Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει την πρόταση: «Η ζωή είναι ένα θέατρο»;
Πολλές φορές, αμέτρητες ίσως.
Πάνω στη σκηνή του θεάτρου στήνουν οι άνθρωποι μια πειστική αυταπάτη, μόνο και μόνο για να την βλέπουν ν’ αποκαλύπτεται στο τέλος του έργου.
Μ’ αυτόν τον τρόπο έγινε το θέατρο η απεικόνιση της ανθρώπινης ζωής.
Και γράφει ο Σαίξπηρ γύρω στο 1600: «Oλος ο κόσμος είναι μια σκηνή κι οι άνθρωποι, κι οι άντρες κι οι γυναίκες, όλοι παίζουν βγαίνουν και μπαίνουν κι ο άνθρωπος στον βίο του όλο παίζει μέρη πολλά, κι οι πράξεις είναι επτά οι επτά ηλικίες…
Στον “Μάκβεθ”, πάλι, λέει: Η ζωή είναι φευγαλέα σκιά, φτωχός θεατρίνος που με στόμφο τρώει την ώρα του πάνω στη σκηνή και πια δεν ξανακούγεται· ένα παραμύθι που λέει ένας ηλίθιος όλο αχό και πάθος χωρίς κανένα νόημα…»
Το φευγαλέο της ζωής του ανθρώπου, μέσω της σκέψης της έβδομης ηλικίας, πραγματεύεται το θεατρικό έργο του Φούριο Μπορντόν.
Ανακηρύχθηκε θεατρικό κείμενο της χρονιάς στην Ιταλία το 1993. Το καλύτερο “Τα τελευταία φεγγάρια” ανέβηκε την περίοδο 1995-1996 στην Ιταλία, με πρωταγωνιστή τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία και σάρωσε τα βραβεία. Eκτοτε παίχθηκε σε πάνω από 20 χώρες μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.
Eνας ηλικιωμένος καθηγητής φτιάχνει την βαλίτσα του για τελευταία φορά. Ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι του γιου του, ο οποίος τον φιλοξενούσε. Εγκαταλείπει την τελευταία του οικογένεια, για να περάσει την υπόλοιπη ζωή του σ’ έναν οίκο ευγηρίας. Είναι η ώρα του αποχωρισμού και των πικρών απολογισμών. Το σπίτι της οικογένειας του γιου του, είναι το σπίτι που έζησε με την σύζυγό του.
Φορτωμένος με το βάρος όσων δεν ειπώθηκαν, πεισματάρης σαν μικρό παιδί, άλλοτε είρων και άλλοτε στοργικός, μοιράζεται τα αληθινά του συναισθήματα μόνο με το φάντασμα της γυναίκας του, η οποία έχει πεθάνει πριν από πολλά χρόνια… Μοιράζεται επίσης τα συναισθήματά του με τον γιο του τον οποίο δεν μπορεί να συγχωρέσει για την σκληρή σαν καταδίκη απόφασή του να τον “διώξει” από το σπίτι…
Από την θεατρική ομάδα 4 στον χώρο τέχνης και θεάτρου “Youca” στην οδό Καραϊσκάκη στις 4, 5 και 6 Οκτωβρίου με τον Γιώργο Κανέλη, Αφροδίτη Καλεράντε και Κωνσταντίνο Αμανατίδη.
“ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ” του Furio Bordon.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.