ΕΚΘΕΣΗ “SYMBOLS II: MEMORY”
» Μια ομαδική Έκθεση σύγχρονης τέχνης με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 καλλιτεχνών-αρχιτεκτόνων
Μέσα από μια πολεμική οβίδα βγαίνουν δάφνες. Δάφνες… δόξας που όμως περιστοιχίζονται από ζωγραφισμένα πρόσωπα τραυματιών πολέμου, ενώ παραδίπλα βρίσκεται μια αυθεντική φωτογραφία ενός πληγωμένου στρατιώτη. Πόση αίγλη μπορεί να εκπέμπει το σύμβολο της δόξας όταν αυτό ξεπηδάει μέσα από μια οβίδα που φέρει τη μνήμη του θανάτου;
Το ερώτημα αυτό μοιάζει να θέτει το έργο του Χανιώτη εικαστικού Μιχάλη Μανουσάκη που εκτίθεται στο Γιαλί Τζαμισί, στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης σύγχρονης τέχνης “Symbols II: Memory”.
Μια έκθεση που εστιάζει στην έννοια του συμβόλου, συμμετέχουν σε αυτή πάνω από 100 καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, “απλώνεται” σε 5 εμβληματικά κτήρια – μνημεία των Χανίων (Γιαλι Τζαμί, Μεγάλο Αρσενάλι, Τουρκικά Λουτρά Πύλη Sabbionara, Άγιος Ρόκκος) και η οποία εγκαινιάζεται σήμερα, Σάββατο, στις 20:30 Αμφιθέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”.
ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
«Πρόκειται για μια έκθεση που αποτελεί μια επανέκδοση της πρώτης έκθεσης “SYMBOLS”, που είχε γίνει στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα το 2021 εν μέσω πανδημίας, αλλά συγχρόνως, ως μια δυναμική έκθεση, έχει εμπλουτιστεί με καινούρια έργα, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο και για τα επόμενα έργα που θα περιλαμβάνονται στην επόμενη έκθεση που θα παρουσιαστεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού», εξηγεί, μιλώντας στις “διαδρομές”, ο επιμελητής της έκθεσης – αρχιτέκτων και αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Παναγιώτης Πάγκαλος, τον οποίο συναντήσαμε στο κτήριο του Γιαλί Τζαμί καθώς προετοίμαζε την έκθεση.
Η έκθεση, μας λέει καθώς περπατάμε ανάμεσα στα έργα, έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά: «Πρώτον, συμπεριλαμβάνει έργα νέων δημιουργών που συνυπάρχουν με έργα των δασκάλων τους αναπτύσσοντας μια διαλλεκτική σχέση μεταξύ διαφορετικών γενεών γύρω από τη συμβολική διάσταση της τέχνης. Δεύτερον, “γεφυρώνει” έργα από διαφορετικές πηγές δημιουργίας, ώστε αρχιτεκτονική, γλυπτική, ζωγραφική και μουσική συνυπάρχουν σημασιολογικά και αλληλεπιδρούν, όπως συνέβαινε και πριν από τον Διαφωτισμό, την εποχή της Αναγέννησης. Τρίτον, η έκθεση αυτή αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ένα εφαλτήριο γένεσης καλλιτεχνικών έργων, αφού σε αυτήν δεν παρουσιάζονται μόνο επιλεγμένα έργα βάσει θεματικής, αλλά και άλλα που δημιουργούνται για το θέμα του συμβόλου, ενώ ενσωματώνονται σε αυτά και στοιχεία “τοπικότητας”, δηλαδή αναφορές στα Χανιά».
Η υποψήφια βουλευτής Χανίων κάνει απολογισμό του κυβερνητικού έργου και απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να στηρίξουν την προσπάθειά της
ΣΥΜΒΟΛΑ – ΔΙΠΟΛΑ
Στεκόμαστε μπροστά από το έργο του κοσμήτορα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Άγγελου Αντωνόπουλου. Ένα σύμπλεγμα από κτήρια, όπου, μεταξύ άλλων, διακρίνεται ένα χριστιανικό καμπαναριό δίπλα σε έναν μιναρέ, αναδεικνύοντας με έναν συμβολικό τρόπο πτυχές των ιστορικών, ιδεολογικών και άλλων επιρροών που έχει δεχθεί η περιοχή των Χανίων. Ένα σύμπλεγμα συνύπαρξης αλλά και σύγκρουσης, που μετασχηματίζεται στο έργο σε ένα είδος σάρκας που ποτίζει με αίμα τη γη, μέσα από την οποία ξεφυτρώνουν αιματοβαμμένα λουλούδια. Ως μια υπόσχεση ελπίδας ή ως μια αποτύπωση της επιβολής του παρελθόντος πάνω στο παρόν;
Τα σύμβολα λειτουργούν άλλοτε ως κοινός τόπος για τους ανθρώπους κι άλλοτε ως στοιχεία διάκρισης που πυροδοτούν συγκρούσεις, σχολιάζουμε καθώς παρατηρούμε τα έργα: «Ακριβώς έτσι λειτουργούν κι έγκειται σε εμάς πως θα τα διαχειριστούμε», σχολιάζει ο κ. Πάγκαλος καθώς μας δείχνει την “ξύστρα” του Παναγιώτη Τανιμανίδη. Ένα έργο που στα “σπλάχνα” του παρατηρούμε μια συμβολική μάχη ανάμεσα σε αγγεία – έργα τέχνης που παραπέμπουν στην ελευθερία του φαντασιακού και στοιχεία από διαβήτες που δηλώνουν τους άτεγκτους νόμους του ορθολογισμού. Μια σύγκρουση, όμως – σε αυτή την περίπτωση – έχει ως αποτέλεσμα την αρμονία που εκπέμπει ένα καλοξυσμένο μολύβι.
«Ο διάλογος στα έργα των καλλιτεχνών δεν αναπτύσσεται μόνο ανάμεσα σε θρησκευτικά, ιδεολογικά κ.ά. στοιχεία – σύμβολα που περιέχουν αυτά αλλά και ανάμεσα στα ίδια τα έργα και τα κτήρια που τα φιλοξενούν», μας λέει ο κ. Πάγκαλος και τονίζει ότι η δική του προσπάθεια ως επιμελητή ήταν τα έργα να αναπτυχθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να συνομιλούν με τους χώρους που τα φιλοξενούν αλλά και μεταξύ τους όσα βρίσκονται στον ίδιο χώρο. «Η επιμέλεια θα έλεγα ότι είναι μέρος της έκθεσης. Είναι σαν να μου έχει δώσει κάποιος 150 λέξεις – καθώς 150 είναι ο αριθμός των έργων – και να μου ζητάει να φτιάξω ένα ποίημα, να τις συνθέσω δηλαδή με έναν τρόπο που να αποτυπώνεται η ουσία της έκθεσης», σχολιάζει καταλήγοντας ο κ. Πάγκαλος.
Συμμετοχές στην έκθεση
Στην έκθεση συμμετέχουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και ειδικότερα οι: Jason Austin, Armand Biglari, Mario Botta, Peter Eisenman, Alberto Ferlenga, Kalos & Klio, Thilo Krense, Lars Krückeberg, Aleksandr Mergold, Laurie Olin, Wolfram Putz, Heike Schuppelius, Yvonne Smink, Thomas Willemeit, Δημήτριος Αγαθόπουλος, Σταύρος Αλιφραγκής, Αριστείδης Αντονάς, Δημήτρης Αντωνακάκης, Σουζάνα Αντωνακάκη (1935-2020), Άγγελος Αντωνόπουλος, Θεοδώρα Βασιλειάδου, Αριάδνη Βοζάνη, Χρύσα Βουδούρη, Γιούλη Γεωργοσοπούλου, Δημήτρης Γιαννίσης, Σωκράτης Γιαννούδης, Βασίλης Γκανιάτσας, Δημήτρης Γουρδούκης, Σταύρος Γυφτόπουλος, Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος, Δέσποινα Ζαβράκα, Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Δημήτρης Ησαΐας, Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος, Πανίτα Καραμανέα, Νεφέλη Εκάτη Κατσαρού, Γιάννης Κίζης, Κωσταντής Κίζης, Σπύρος Κίζης, Μαρία Κοκκίνου (1958-2022), Ζήσης Κοτιώνης, Τάκης Κουμπής, Αντωνία Κουναλάκη, Ανδρέας Κούρκουλας, Νεφέλη Κυρκίτσου, Ηλίας Κωνσταντόπουλος, A. M. Kωτσιόπουλος, Ανδρέας Λάζαρης, Μιχάλης Μανουσάκης, Αφροδίτη Μαραγκού, Τίνα Μαρινάκη, Γιάννης Μαρκαντωνάκης, Φρύνη Μουζακίτου, Τάσος Μπίρης, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Κωνσταντίνος Μπούρας, Ηλίας Μπουργιώτης, Κυριάκος Μορταράκος, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Κώστας Ντάφλος, Ιωάννης Οικονόμου, Παναγιώτης Πάγκαλος, Κωνσταντίνος Παπαδημητρακόπουλος, Σπύρος Παπαδόπουλος (1966-2023), Τάσης Παπαϊωάννου, Γεώργιος Α. Πανέτσος, Φοίβος Πανηγυράκης, Απόστολος Πάνος, Νίκος Πατσαβός, Τσαμπίκος Πετράς, Σπυριδούλα Πολίτη, Κώστας Πουλόπουλος, Χάρης Πρέσσας, Γιώργος Ρυμενίδης, Ρένα Σακελλαρίδου, Κωνσταντίνος Σερράος, Ανδρέας Σιτορέγκο, Σοφία Σοφιανού, Σταύρος Σταυρίδης, Δήμητρα Σταυροπούλου, Εύα Στεφανή, Βαγγέλης Στυλιανίδης, Ερμιόνη Συρογιαννοπούλου, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Ελένη Τάτλα, Αναστάσιος Τέλλιος, Κωνσταντίνος Τηλιγάδης, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Νίκος Τρανός, Γιώργος Τριανταφύλλου, Κατερίνα Τρυφωνίδου, Βενετία Τσακαλίδου, Σοφία Τσιράκη, Βασίλης Τσονάκας, Κυριακή Τσουκαλά, Δημήτρης Α. Φατούρος (1928-2020), Αναστασία Φερεντίνου, Παντελής Χανδρής, Κωνσταντίνος Χατζάρας, Δήμητρα Χατζηανδρέου, Τζίμης Χύτας.
Ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων παρουσιάζει θέσεις – σημεία της κυβερνητικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ
Εκδηλώσεις – ομιλίες -εγκαίνια
Στο πλαίσιο της έκθεσης σήμερα, Σάββατο, 20 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:
– 11:00 – 13:00, Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Χρυσοστόμου
– Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «Τα σύμβολα και οι τέχνες».
– Δημήτρης Αντωνακάκης, Αρχιτέκτων, πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΑΜ
– Ηλίας Μαλανδρής, Θεατρολόγος, Σκηνοθέτης, Συγγραφέας.
– Μιχάλης Μανουσάκης, Εικαστικός, Καθηγητής ΑΣΚΤ.
– Νίκος Ξανθούλης, Συνθέτης, Λυριστής, Επιστ. Συνεργάτης Ακαδημίας Αθηνών.
– Παναγιώτης Πάγκαλος, Αρχιτέκτων, Αν. Καθηγητής ΠαΔΑ.
– Νίκος Τρανός, Εικαστικός, Πρύτανης και Καθηγητής ΑΣΚΤ.
– Δημήτρης Τσακαλάκης, Αρχιτέκτων, Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης.
– 18:30 – 19:00 Γιαλί Τζαμί
– Νίκος Ξανθούλης: «Λυρική συνάντηση των ρυθμών», Μουσική σύνθεση για αρχαία λύρα.
– 19:00 – 20:30 Γιαλί Τζαμί, ΚΑΜ, Τούρκικα Λουτρά, Πύλη Sabbionara, Άγιος Ρόκκος
– Παναγιώτης Πάγκαλος: Εκπαιδευτική επίσκεψη και παρουσίαση των εκθεμάτων από τον
Επιμελητή της έκθεσης SYMBOLS II: memory, στους 5 χώρους εγκατάστασής της στην πόλη των Χανίων
– 20:30 Αμφιθέατρο Μίκης Θεοδωράκης
– Εγκαίνια της έκθεσης SYMBOLS II: Memory
– Χαιρετισμοί επισήμων
– Μουσικό πρόγραμμα από την Εφηβική Χορωδία του Δήμου Χανίων
– Νίκος Ξανθούλης: «Η αναζήτηση της αρμονίας μέσω της συμβολοποίησης συνηχήσεων», μουσική εκδήλωση
Η έκθεση
Η έκθεση “SYMBOLS II: Μemory” περιλαμβάνει τις εκθέσεις σύγχρονης τέχνης και αρχιτεκτονικής “SYMBOLS” και “Αθήνα, 200 χρόνια 200 κτήρια” αντίστοιχα. Η έκθεση παρουσιάζεται στα Χανιά μέσα από τη συνεργασία του πολιτισμικού φορέα CityLab με την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (KAM) και την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 20 Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου 2023 και αναπτύσσεται σε 5 σημεία: το ΚΑΜ, το Γιαλί Τζαμί, την Πύλη Sabbionara, το εκκλησάκι του Αγίου Ρόκκου και το Χαμάμ στην οδό Κατρέ.
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινές: 10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00. Σάββατα: 11:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00. Κυριακές: 17:00 – 21:00