Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Τα στοιχειωμένα σπίτια της Αθήνας (Μέρος Πρώτο)

Υπάρχουν στοιχειωμένα κάστρα, πύργοι που οι θρύλοι λένε πως κατοικούνται από φαντάσματα, επαύλεις τις οποίες οι πρότεροι ιδιοκτήτες τους, πεθαμένοι από καιρό, αρνούνται να εγκαταλείψουν…. Όλα αυτά, είναι συνηθισμένες ιστορίες για τη Σκοτία, τις βρετανικές επαρχίες, τα γαλλικά chateau, τις αυστριακές εξοχές… Και πάντως δεν (θα λέγαμε πως) είναι συνηθισμένα για την Αθήνα, την πρωτεύουσα της χώρας μας. Ωστόσο, με μια έρευνα στο διαδίκτυο, οι λάτρεις του παραφυσικού, των θρύλων και των σκοτεινών ιστοριών, θα χαρούν να μάθουν πως και η Αθήνα έχει τους δικούς της «στοιχειωμένους» προορισμούς. Σήμερα θα δούμε παρέα κάποια αρχοντικά που οι δοξασίες τα θέλουν άντρα …φαντασμάτων! Και επειδή –όπως θα δείτε- η Αθήνα μπορεί κάλλιστα να συναγωνιστεί τις ευρωπαϊκές χώρες που φημίζονται για τα… στοιχειώματα τους, την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί και δεύτερο μέρος!

Ο πύργος των ονείρων στο Νέο Φάληρο

Εχει εντυπωσιακό όνομα, είναι πανέμορφο στην όψη, θυμίζει αρχοντικό άλλων καιρών και είναι πολύ κρίμα που είναι εγκαταλελειμμένο. Ο λόγος για τον «πύργο των ονείρων» στην οδό Σμολένσκυ που ο θρύλος θέλει να κατοικείται ακόμα από το φάντασμα του τελευταίου ιδιοκτήτη του. Για κάποιον λόγο ανεξήγητο, υπερβατικό και υπερφυσικό, ο ιδιοκτήτης δεν θέλησε ποτέ να εγκαταλείψει το σπιτικό του, ούτε και μετά θάνατον. Η έπαυλη, 372 τμ, χτίστηκε τον 19ο αιώνα και είναι αρκετοί εκείνοι που ισχυρίζονται ότι έχουν δει φάντασμα να επιχειρεί να διώξει όσους επιχειρούσαν να επισκεφθούν το κτίριο. Η ιστορία λέει πως το κτίριο ανήκε στην οικογένεια Κουρτάλη. Ο Κωνσταντίνος Κουρτάλης ήταν βαθύπλουτος έμπορος υφασμάτων. Ο γιός του, Κυριάκος, υπήρξε τελευταίος ιδιοκτήτης του ακινήτου. Ο Κυριάκος λοιπόν ήθελε διακαώς να αποκτήσει κάποιο αξίωμα. Ωστόσο δεν τα κατάφερε. Για να πάνε «με τα νερά του» και να μην εκνευρίζεται, οι φίλοι του τον φώναζαν «κύριο Δήμαρχο» και «κύριο Υπουργό». Άλλες φήμες λένε πως ο Κυριάκος ήθελε να γίνει τενόρος, αλλά ο πατέρας του τον απέτρεπε γιατί ήθελε άλλη πορεία για τον γιο του. Λίγο πριν τον θάνατό του, ο άμοιρος Κυριάκος τρελάθηκε και κλειδαμπαρώθηκε στο κτίσμα όπου και πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ορισμένοι λένε πως πέθανε σε βαθιά φτώχεια και εξαθλίωση, από πτώση εξαιτίας της ηλικίας. Το σπίτι έχει κηρυχθεί διατηρητέο από το 1987, αλλά μέχρι πρόσφατα ήταν σε άθλια κατάσταση. Τμήματα της σκεπής είχαν καταρρεύσει, τα πατώματα είχαν καταστραφεί μερικώς και οι ξύλινες λεπτομέρειες στο εσωτερικό ήταν εντελώς κατεστραμμένες. Το οικόπεδο είχε περιέλθει στο δημόσιο εξαιτίας οφειλών της οικογένειας. Ο «πύργος των ονείρων» έχει «παίξει» στην τηλεοπτική εκπομπή «Πύλες του ανεξήγητου» και είναι αρκετοί όσοι ιντριγκάρονται από την ιστορία του και επιθυμούν να δουν το εσωτερικό του. Επιπλέον, ερευνητές λένε πως το σπίτι έχει μια ανεξήγητη ηλεκτρομαγνητική ενέργεια. Ισως, αν ποτέ το υπέροχο αυτό οίκημα πάρει εκ νέου ζωή, να …ησυχάσει και το φάντασμα του Κυριάκου…
https://neoclassicalgreece.blogspot.com/2016/05/38.html

Το στοιχειωμένο σπίτι της ερωτευμένης ζωγράφου στην Καλλιθέα


Αν υπάρχει μια εμμονή που μπορεί να στοιχειώσει, αυτή είναι η εμμονή του έρωτα. Το κτίριο που σήμερα στεγάζει τη Δημοτική Πινακοθήκη της Καλλιθέας ανήκε παλαιότερα στην οικογένεια Λασκαρίδου. Το σπίτι χτίστηκε πριν το 1900, με σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ. Η κόρη της οικογένειας Λασκαρίδου, Σοφία, ήταν η πρώτη Ελληνίδα που φοίτησε στη σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, και μάλιστα το 1903, (η σχολή δεχόταν μέχρι τότε μόνο άντρες φοιτητές). Η Σοφία αγαπούσε τόσο τη ζωγραφική που έκανε προσωπικό αίτημα στον βασιλιά Γεώργιο Α΄προκειμένου να τη δεχτούν ως φοιτήτρια. Η ίδια ήταν ασταμάτητη: φεμινίστρια σε μια εποχή που την παραγκώνιζε κοινωνικά, κατάφερε να υπερπηδήσει εμπόδια που έμοιαζαν ανυπέρβλητα. Εζησε έξω από κοινωνικές αγκυλώσεις, έσπασε τα ταμπού της εποχής και κατέληξε να αποτελεί σύμβολο χειραφέτησης. Στο σπίτι της οικογένειας, σύχναζαν προσωπικότητες όπως ο Κρέμος και ο Χαροκόπος. Η οικογένεια ήταν προοδευτική και αγαπούσε πραγματικά τις Τέχνες και τα Γράμματα. Όμως η Σοφία, κάποια στιγμή ερωτεύτηκε. Προτού γίνει δεκτή στη σχολή γνώρισε τον Περικλή Γιαννόπουλο. Ερωτεύτηκαν και η σχέση που δημιουργήθηκε μεταξύ τους ήταν θυελλώδης. Ωστόσο ο Περικλής ήταν ταγμένος λάτρης της κλασικής ελληνικής παιδείας και της καθαρεύουσας απορρίπτοντας κάθε τι ευρωπαϊκό. Η Σοφία από την άλλη, ήταν υπέρμαχος της δημοτικής, των τεχνών και –πάνω απ΄όλα- της ελευθερίας. Όταν ο Περικλής της έκανε πρόταση γάμου εκείνη αρνήθηκε να την αποδεχτεί κι όταν εκείνη έγινε δεκτή με υποτροφία στο Μόναχο εκείνος αρνήθηκε να την ακολουθήσει. Λέγεται πως μετά το τελευταίο γράμμα που της έστειλε ο Περικλής, ανέβηκε σε ένα λευκό άλογο, με ένα όπλο στο χέρι, και εκεί, στη θάλασσα του Σκαραμαγκά, αυτοκτόνησε με μια σφαίρα στο κεφάλι. Η Σοφία πληροφορήθηκε το θάνατό του στο τρένο με το οποίο επέστρεφε στην Αθήνα. Τρελή από πόνο, επιχείρησε επίσης να αυτοκτονήσει αλλά χωρίς επιτυχία. Τελικά η κοπέλα έφυγε εκ νέου για σπουδές και το 1916 επέστρεψε στο σπίτι της Καλλιθέας, όπου και τελικά πέθανε. Σύμφωνα με τον θρύλο, το φάντασμά της περιφέρεται έξω από το αρχοντικό της οδού Λασκαρίδου, αναζητώντας μάταια τον αγαπημένο της.
www.kallitheareport.gr/2021/10/blog-post_39.html
www.dinfo.gr/%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CF%83%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%B8%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CE%BA

Το σπίτι του Αθανασόπουλου στην Καλλιθέα


Το έγκλημα στη Χαροκόπου – εκεί που βρίσκεται το σπίτι του Αθανασόπουλου στην Καλλιθέα, ήταν από τα πιο στυγερά της εποχής. Το σπίτι, ανήκε στην οικογένεια του Δημήτρη Αθανασόπουλου που δολοφονήθηκε και τεμαχίστηκε από την γυναίκα και την πεθερά του, με την οποία διατηρούσε ερωτικές σχέσεις, προτού παντρευτεί την κόρη της! Ο Αθανασόπουλος ήταν πλούσιος εργολάβος παντρεμένος με την πανέμορφη Φούλα Κάστρου. Μαζί έκαναν 4 παιδιά. Όμως ο Δημήτρης είχε ένα ακαταμάχητο πάθος: ήταν γυναικάς, και τα «κατορθώματά» του γίνονταν γνωστά στη μικρή κοινωνία της εποχής. Σαν να μην έφτανε αυτό, συνήθιζε να κακοποιεί τη γυναίκα του, να τη χτυπά και να τη βιάζει. Στις 4 Ιανουαρίου του 1931, μετά από μια ακόμα άθλια κακοποίηση που υπέστη η Φούλα έφυγε από το σπίτι και κατέφυγε στη μάνα της για βοήθεια. Η μάνα έπεισε τον ανιψιό της να πυροβολήσει τον Αθανασόπουλο την ώρα που εκείνος βρισκόταν στο κρεβάτι του. Στις 5 Ιανουαρίου 1931 ο ανιψιός, που είχε ψυχολογικά προβλήματα, βρήκε τον Αθανασόπουλο να κοιμάται μετά από μεθύσι και τον σκότωσε. Μετά αποφάσισαν –με τη βοήθεια της υπηρέτριας- να κάψουν τη σορό του για να εξαφανίσουν τα ενοχοποιητικά στοιχεία. Όμως η μυρωδιά της καμμένης σάρκας τους θορύβησε και φοβήθηκαν πως οι γείτονες θα καταλάβαιναν τι συμβαίνει. Ετσι τεμάχισαν το μισοκαμμένο πτώμα, εβαλαν τα κομμάτια σε σακιά και με τη βοήθεια συνεργών τα πέταξαν στον Ιλισσό. Ωστόσο το σημείο ήταν ρηχό, ένας περαστικός βρήκε το διαμελισμένο πτώμα και το έγκλημα γρήγορα αποκαλύφθηκε. Η πεθερά και η Φούλα καταδικάστηκαν σε ισόβια και ο ανιψιός σε 20 χρόνια –πιθανότατα με το ελαφρυντικό της ιατρικής του κατάστασης. Όπως είναι γνωστό, οι ρεμπέτες της εποχής εμπνεύστηκαν από το έγκλημα και δημιούργησαν το διάσημο πλέον τραγούδι «καημένε Αθανασόπουλε τι σου ‘μελλε να πάθεις/από κακούργα πεθερά τα νιάτα σου να χάσεις», ενώ ο θρύλος λέει πως έξω από το σπίτι, μετά τα μεσάνυχτα ακούγεται κάποιες φορές η σπαρακτική φωνή του Αθανασόπουλου να εκλιπαρεί τις δύο γυναίκες, να μην τον σκοτώσουν…
www.mixanitouxronou.gr/to-frikto-egklima-stin-kallithea-opoy-syzygos-kai-pethera-dolofonisan-kai-temachisan-ton-ergolavo-athanasopoylo-pos-quot-espasan-quot-ta-isovia-gia-tin-oraia-foyla-poy-xanapantreytike


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα