Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Τα Σκόπια κοιτάζουν τις Βρυξέλλες από την κλειδαρότρυπα

Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Eνωσης προς τις χώρες των Βαλκανίων πάτησε φρένο και έτσι η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, αλλά και πιο πίσω η Σερβία, το Μαυροβούνιο κ.λπ. θα πρέπει να περιμένουν πολύ χρόνο ακόμα.

Η αιτία « του κακού» είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας Ε Μακρόν , ο οποίος, χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής, έβαλε βέτο και έκλεισε τις πόρτες στις υποψήφιες για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων χώρες.
Η Αθήνα προς στιγμήν θορυβήθηκε για την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών, αφού η πλήρης εφαρμογή του ergaomnes στο εσωτερικό της Β. Μακεδονίας , δηλαδή η ολοκλήρωση της εξάλειψης του ονόματος «Μακεδονία» από την χρήση στο εσωτερικό της χώρας, συνδέεται απολύτως με την ενταξιακή πορεία της γείτονος. Την αναμπουμπούλα αυτή επιχείρησε προς στιγμήν να εκμεταλλευθεί για προεκλογικούς λόγους ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ για τις εκλογές του Απριλίου, λέγοντας ότι η εξέλιξη στην ΕΕ «σταματά» και την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αναγκάστηκε όμως να ανακρούσει πρύμναν καθώς Ευρωπαίοι και ΗΠΑ του διαμήνυσαν να σταματήσει τις ακρότητες.
Βεβαίως, η καθυστέρηση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Β Μακεδονίας φέρνει μοιραία καθυστερήσεις και στην εφαρμογή της υποχρέωσης αλλαγής χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» για εσωτερική χρήση, αφού, η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση είχε φροντίσει να δεσμεύσει την Ελλάδα με την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων και μάλιστα να δώσει και τράτο πέντε ετών !!! στην εφαρμογή του ergaomnes στα έγγραφα των Σκοπίων στην επικράτεια τους (Αρ1 παρ. 10 της Συμφωνίας των Πρεσπών).
Έτσι η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρέθηκε μπροστά σε κίνδυνο να «καταρρεύσει» ακόμα και αυτή η ετεροβαρής για την Ελλάδα συμφωνία των Πρεσπών, που την είχε στηλιτεύσει ως αντιπολίτευση, αλλά την τήρησε αναγκαστικώς (λόγω συνέχειας του κράτους) και νόμισε ότι αυτή είχε πάει μόνη της στο χρονοντούλαπο. Γι αυτό και ο πρωθυπουργός Κ Μητσοτάκης επιφύλαξε καλή υποδοχή στον Ζ Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο του συνεδρίου του ΣΕΒ και υποσχέθηκε να βοηθήσει τα Σκόπια να ξαναβρούν τον δρόμο τους προς στις Βρυξέλλες «πιέζοντας» τον Γάλλο πρόεδρο, αν η Β. Μακεδονία συμπεριφερθεί «ως καλό παιδί».
Φυσικά – επειδή ο φόβος φυλάει τα έρημα- ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη εγκαινίασε το νέο όνομα στα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα – επιμένοντας στην διαφοροποίηση του λατινικού C γι αυτά, έναντι του Κ στα σκοπιανά προϊόντα στη λέξη MACEDONIAN.
Δεν χρειάστηκε όμως να «πιεστεί» πολύ ο κ Μακρόν για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Σκοπίων και Τιράνων , αφού ο ίδιος λίγες ημέρες μετά το βέτο του, παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τη νέα «μεθοδολογία» που θα ακολουθήσει η Ευρώπη απέναντι στις προς ένταξη τρίτες χώρες.
Έτσι αντί για τα 35 διαπραγματευτικά κεφάλαια που θα ανοίγουν και θα κλείνουν με κοινή συμφωνία των μερών , αν οι προς ένταξη χώρες συμφωνήσουν στις απαραίτητες αλλαγές στο εσωτερικό τους ώστε να αποδεχθούν «το κοινοτικό κεκτημένο», τώρα θα υπάρχουν 7 ενότητες – στάδια που θα πρέπει να ικανοποιήσουν οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες.
Αυτό σημαίνει ότι ο Ε Μακρόν αυξάνει το «βαθμό δυσκολίας» στα «μαθήματα» που πρέπει να περάσουν οι υποψήφιες χώρες μέχρι να φτάσουν στο σκαλοπάτι της Ε Ένωσης. Στην πραγματικότητα πρόκειται για αντιστροφή της μεθοδολογίας που έχει ακολουθήσει η ΕΕ στις προηγούμενες διευρύνσεις, μετά τα πικρά μαθήματα που πήρε η ευρωπαϊκή οικονομία από την συμφωνία ένταξης χωρών που αποδείχθηκαν ότι δεν ήταν «έτοιμες για ένταξη». Τα αρνητικά παραδείγματα τέτοιων χωρών – για τους «σκληροπυρηνικούς» Ευρωπαίους» της λιτότητας και της συσσώρευσης πλούτου μόνον στον αναπτυγμένο Βορρά- ήταν τα PIGS,(σς τα αρχικά των χωρών Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα Ισπανία-Portugal- Ireland-Greece- Spain), λέξη που παραπέμπει ευθέως.στα γουρούνια στα αγγλικά. Οι χώρες αυτές σχεδόν κατέρρευσαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης και μπήκαν σε Μνημόνια-με την Ελλάδα να μην έχει αποδεσμευθεί οριστικώς ακόμα από αυτά-διότι, κατά τον σκληρό πυρήνα του πλούτου στην ΕΕ ( βλέπει Γερμανία Ολλανδία Γαλλία κλπ) δεν ήταν έτοιμες-δεν είχαν ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούντο για να μπουν στο κλαμπ της ΕΕ.
Δι αυτού του λόγου, η νέα πρόταση Μακρόν εξαναγκάζει τις υποψήφιες χώρες – σε επτά στάδια -να κάνουν μόνες τους και εκ των προτέρων τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να τις εφαρμόσουν κιόλας – προτού περάσουν στο επόμενο στάδιο της δοκιμασίας.
Στην καθημερινότητα, αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιες χώρες πρέπει μόνες τους να μεταρρυθμίσουν οικονομία , εργασιακές σχέσεις , υποδομές , ανεργία κλπ κατά τρόπο που θα υποδεικνύουν – επιβάλλουν οι χώρες μέλη (πχ αποκρατικοποιήσεις , απο-επενδύσεις, επενδύσεις που συμφέρουν τα κράτη μέλη κα), έτσι ώστε, όταν και αν οι υποψήφιες χώρες δουν ποτέ την πόρτα των Βρυξελλών, να είναι «έτοιμες και απολύτως προσαρμοσμένες».
Για την Ελλάδα, υπάρχουν επομένως περιθώρια «κατάκτησης» μικρού έστω μεριδίου στην επενδυτική και επιχειρηματική επέλαση των μεγάλων της Ευρώπης στα Σκόπια και την Αλβανία. Και αυτό θεωρητικώς τουλάχιστον δεν είναι αρνητικό.
Και ίσως αποτελέσει το αντίβαρο σε μια αποδυναμωμένη και κατακερματισμένη Συμφωνία των Πρεσπών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα