Κύριε διευθυντά,
οι αλλεπάλληλες καταστροφές (επιδημίες, σεισμοί, πυρκαγιές, κατακλυσμοί) που συμβαίνουν απανωτά το τελευταίο διάστημα στη Γη, δεν είναι τίποτα άλλο παρά προειδοποίηση της φύσης ότι ο άνθρωπος το παρακάνει. Είναι σημάδια ότι ο Πλανήτης δυσανασχετεί, “εκφράζεται” και στέλνει σήματα Οι ειδικοί επιστήμονες το αντιλαμβάνονται και το λένε συνεχώς. Το περιβάλλον. Διαφυλάξτε το περιβάλλον. Οι παρανοϊκοί ηγέτες όμως, δεν ακούουν για να προσαρμόσουν και να περιχαρακώσουν τις ενέργειες της αδηφάγου προόδου, που στην ουσία είναι η άλλη σημασία της λέξης κέρδος- χρήμα.
Προσηλωμένος γενικά ο άνθρωπος αποκλειστικά στις οικονομικές απολαβές του σήμερα, δεν τον απασχολούν οι γενικότερες τωρινές και μελλοντικές επιπτώσεις σ’ όλους μας, της αχαλίνωτης συμπεριφοράς κάποιων“συμφερόντων”. Η στενή νοημοσύνη του, υστερεί του ενστίκτου αυτοσυντήρησης και αποταμίευσης και πιστεύει ότι αποκτώντας περισσότερα θα έχει μια ποιοτικότερη παρουσία επί της Γης. Ξεχνά επίσης ότι τα εφόδια που έχομε να λαμβάνομε όλοι από τη φύση είναι πεπερασμένα και υποχρεώνουν σε μια σωστή διαχείριση.
Η σκέψη του τι μέλλει γενέσθαι δεν μας καθησυχάζει: Αντί οι έχοντες το πάνω χέρι στους λαούς να κάτσουν να σκεφθούν πώς θα μπορέσουν να δημιουργήσουν προοπτικές, να προσαρμόσουν τα εφόδια που τους παρέχει ο πλανήτης και να προσπαθήσουν να κάνουν μια σωστή διαχείριση, ώστε να βρουν… κάτι και οι επόμενες γενιές, σήμερα η παραφροσύνη τον σπρώχνει να ασχολείται με τεχνητή νοημοσύνη και τελειότερα ηλεκτρονικά μέσα, λες και αυτά θα του δημιουργήσουν δάση ή θα καθαρίσουν τη βρωμιά του περιβάλλοντος που δημιούργησε όσο ζει. Με τη τεχνητή νοημοσύνη θα μακροημερεύσει ο Πλανήτης και θα γίνει ποιοτικότερο και καθαρότερο το περιβάλλον…
Να το πούμε απλά. Πλην εξαιρέσεων, οι ασχολούμενοι με τα κοινά γνωρίζουν ότι σήμερα θά ’ναι, αύριο δεν θά ’ναι. Συνεπώς το λίγο διάστημα που θα κάτσουν στη καρέκλα, είναι ευνόητο, ότι θα κοιτάξουν την “πάρτη” τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν θα κάτσουν να νοιαστούν για το απώτερο μέλλον, ενδιαφέρονται κυρίως τι θα προσποριστούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, δεν θα φροντίσουν για περικοπές προγραμμάτων απομύζησης του περιβάλλοντος και άλλες βλαπτικές ενέργειες σ’ αυτό.
Γι’ αυτό το περιβάλλον συνεχώς θα γίνεται τοξικότερο, φτωχότερο και η φύση θα γίνεται εχθρικότερη.
Μη περιμένομε, λοιπόν, σήμερα κιόλας, που ο άνθρωπος έχει αγριέψει και σκοτώνει ο ένας τον άλλον, να καλυτερέψουν τα πράγματα και θα γίνουν μεγαλεπήβολα προγράμματα και μελλοντικά έργα για ποιοτικότερη ζωή.
Ιωσήφ Μ. Βαρουξάκης
γιατρός παθολόγος