Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Τα ρόδια βρίσκουν τον βηματισμό τους

Ολοένα αυξάνεται η ζήτηση για το ρόδι και τα προϊόντα του κυρίως απ’ το εξωτερικό, όπου θεωρείται το Νο1 αντιοξειδωτικό φρούτο, ενώ και στην Ελλάδα πλέον οι καταναλωτές είναι ενήµεροι για τις ιδιότητές του.

Μάλιστα, η απορρόφησή του αυξάνεται από χώρους εστίασης σε Πελοπόννησο, Αθήνα και Β. Ελλάδα, που αγοράζουν ελληνικά ρόδια για την παρασκευή χυµού. Επίσης, διευρύνεται η γκάµα των προϊόντων από ρόδι, καθώς, µετά απ’ τον χυµό, που κυκλοφορούσε αρχικά στην αγορά, πλέον αξιοποιείται το ίζηµα απ’ το χυµό ροδιού ή η σκόνη από το κουκούτσι του για βιοµηχανική χρήση στη µαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και την παρασκευή προϊόντων, όπως τα γιαούρτια, οι µπάρες δηµητριακών κτλ.

Εκτός αυτού, παρατηρείται µία τάση ανόδου και στις ευρωπαϊκές αγορές (Πολωνία, Ιταλία, Γερµανία, Βέλγιο, Βαλκάνια), όπου «µπαίνει πιο δυναµικά και σταθερά» το προϊόν, λέει χαρακτηριστικά στην Agrenda ο πρόεδρος του ∆.Σ. της ΑΛΦΕΙΟΣ – ΡΟ∆Ι, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος. Εδώ αξίζει να επισηµανθεί ότι το επόµενο 15νθήµερο η εν λόγω εταιρεία θα βγει στην αγορά µε τον δικό της χυµό από το δικό της εργοστάσιο, που µπήκε σε λειτουργία πρώτη φορά φέτος στον Πύργο.

Η ίδια τάση παρατηρείται και όσον αφορά το βιολογικό χυµό, ο οποίος «γίνεται ανάρπαστος στο εξωτερικό», σύµφωνα µε τον Παναγιώτη Αθανασιάδη, διευθυντή πωλήσεων του ΑΣΟΠ ∆ράµας, που κυκλοφόρησε φέτος τον πρώτο βιολογικό ελληνικό χυµό ροδιού.

Επίσης, ο εν λόγω συνεταιρισµός απ’ τη φετινή σεζόν προχώρησε στην αξιοποίηση φλοιού ροδιού για εξειδικευµένη ζωοτροφή και φαρµακευτική χρήση και στην αξιοποίηση αποξηραµένου σπυριού και σκόνης από κουκούτσι ροδιού.

Επιπλέον, αρκετοί παραγωγοί, διαβλέποντας τη ζήτηση που έχει το προϊόν απ’ τους χώρους εστίασης στην Ελλάδα, προσπαθούν να διαθέσουν τα ρόδια τους σε αυτό το κανάλι παρακάµπτοντας τους µεσάζοντες.

Όπως λέει στην Agrenda ο εκπρόσωπος της επιχείρησης Ρόδια Σερρών, Μπάµπης Χατζάκος, φέτος δώσαµε µία ποσότητα σε µανάβικα και χώρους εστίασης έναντι 1,50 ευρώ το κιλό τα πρώιµα Άκο (ACCO) και 1 ευρώ το κιλό τα Wonderful.

Απ’ την άλλη, αρκετοί παραγωγοί τα τελευταία 2 χρόνια βγάζουν τα δέντρα τους σε Τρίκαλα, ∆ράµα, Σέρρες κ. α., καθώς οι τιµές, µε τις οποίες είχαν συµφωνήσει πριν µία πενταετία περίπου µε ορισµένες ισραηλίτικες εταιρείες (40 λεπτά το κιλό) έπεσαν, στη συνέχεια, στο µισό (20-25).

Ακόµα, σύµφωνα µε τους καλλιεργητές, τα δέντρα µετά από 6-7 χρόνια δίνουν πλήρη παραγωγή.

«Θέλει αφοσίωση», επισηµαίνει ο κ. Παρασκευόπουλος, συµπληρώνοντας ότι όσοι είχαν ποντάρει στην ευκολία, απογοητεύονται, δεδοµένου ότι είναι δύσκολη καλλιέργεια, µε υψηλό εργατικό κόστος, αυξηµένο κόστος συσκευασίας και πολύ συγκεκριµένα ποτίσµατα για να αποφεύγονται τα σκασίµατα.

Φύρα 1-1,5%

Στάνταρ ένα ποσοστό φύρας 1-1,5% εντοπίζεται στις µονάδες χυµοποίησης ροδιού επί του παραδιδόµενου συνολικού τονάζ από τους παραγωγούς, επισηµαίνουν οι τελευταίοι στην Agrenda, εκφράζοντας τη δυσπιστία τους για την ύπαρξη του ποσοστού, καθώς, όπως λένε, κάνουν προσεκτική διαλογή. Σύµφωνα µε τον βιοκαλλιεργητή από την Κορινθία, Π. Γιαννάκαινα, η τιµή παραγωγού για τα ρόδια Ερµιόνης φέτος ήταν 0,75-1 ευρώ/κιλό, υψηλότερες 20-25% από πέρυσι και για τα Wonderful στα 65-75. Σηµειώνεται ότι η συγκοµιδή γίνεται τον Οκτώβρη στις περισσότερες περιοχές.

Ακαρπία παρουσιάστηκε στις ροδιές της Ελλάδας

Μειωµένη παραγωγή όσον αφορά τα ρόδια παρατηρήθηκε φέτος πανελλαδικά λόγω των πολλών βροχοπτώσεων την περασµένη άνοιξη που είχαν ως αποτέλεσµα να µη γίνει σωστή γονιµοποίηση.

Σύµφωνα µε τον παραγωγό και µέλος της οµάδας παραγωγών ροδιού Αγ. Αθανασίου, Χρήστο Γκόντια, στη ∆ράµα υπήρχαν κτήµατα που από 1.500 κιλά το στρέµµα που ήταν η αναµενόµενη παραγωγή, φέτος παρήχθησαν 800 κιλά το στρέµµα, ενώ το µεγαλύτερο ποσοστό ήταν β’ ποιότητας λόγω των παραπάνω καιρικών συνθηκών.

Οι τιµές, στις οποίες αγόρασε φέτος η Οµάδα ήταν 50-55 λεπτά το κιλό για την α’ ποιότητα και 25-30 για τα β’.

«Οι τιµές πέρυσι ήταν στα 55 λεπτά το κιλό για την α’ ποιότητα και 35 για τα β’», σηµειώνει ο Σωτήρης Γιαννακόπουλος από την «Κοιλάδα του Ενιπέα» στα Φάρσαλα.

Σύµφωνα µε τον ίδιο, αν και πλέον το προϊόν έχει µπει στη διατροφή του Έλληνα καταναλωτή, η ζήτηση στην εσωτερική αγορά είναι µειωµένη λόγω της κρίσης και της τάσης των καταναλωτών να αγοράζουν µόνο τα απαραίτητα.

Ο κ. Γιαννακόπουλος αποδίδει τη µειωµένη παραγωγή στην ακαρπία λόγω της διαφοράς της θερµοκρασίας ηµέρας-νύχτας την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου.

Περισσότερο µειωµένη σε σχέση µε την αναµενόµενη ήταν και η παραγωγή στις Σέρρες.

(Πηγή: www.agronews.gr)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα