Τα… αντιποινα για τις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Μόσχας -λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία- ήρθαν με εντολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνουν και περιορισμό των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων.
Ενα θΕμα που απασχολεί και την Ελλάδα, αφού μεταξύ άλλων εξάγονται από τη χώρα μας στη Ρωσία μεγάλες ποσότητες οπωροκηπευτικών.
Το θΕμα αυτό, άλλωστε, ήταν αντικείμενο χθεσινής σύσκεψης στο Υπουργείο Εξωτερικών με παραγωγικούς φορείς, ενώ, παράλληλα, η ελληνική πλευρά διεξάγει συνεχείς διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα προκειμένου να μετριαστούν ή και να μηδενιστούν οι επιπτώσεις για τη χώρα μας.
Η μετριοπαθη ελληνική στάση στην ουκρανική κρίση δίνει θετικό τόνο στην ελληνική διεκδίκηση, την ίδια ώρα που ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα κ. Μάσλοφ δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την εξαγωγή ελληνικών φρούτων. Πρόβλημα δεν θα υπάρξει επίσης για τα ελληνικά κρασιά, για τις ελιές και το λάδι.
Ωστοσο, στο μέτωπο της Ε.Ε., οι προοπτικές διαγράφονται διαφορετικές, ενώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βλέπει κινδύνους όσον αφορά στις οικονομικές προοπτικές -από την ουκρανική κρίση- στην Ευρωζώνη. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Τράπεζας Μάριο Ντράγκι προβλέπει πως τα προβλήματα στην Ουκρανία θα έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στην Ευρωζώνη σε σχέση με άλλες περιοχές.
Το να αποτιμηθουν ή να προβλεφθούν οι συνολικές επιπτώσεις από τις κυρώσεις της Δύσης και τα ρωσικά αντίποινα σίγουρα είναι δύσκολο. Το ζητούμενο είναι οι επιπτώσεις αυτές να έχουν το λιγότερο δυνατό κόστος για τους Ελληνες παραγωγούς, οι οποίοι διανύουν και μία δύσκολη οικονομικά περίοδο.