Κρίσιμος ο μήνας με τις επαφές κυβερνητικών – θεσμικών να βρεθεί τεχνική συμφωνία για μερικά απ’ τα μη επιλυθέντα 88 προαπαιτούμενα για το χρέος. Επ’ αυτών είχε συνάντηση ο κ. Τσίπρας με την κα Μέρκελ και τον κ. Μακρόν στη Σόφια στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, που θα συζητηθούν διεξοδικώς στο Γιούρκογκρουπ την 24η Μαΐου.
Το Βερολίνο θεωρεί, ότι κάθε μέτρο ελάφρυνσης πρέπει να συνδέεται με μεταρρυθμίσεις που αν δεν γίνουν δεν προχωράει τίποτα. Θα εξαρτηθεί δε η θέση του απ’ την ψήφιση των μέτρων εξ όλων των κοινοβουλίων της Ευρωζώνης. Διόλου απίθανο να σχετίζεται το ζήτημα του χρέους με την είσοδο της FYROM στο ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
Οι κυβερνητικοί έχουν δηλώσει, ότι δεν τίθεται θέμα μη εφαρμογής της περικοπής των συντάξεων από 1/1/19 και ότι μείωση του αφορολόγητου πριν την 1/1/20 αποκλείεται. Είχε καλλιεργηθεί η επιθυμητή εξέλιξη ακύρωσης της μείωσης των συντάξεων από το 2019, αλλά μετά τις συζητήσεις με τους θεσμικούς ανακοινώθηκε ότι «τα συμπεφωνημένα θα τηρηθούν».
Το Δ.Ν.Τ. που είχε ζητήσει αυτά τα μέτρα αναθεωρεί τις προβλέψεις του για το πλεόνασμα προς τα πάνω. Από 2,5% του ΑΕΠ το φτάνει στο 3,5%. Αυτό σημαίνει, ότι θέλει να παραμείνει στο παιχνίδι. Οι Ευρωπαίοι όμως, δεν το θέλουν, θεωρώντας ότι σε κάθε περίπτωση μπορούν και μόνοι τους, να τα βγάλουν πέρα. Υπόψιν ότι στην προηγούμενη αξιολόγηση δεν έβαλαν χρήματα, λέγεται δε ότι τώρα Τόμσεν και Λαγκάρντ επιθυμούν να δώσουν. Πάντως όσον καιρό η Ελλάδα του χρωστά οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να το διώξουν, παίζεται δε ποια είναι η σχέση με την οποία θα παραμείνει. Για την Ελλάδα το θέμα Δ.Ν.Τ. πολιτικά και εξ αντικειμένου έχει τελειώσει. Οι Γερμανοί ετοιμάζουν τον ΕSM που θα έχει τον πρώτο λόγο αποπληρωμής των χρεών των Ευρωπαϊκών χωρών, θεωρώντας το υποχρέωσή τους.
Οι λόγοι επιθυμίας του Δ.Ν.Τ. να παραμείνει στο πρόγραμμα είναι και πολιτικοί. Οι Ευρωπαίοι ψάχνουν να βρουν τρόπο βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους που είναι το 185% του ΑΕΠ ήτοι 268 δισ. ευρώ, αφού κούρεμα δεν μπορούν να κάνουν, διότι τα δάνεια από ιδιωτικά έγιναν δάνεια της Ευρωζώνης και μαζεύτηκαν στον ESM.
Το τι θα κάνουν με την Ελλάδα είναι ένα τεστ για την υπόλοιπη Ευρώπη που βρίσκεται σε πολιτική δίνη. Το θέμα της Ιταλίας είναι μεγάλο αγκάθι. Εάν ο Πέπε Γκρίλο με τη “Λίγκα του Βορρά” δυο υπερδεξιά κόμματα, που δεν θέλουν την Ευρώπη, φτιάξουν κυβέρνηση θα προσπαθήσουν να εκβιάσουν τα πράγματα. Οι Ιταλοί δεν παραδέχονται ότι οι Ευρωπαίοι εξεβίαζαν την Ελλάδα.
Τώρα οι νέοι ηγέτες θα τους πουν ότι αυτά που κάνατε στην Ελλάδα, στην Ιταλία δεν περνάνε. Εκεί έχει στρέψει την προσοχή της η Ευρώπη. Οι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι αν σκάσει η φούσκα και χρεωκοπησει η Ιταλία με χρέος 2,5 τρισ. ευρώ θα παρασύρει στο χάος την παγκόσμια οικονομία. Η Ευρώπη θα είναι η πρώτη που θα πληρώσει το επιχείρημα της πολιτικής έναντι της Ελλάδας.
Σίγουρα είναι σοβαρότατο το ιταλικό γι’ αυτό θέλουν να τελειώνουν με την Ελλάδα. Κάτι θα γνωρίζει ο κ. Τσίπρας όταν λέει ότι «στην αρχή ξεκινάμε με σκληρή διαπραγμάτευση και στο τέλος επέρχεται ένας συμβιβασμός”. Αρκεί να μην είναι εταιροβαρής ενάντια των εθνικών μας συμφερόντων.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.
Αξιότιμε κύριε,το θέμα σε όλη αυτή την ιστορία είναι άν η Ελλάς κύταξε τον εαυτό της στον καθρέφτη είδε την αλήθεια έμαθε τα μαθήματά της, έδεσε τις πληγές της από τις αυταπάτες και τις σουρεαλιστικές ονειρώξεις και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις αγορές ,όπου δεν χαρίζουν κάστανα και αν σε βρούνε μπόσικο και κατακρεουργούνε πάρατυτα.Πρέπει να επιτέλους να ειπωθεί η πραγματικότητα ότι τέλος η βοήθεια από τους εταίρους.Δεν υπάρχει κοινοβούλιο που θα ψήφιζε άλλα τέτοια μέτρα υπέρ της χώρας μας.’ Οτι πήραμε πήραμε.Τώρα αν η βοήθεια αυτή,μαζί με τις αιματηρές θυσίες του λαού, αξιοποιήθηκαν όπως πρέπει η έγιναν χαρτοπόλεμος θυσία στην σανοπαραγωγή θα φανεί οσονούπω στο χειροκρότημα.Συμφωνώ μαζί σας ότι η χώρα έγινε ευάλωτη σε “πιέσεις”όσον αφορά τα Εθνικά μας θέματα,πράγμα που θα είχε αποφευχθεί άν κάναμε το καθήκον μας και τελειώναμε με την στενωπό των μηνημονίων την άνοιξη του 2015….Το πείραμα ήταν τύπου Τσερνομπίλ και θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες…Με εκτίμηση.