Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Τα “μυστικά” της βροχής σε Ασή Γωνιά και Ασκύφου

Στα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά των Σφακίων και του Αποκόρωνα αποδίδονται τα μεγάλα ποσοστά βροχοπτώσεων που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς σε Ασή Γωνιά και Ασκύφου.

 

Τα δύο ορεινά χωριά χωρίζει ο ορεινός όγκος των ανατολικών Λευκών Ορέων, ωστόσο ανήκουν στην ίδια γεωμορφολογική λεκάνη.

Ο Μανώλης Λέκκας εξηγεί στα “Χ.Ν.” τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
των περιοχών.

Όπως εξηγεί στα “Χ.Ν.” ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, στις συγκεκριμένες περιοχές η γεωμορφολογία της περιοχής έχει κάποιες ιδανικές κλίσεις (για τα καιρικά ρεύματα) και μάλιστα οι επιφάνειες είναι προσήνεμες, δηλαδή ευνοούνται από την ανολίσθηση του αέρα. Με αποτέλεσμα ο αέρας εκεί να βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην ανολίσθηση του προκειμένου να δημιουργεί νεφώσεις, οι οποίες νεφώσεις προκαλούν ισχυρές βροχοπτώσεις.
Παράλληλα υπάρχουν και οι μετεωρολογικοί παράγοντες, δηλαδή η πορεία των συστημάτων, η κίνηση των ανέμων, τα θερμοκρασιακά χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει η ατμοσφαιρική μάζα και σε συνδυασμό με τον γεωμορφολογικό αυτό παράγοντα δημιουργικές ιδανικές συνθήκες για τις περιοχές αυτές (σχετικά με τις βροχοπτώσεις).

ΑΠΟ ΤΟ 1890

«Οι μετεωρολογικοί σταθμοί που έχουν τοποθετηθεί στις συγκεκριμένες περιοχές καταγράφουν τα δεδομένα σε 24ωρη βάση και πράγματι έχουμε δει εκ του αποτελέσματος ότι Ασκύφου και Ασή Γωνιά συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής» ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Τα γεωμορφολογικά φαινόμενα που δίνουν μεγάλα ύψη βροχών σε Ασκύφου και Ασή Γωνιά είχε καταγράψει πρώτος ο Δημήτριος Αιγινίτης από το 1890 όταν διηύθυνε
το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Μάλιστα, τόνισε ότι τα φαινόμενα που δίνουν μεγάλα ύψη βροχών στις συγκεκριμένες περιοχές, είχε καταγράψει πρώτος ο Δημήτριος Αιγινίτης από το 1890 όταν διηύθυνε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχοντας συντελέσει σημαντικά στην ανάπτυξη μετεωρολογικών σταθμών.
Ο Αιγινίτης είχε διαπιστώσει ότι η περιοχή του Οροπεδίου είναι μία από τις περιοχές του Ελλαδικού χώρου που πρωτοστατεί στα βροχομετρικά δεδομένα και είχε αποδώσει το γεγονός στη γεωμορφολογία των εδαφών.
Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Λέκκας ενώ τα Ασκύφου ευνοούνται από τα βόρεια κυρίως καιρικά ρεύματα και δίνουν υψηλά βροχομετρικά στοιχεία, η Ασή Γωνιά πέραν των βορείων ρευμάτων έχει και το ιδίωμα των νοτίων ανέμων. Δηλαδή στην Ασή Γωνιά η νότια διέλευση του καιρικού συστήματος δίνει πολύ υψηλά βροχομετρικά και μάλιστα εμφανίζει τα πρώτα δείγματα βροχών όταν πλησιάσει κάποιο σύστημα. Αυτό παρατηρείται λόγω της συγκεκριμένης γεωμορφολογικής ιδιαιτερότητας.

ΤΑ ΒΡΟΧΟΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Να σημειωθεί ότι από το 1960 μέχρι το 2010, ο μέσος όρος βροχόπτωσης στην Ασή Γωνιά ήταν στα 2.133 χιλιοστά βροχής, ανά έτος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2018-20 Φεβρουαρίου 2019, μέσα δηλαδή σε ένα εξάμηνο, το ύψος της βροχής στην Ασή Γωνιά, έφτασε τα 3.062 χιλιοστά ενώ στην περιοχή του Ασκύφου,τα 3.014 χιλιοστά.
Το 2020 τα τα μεγαλύτερα ετήσια ύψη βροχόπτωσης πανελλαδικά εντοπίστηκαν και πάλι στην Κρήτη και συγκεκριμένα σε Ασή Γωνιά (2.865 χιλιοστά), Ασκύφου Χανίων (2.650), σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα