Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Τα τροφοφάρμακα προστατεύουν την υγεία

Τα τροφοφάρμακα (nutraceuticals) είναι όρος που αναφέρεται σε θρεπτικά συστατικά, συμπληρώματα διατροφής, φυτικά προϊόντα και ακόμη και σε επεξεργασμένα προϊόντα, τα οποία παρέχουν δομικό, φυσιολογικό ή λειτουργικό όφελος για τον άνθρωπο, προστασία από τις χρόνιες παθήσεις και παρεμποδίζουν την πρόωρη γήρανση, χάρη στην αντιοξειδωτική τους δράση.
Ομως, παρότι έχουν σημαντικό ρόλο στην προστασία και τη διατήρηση της υγείας, η χορήγησή τους θα πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη του υπεύθυνου γιατρού ή επαγγελματία υγείας.
Τα παραπάνω επεσήμανε η ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος, διδάκτωρ του Α.Π.Θ. Μαρία Μπουγουλιά, σε ομιλία της, με θέμα “Η επίδραση των τροφοφαρμάκων στην υγεία με το βλέμμα του ιατρού”, που πραγματοποιήθηκε σε ημερίδα που διοργάνωσαν το Διεθνές Παρατηρητήριο Οξειδωτικού Στρες/Παράρτημα Υγείας και Τροφίμων και η HELEXPΟ στο πλαίσιο της DETROP.
«Το οξυγόνο, εισερχόμενο στον οργανισμό με την αναπνοή και μεταφερόμενο με το αίμα στα κύτταρα, χρησιμοποιείται σε ποσοστό περίπου 95% για την παραγωγή ενέργειας. Το υπόλοιπο ποσοστό προκαλεί τη δημιουργία των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας, αφού αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματός μας. Βέβαια, όταν ο οργανισμός βρεθεί κάτω από ορισμένες συνθήκες και η συγκέντρωση των ελευθέρων ριζών αυξηθεί, τότε ο ευεργετικός τους ρόλος αναιρείται και γίνονται καταστροφικές για τον οργανισμό. Αυτή η μεγάλη αύξηση χαρακτηρίζεται ως οξειδωτικό στρες. Ο οργανισμός μας διαθέτει αντιοξειδωτικούς αμυντικούς μηχανισμούς, ενδογενείς και εξωγενείς. Τα εξωγενή αντιοξειδωτικά προέρχονται από τη διατροφή και τα συμπληρώματα διατροφής.
Τα αντιοξειδωτικά είναι μεγάλη ομάδα δραστικών ουσιών, τα οποία έχουν λειτουργικό ρόλο στον οργανισμό και πολλά από αυτά αναφέρονται ως τροφοφάρμακα» εξήγησε η κα Μπουγουλιά.
Παράλληλα, σημείωσε πως η κατανόηση της δράσης των τροφοφαρμάκων στον οργανισμό είναι σημαντική για τη σωστή χρήση τους, διότι τα τροφοφάρμακα περιέχουν δραστικές ουσίες που έχουν αλληλεπιδράσεις με φαρμακευτική αγωγή και μπορούν να αποδυναμώσουν ή να ενισχύσουν τη δράση του φαρμάκου ανάλογα με τις συνθήκες.
Επίσης, τα τροφοφάρμακα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, αλλά και με τα συστατικά των τροφίμων.
Γι’ αυτό και η χορήγησή τους θα πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη του υπεύθυνου γιατρού ή επαγγελματία υγείας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα