Παρά τον σάλο που έγινε στα μέσα ενημέρωσης για το πού πήγαν τα 20 εκατ. ευρώ της “κρατικής καμπάνιας” για την προφύλαξη απ’ τον κορωνοϊό, καμιά κυβερνητική ενημέρωση δεν δόθηκε και το ζήτημα παραμένει απόρρητο. Βλέπουμε ότι μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων και την “εκεχειρία” που έγινε για την πανδημία, επανέρχεται η κοινωνία στις παλιές αλλά “κακές” συνήθειες της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να στηλιτεύσει την κυβερνητική ενέργεια, επένδυσε με πομπώδη τρόπο την αντιπαράθεσή του σε ένα αμφιλεγόμενο τηλεοπτικό σποτ για να κατακρίνει τον χρηματισμό των ΜΜΕ χωρίς διαφανή κριτήρια. Κατασκεύασε ένα διαφημιστικό φιλμ, που προβλήθηκε και δείχνει δημοσιογράφο, συγκεκριμένα γυναικείου φύλου, να κοιτάζει ψηλά απορημένη, ενώ πέφτουν λικνιζόμενα χαρτονομίσματα.
Το σποτ προκάλεσε στον κόσμο της ενημέρωσης μεγάλη αναστάτωση. Με το σάλο που δημιουργήθηκε, επετεύχθη ο επιδιωκόμενος σκοπός, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι η “κακή” δημοσιότητα φέρνει καλύτερα αποτελέσματα από τον ενταφιασμό της. Η ΕΣΗΕΑ αντέδρασε και με ανακοίνωσή της που απεστάλη στον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί το video απαράδεκτο γιατί διασύρεται ο δημοσιογραφικός κόσμος, “στο βωμό της αντιπολιτευτικής τακτικής”. Η απάντηση που δόθηκε απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι «δεν προσβάλλεται συλλήβδην» ο δημοσιογραφικός κόσμος, διότι θεωρούν «αδύνατο να ταυτιστεί με ό,τι αντιπροσωπεύει η μορφή που πρωταγωνιστεί σ’ αυτό».
Εδώ τα γεγονότα είναι αναμφισβήτητα αλλά τα υποκειμενικά σχόλια επιτρεπτά. Το σποτ ως γεγονός διαμορφώνει δυσαρέσκεια και διακωμωδεί την έκφραση της επαγγελματικής ανασφάλειας, χωρίς να εγγίζει ευθέως την εργασία. Το ερώτημα παραμένει το ίδιο. Πώς μοιράστηκαν τα 20 εκατ. ευρώ για τα οποία η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην παρέχει τον κατάλογο με τα ποσά του κάθε αποδέκτη. Αν δεν υπάρχει κάτι μεμπτόν να κρύψει ο κ. Πέτσας, είναι αλαζονικό, παιδιάστικο πείσμα και αντιδημοκρατική συμπεριφορά να αποφεύγεται η δημοσιότητα των αιτηθέντων στοιχείων με ευτράπελες δικαιολογίες. Οι φορολογούμενοι πρέπει να ενημερωθούν πώς διανεμήθηκαν χρήματα σε μεγαλοεκδότες, ιδιοκτήτες ΜΜΕ, συγγενείς και πολιτικούς φίλους, που έχουν μηδαμινές ή και ανύπαρκτες ιστοσελίδες.
Έγινε επιχείρηση διακωμώδησης του θέματος της κρυφής λίστας με το σποτάκι γελοιογραφικής υφής, που προκάλεσε ύποπτη για την εξουσία οργή. Ομως το πλέον σοβαρό ερώτημα παραμένει απ’ τους σχολιαστές, γιατί δεν αρκούσαν οι καθημερινές και με τεράστια ακροαματικότητα επιστημονικές συστάσεις του καθηγητή κ. Τσιόδρα και οι αυστηρές απειλές του κ. Χαρδαλιά για το “μένουμε σπίτι” και χρειαζόταν να προστεθεί η καμπάνια των ΜΜΕ; Γιατί δεν έγινε χρήση επέμβασης του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου για τη δωρεάν μετάδοση των μηνυμάτων;
Το πρόβλημα δεν εστιάζεται στα 20 “ψωροεκατομμύρια”, αλλά στο να μην ξεχνιέται η σχέση των εκάστοτε κυβερνώντων με τα ΜΜΕ.