Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Τα τραγούδια της φάλαινας

Κάποιες φορές, μια φάλαινα απλά θέλει να αλλάξει σκοπό. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της Καθημερινής, αυτό ανακάλυψαν οι ερευνητές που κρυφάκουσαν τα πελώρια θηλαστικά σε πολλές θάλασσες του κόσμου, προσπαθώντας να αναγνωρίσουν μεταβολές στα πρότυπα του τραγουδιού τους και στον τόνο τους. Συνδυαστικά οι πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι οι φάλαινες εξελίσσουν διαρκώς μια μορφή επικοινωνίας που μόλις τώρα έχουμε αρχίσει να κατανοούμε.

Οι περισσότερες φάλαινες και τα δελφίνια παράγουν φωνή. Ωστόσο, τα δελφίνια και οι φάλαινες που έχουν δόντια κάνουν ήχους που θυμίζουν κλικάρισμα ή σφύριγμα. Η μεγάπτερη φάλαινα και πιθανώς η τοξοκέφαλη τραγουδούν πολύπλοκα τραγούδια με επαναλαμβανόμενα μοτίβα, εξηγεί ο Μάικλ Νόαντ, αναπληρωτής καθηγητής της έδρας της Οικολογίας των Κητών και του Εργαστηρίου Ακουστικής στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Το βασικότερο ερώτημα είναι ποιος είναι ο λόγος που οι φάλαινες τραγουδούν.

Η βασική θεωρία είναι ότι oι αρσενικές μεγάπτερες φάλαινες –μόνο τα αρσενικά τραγουδούν– το κάνουν προκειμένου να προσελκύσουν θηλυκά. Ομως, μπορεί να αλλάξουν τραγούδι όταν ένα άλλο αρσενικό βρίσκεται κοντά, σε μία προσπάθεια να αξιολογήσουν το μέγεθος και τη φυσική κατάσταση του αντιπάλου τους, επισημαίνει ο δρ Νόαντ, ο οποίος είναι συντάκτης μιας νέας μελέτης για τα τραγούδια της φάλαινας. Παραμένει άγνωστο γιατί τα τραγούδια των μεγάπτερων φαλαινών είναι πιο περίπλοκα από αυτά των υπολοίπων ειδών. Ο δρ Νόαντ πιστεύει ότι αυτό μπορεί να είναι και θέμα φυσικής επιλογής. Οι αρχέγονες μεγάπτερες φάλαινες που είχαν περίπλοκα τραγούδια πιθανώς να ήταν πολύ πιο επιτυχείς στο να βρουν συντρόφους, κερδίζοντας έτσι ένα σημαντικό εξελικτικό προνόμιο έναντι των άλλων φαλαινών που είχαν πιο απλοϊκό τραγούδι.

Σε μία από τις πρόσφατες έρευνες της WildLife Conservation Society oι επιστήμονες παρακολούθησαν μεγάπτερες φάλαινες που τραγουδούσαν κολυμπώντας κατά μήκος της ανατολικής και της δυτικής ακτής της Αφρικής, συγκρίνοντας τα τραγούδια από τα ανοικτά της ακτής της Γκαμπόν με αυτά κοντά στη Μαγαδασκάρη.

Επιβεβαίωση

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Royal Society Open Science, επιβεβαίωσε ότι οι δύο πληθυσμοί αλληλεπιδρούν και τα τραγούδια τους αλληλοκαλύπτονται. «Οι αρσενικές μεγάπτερες φάλαινες μέσα σε έναν πληθυσμό μοιάζουν να τραγουδούν τον ίδιο τύπο τραγουδιού. Ωστόσο, το τραγούδι διαρκώς μεταβάλλεται και εξελίσσεται στο πέρασμα του χρόνου», εξηγεί η Μελίντα Ρεκντάλ, συντάκτρια της μελέτης και ερευνήτρια που ειδικεύεται στον τομέα της θαλάσσιας διατήρησης. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παράδειγμα πολιτισμικής εξέλιξης στο ζωικό βασίλειο».

Oι μεγάπτερες φάλαινες ξαφνικά αλλάζουν το τραγούδι τους και αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή θέλουν με αυτόν τον τρόπο να προσελκύσουν πιο επιτυχώς τα θηλυκά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα