Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης στα παιδιά

Η εποχική γρίπη έχει για τα καλά “χτυπήσει” την πόρτα αρκετών οικογενειών καθώς διανύουμε την περίοδο, που τα κρούσματα κορυφώνονται και συνήθως διαρκούν έως τις αρχές Μαρτίου.
Ωστόσο, όπως εξηγεί η ιατρός κ. Ολγα Γραφάκου, τα συμπτώματα είναι συγκεκριμένα και η αντιμετώπιση μίας γρίπης μπορεί να γίνει με απλά βήματα και παραμονή στο σπίτι μέχρι να ολοκληρώσει τον “κύκλο” της. «Ξέρουμε ότι αυτή την εποχή έχουμε αυξημένα κρούσματα γρίπης, έτσι και φέτος βλέπουμε ότι τα κρούσματα της γρίπης έχουν αυξηθεί αυτό τον καιρό. Η κακοκαιρία συνέβαλλε σε αυτό, αλλά είναι ένα περιοδικό φαινόμενο» ανέφερε η κα Γραφάκου μιλώντας χθες στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή “Πρώτη Γραμμή” στο ραδιόφωνο του ΤΕΑΜ FM.
Πάντως, η εσπευσμένη επίσκεψη στον ιατρό με την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων καθώς και η χορήγηση αντιβιοτικών στα παιδιά, δεν συνίστανται, όπως τόνισε η κα Γραφάκου, καθώς δεν είναι ευνοϊκοί για τη γρήγορη αντιμετώπιση της γρίπης και αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες τόσο για την υγεία των παιδιών όσο και για την καλή εξέλιξη της γρίπης. Αντίθετα, οι ενδεδειγμένοι τρόποι αντιμετώπισης της γρίπης είναι η χορήγηση αντιπυρετικού, η κατανάλωση πολλών υγρών, η ξεκούραση και η παραμονή στο σπίτι.

«ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ»
Σε ό,τι αφορά τη χρήση των αντιβιοτικών η κα Γραφάκου τόνισε πως η γρίπη δεν χρειάζεται αντιβιοτικά. Μάλιστα, ανέφερε πως τα αντιβιοτικά χορηγούνται συνήθως και έχουν αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση μικροβιακών λοιμώξεων, ενώ στην περίπτωση της κοινής γρίπης και ενός ιού δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Αντίθετα, επιβαρύνουν τον οργανισμό και τον κάνουν ανθεκτικό στα αντιβιοτικά. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Δεν καταφέρνουμε τίποτα με την αντιβίωση παρά μόνο να συνηθίζει ο οργανισμός μας στα αντιβιοτικά και μετά να μην μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές μικροβιακές λοιμώξεις που χρειάζονται τα αντιβιοτικά. Η γρίπη θα περάσει, όταν κάνει τον κύκλο της, είτε πάρουμε αντιβιοτικά είτε όχι».
Ανασταλτικό παράγοντα αποτελούν και οι περιττές μετακινήσεις του παιδιού που εμφανίζει συμπτώματα γρίπης. Αρκετοί γονείς βλέποντας τον πρώτο πυρετό, ο οποίος μπορεί να είναι και υψηλός, σπεύδουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα ή στο γιατρό τους. Αυτό, όπως τόνισε η κα Γραφάκου δεν είναι αναγκαίο, αντίθετα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση του ασθενούς και να εξαπλώσει τη γρίπη και σε άλλα άτομα. Συγκεκριμένα, η κα Γραφάκου τόνισε: «Καλό είναι να αποφεύγουμε με τα πρώτα κρούσματα να σπεύδουμε σε χώρους, ιατρεία και Νοσοκομεία, που υπάρχει συνωστισμός αρρώστων, γιατί είναι πιθανό αν δεν έχουμε τη γρίπη, να κολλήσουμε από τους ανθρώπους που περιμένουνε να εξεταστούν ή να χειροτερέψουμε με τη μετακίνησή μας χωρίς να κάνουμε αυτά που πρέπει ανάπαυση, πολλά υγρά και αντιπυρετικά».

ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΡΡΩΣΗ
Σε περίπτωση που τα κρούσματα της γρίπης κάνουν την εμφάνισή τους, το παιδί θα πρέπει, όπως επεσήμανε η κα Γραφάκου, να παραμένει στο σπίτι, να καταναλώνει πολλά υγρά και να ξεκουράζεται λαμβάνοντας αντιπυρετικά εάν έχει υψηλό πυρετό. Η γρήγορη επιστροφή στις δραστηριότητές του, στο σχολείο ή στον παιδικό, μπορούν να παρατείνουν την περίοδο ανάρρωσης και να μεταδώσουν την γρίπη και σε άλλα παιδιά. Συγκεκριμένα, η κα Γραφάκου ανέφερε: «Είναι καλό να μην στέλνουμε τα παιδιά στο σχολείο δίνοντάς τους αντιπυρετικό. Πολλές φορές βιαζόμαστε και στέλνουμε τα παιδιά στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ενώ δεν έχει αναρρώσει ο οργανισμός και να μεταδίδει τον ιό στα άλλα παιδιά και κυρίως να είναι ο οργανισμός ευάλωτος και σε άλλες λοιμώξεις και να παρουσιαστούν επιπλοκές που μετά θα χρειαστούν και άλλη θεραπεία και θα διαρκέσει περισσότερο η ανάρρωση».

ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ  ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ
Ωστόσο, παρόλο που η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική στις περιπτώσεις της κοινής γρίπης αν τα συμπτώματα εξελιχθούν ή ο γονέας παρατηρήσει κάτι το ασυνήθιστο η επίσκεψη στο ιατρό μπορεί να κριθεί αναγκαία. Η κα Γραφάκου τόνισε: «Τα παιδιά έρχονται συνήθως με πυρετό, ο οποίος μπορεί να είναι αρκετά υψηλός, με βήχα, με καταρροή και μερικές φορές τα μεγαλύτερα έρχονται με πόνο στα κόκκαλα ή στις αρθρώσεις, όσο μεγαλύτερα είναι τα παιδιά τόσο τα συμπτώματά τους μοιάζουν με αυτά των ενηλίκων. Εμείς τα εξετάζουμε, βλέπουμε ότι έχουν τα συμπτώματα της συγκεκριμένης ίωσης και αυτό που συμβουλεύουμε είναι ανάπαυση , πολλά υγρά , συμπτωματική αντιμετώπιση, με αντιπυρετικά για να πέσει ο πυρετός, υγρά για να είναι καλά ενυδατωμένος ο οργανισμός. Αν τώρα βλέπουμε ένα σύμπτωμα που ξεφεύγει από όλα αυτά ή βλέπουμε ότι το παιδί μας είναι σε κακή κατάσταση, κάτι δηλαδή δεν μας πάει καλά τότε ίσως θα πρέπει να κάνουμε εξετάσεις και δεν θα πούμε να μην πάει κάποιος στο ιατρό. Ομως καλό είναι να ξέρουμε ότι αυτή είναι η κατεξοχήν νόσος των ημερών και να μην πανικοβαλλόμαστε με τον πρώτο πυρετό».

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα

• Πυρετός.
• Πονόλαιμος.
• Καταρροή.
• Βήχας.
• Πόνοι στα κόκκαλα ή στις αρθρώσεις.
• Ολα τα παραπάνω μαζί ή σε συνδυασμούς ξεχωριστά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα