Χανιώτικα ανέκδοτα τείνουν να γίνουν φράσεις οι οποίες αφορούν σε τεχνικές και κοινωνικές μελέτες και έρευνες.
Ωριμες μελέτες, αραχνιάζουν στα συρτάρια οι μελέτες, μελέτη για κάθε λογής έργο, μελέτη για τον τουρισμό και το εμπόριο και πολλές άλλες φράσεις οι οποίες γράφονται και ακούγονται. Υπάρχει μία βάση δεδομένων, μικρή ή μεγάλη αυτή είναι και οφείλει το σύνολο όσων διαμορφώνουν την πολιτική σε αυτό τον τόπο, από τοπική αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού μέχρι Πανεπιστημιακά ιδρύματα και φορείς, να κατασκευάσουν μια ηλεκτρονική πλατφόρμα και να μαζέψουν ό,τι μελέτη και έρευνα έχει γίνει τα τελευταία 10 με 15 χρόνια.
Να γνωρίζουν οι πολίτες του νομού Χανίων τι έχει γίνει μέχρι και σήμερα, από ποιους φορείς, πόσο έχει κοστίσει και αν μέχρι στιγμής μας έχει φανεί χρήσιμο. Μια πλατφόρμα στο πλαίσιο της Διαύγειας μόνο για τις μελέτες και τις έρευνες οι οποίες αφορούν στα Χανιά.
Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει ένας μπούσουλας για τους πολίτες, ειδικά όσον αφορά στις τεχνικές μελέτες. Για άλλου τύπου έρευνες και δημοσκοπήσεις όπως τουριστικές, εμπορικές και οικονομικές ο κάθε πολίτης να έχει τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης, να τα μελετήσει, να τα χρησιμοποιήσει προς όφελός του ή ακόμη και να ελέγξει, αν η πολιτική ηγεσία έχει λάβει υπόψη τα στοιχεία και έχει κάνει προσπάθειες να βελτιώσει τα αρνητικά ευρήματα.
Οι υπεύθυνοι διαχείρισης της πολιτικής σε αυτό τον τόπο αλλάζουν συχνά, το κράτος όμως έχει μια συνέχεια, οι μελέτες μένουν και φρόνιμο είναι να δώσουμε την πραγματική αξία σε ότι έχει γίνει και σε ότι μελλοντικά θα γίνει, ώστε τη θέση των μελετών στα συρτάρια των υπηρεσιών να πάρει η επικοινωνία του στυλό, της μακέτας και του προτζέκτορα.