα έσοδα από τον φόρο εκτιμώνται σε έως 80 εκατ. ευρώ.
Τέλος στις διανυκτερεύσεις
Όσον αφορά στο τέλος που θα επιβληθεί στις διανυκτερεύσεις οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι ανά δωμάτιο και ανά διανυκτέρευση. Θα επιβληθεί στα ξενοδοχεία άνω των δυο αστέρων με 1 ευρώ ανά διανυκτέρευση και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια πάνω από δυο κλειδιά με 0,5 ευρώ ανά δωμάτιο και ανά διανυκτέρευση. Τα εκτιμώμενα έσοδα από το φόρο είναι έως και 100 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Capital.gr