Προς το τέλος της προσεχούς εβδομάδας κι αφού ληφθούν υπόψη τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα (κρούσματα, διασωληνώσεις, κλπ) αναμένονται οι αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Η κυβέρνηση διαμηνύει, οπως η Καθημερινή, συνεχώς ότι «προτεραιότητά του είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής». Το πιθανότερο σενάριο είναι να ανακοινωθεί ότι θα επαναλειτουργήσουν σε πρώτη φάση τα δημοτικά σχολεία και στη συνέχεια το λιανεμπόριο, ενώ όλα παραμένουν ανοικτά αναφορικά με την εστίαση. Στο «τραπέζι» επίσης έχει πέσει και το σενάριο η σταδιακή άρση του lockdown να γίνει σε δύο φάσεις. Δηλαδή, να ξεκινήσει από τις λιγότερο επιβαρυμένες περιφέρειες και να ακολουθήσουν –όταν το επιδημιολογικό φορτίο μειωθεί και εκεί– οι υπόλοιπες. Από την άλλη πλευρά ωστόσο προβάλλεται το επιχείρημα ότι η επιδημιολογική εικόνα σε πολλές περιοχές της χώρας μεταβάλλεται με μεγάλη ταχύτητα, οπότε η επιστροφή στο καθεστώς των πορτοκαλί και κόκκινων περιοχών μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα.
Στο 4ο podcast της σειράς, επισκεπτόμαστε την παλιά πόλη των Χανίων, για να ανακαλύψουμε το πιο μεγάλο, το πιο εντυπωσιακό αλλά και παραγνωρισμένο μνημείο της. Τις βυζαντινές και βενετσιάνικες οχυρώσεις.
Πάντως χθες ο πρωθυπουργός έσπευσε να στείλει το μήνυμα από τη Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά.
Ειδικότερα ζήτησε από τους πολίτες «λίγη υπομονή και ακόμη μία παραπάνω προσπάθεια ενόψει των Χριστουγέννων». Και συνέχισε στέλνοντας σαφές μήνυμα προς όλους ενόψει της εορταστικής περιόδου: «Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια, είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές, διαλέξτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές, σε αυτό το σημείο θα είμαστε πολύ αυστηροί, αυτό μπορώ να σας το πω».
Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ πρότεινε ο χρονικός ορίζοντας των περιοριστικών μέτρων να φτάσει έως και τις 21 Δεκεμβρίου.
Όπως είπε «η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα», καθώς εκτίμησε πως με την άρση των μέτρων θα αυξηθούν και τα κρούσματα. Και πρόσθεσε: «Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα».
Υπογράμμισε δε ότι αυτή την στιγμή έχουμε μια μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων, καθώς και του ποσοστού των θετικών δειγμάτων –έχει πέσει από το 19% στο 10%– όμως έχουμε πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία, τα οποία είναι ένας μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων –πάνω από 26.000–, τα οποία μας δείχνουν πολλές εισαγωγές, οι οποίες είναι περισσότερες από τα εξιτήρια ακόμα και δυστυχώς διασωληνώσεις και θανάτους.
«Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν αυτή την στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στην Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών», τόνισε.
Ο ίδιος επισήμανε την αργή πτώση της πανδημίας, αναφέροντας ότι οι λόγοι είναι αρκετοί: η τεράστια διασπορά κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου και το ότι το lockdown που έχουμε είναι λίγο χαλαρό και δεν βοηθάει στην γρήγορη αποκλιμάκωση της πανδημίας.
Επίσης, είπε ότι την ημέρα που θα ανοίξει η κοινωνία θα υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού, ενώ υπενθύμισε πως ελάχιστοι Έλληνες έχουν αντισώματα. «Οι περισσότεροι δεν έχουν αντισώματα και ο καιρός ευνοεί την διασπορά, που σημαίνει ότι τις επόμενες 15 – 20 ημέρες θα αρχίσουν τα κρούσματα να ανεβαίνουν», σημείωσε.
Η ημερήσια επιδημιολογική καταγραφή χθες δεν προσέφερε περιθώρια για αισιόδοξη ανάγνωση της κατάστασης, καθώς παρότι τα κρούσματα ήταν ελαφρώς μειωμένα (1.747) σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ο αριθμός των θανάτων (121) από την covid-19 αποτέλεσε νέο θλιβερό ρεκόρ, ενώ οι ασθενείς που παραμένουν διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας διατηρείται υψηλός (606).