Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Τα (βίντεο) παιχνίδια του ‘80

Αν υπάρχει κάτι βέβαιο στον κόσμο, είναι πως όλα αλλάζουν. Άνθρωποι, καταστάσεις, πολιτικές, οικονομίες, κοινωνίες, πεποιθήσεις ιδέες, αντιλήψεις… Και αν υπάρχει κάτι ακόμα πιο βέβαιο είναι πως όλοι ανεξαιρέτως, κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, λίγο ή περισσότερο, αφήνουμε τις αλλαγές αυτές να μας συνεπάρουν, να μας παρασύρουν.

H δεκαετία του ’80 –ιδίως στην Ελλάδα- είχε ξεκάθαρα έντονο το στοιχείο της αλλαγής. Και σχεδόν κάθε χαρακτηριστικό της, αποτελεί σήμερα cult ανάμνηση μιας εποχής που δεν παύει να είναι κομμάτι της ζωής των περισσότερων. Σήμερα, θα θυμηθούμε παρέα τα βιντεοπαιχνίδια του ’80. Τα παιχνίδια με τα οποία μεγάλωσε και «κολλούσε» αθεράπευτα η γενιά των πρώτων και των δεύτερων –αντα. Οι νεότεροι θα τα θεωρήσουν μάλλον αστεία και γκροτέσκα. Η γενιά που έζησε τα ’80 όμως θα τα θυμηθεί με νοσταλγία. Ισως ορισμένοι έχουν κρατήσει «αρχείο» με αυτά. Τις αγαπημένες «παλιατζούρες» που δεν πάει η καρδιά να τις πετάξεις στα σκουπίδια…

Street Fighter (1987)

Οι «μαχητές των δρόμων» ήταν από τα μεγάλα «χιτ» της εποχής. Τα γραφικά σήμερα μοιάζουν με ζωγραφιά 7χρονου, ωστόσο τότε αποτελούσαν ένα από τα παιχνίδια που έπρεπε να παίξεις για να είσαι «in»! Το θέμα του, απλό, λιτό και ξεκάθαρο: διάλεγες έναν μαχητή δρόμου και έπρεπε να «σακατέψεις» στο ξύλο τους υπόλοιπους. Ο σχεδιαστής του Takashi Nishiyama ήθελε να φέρει στοιχεία πάλης, κουνγκ φου, και διάφορων ακόμα πολεμικών τεχνών στο προσκήνιο «οπλίζοντας» με αυτά τους μαχητές του. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε από την ιαπωνική εταιρία Capcom, η οποία δεν άργησε να «αλώσει» τον πλανήτη.
Πάρτε μια ιδεά –ή θυμηθείτε- το παιχνίδι εδώ: https://youtu.be/kVLCv-YgWco

Final Fantasy (1987)

Αν δείτε πώς ξεκίνησε το δημοφιλές παιχνίδι το 1987 θα γελάσετε. Οσοι το γνωρίζετε, ένα δάκρυ θα κυλήσει… Ο «πατέρας» των παιχνιδιών ρόλων ξεκίνησε πριν από περίπου τριάντα χρόνια και τότε έμοιαζε με άτεχνο παιχνίδι με κυβάκια και άκαμπτες κινούμενες φιγούρες. Στο παιχνίδι μαχητές του Φωτός που εκπροσωπούν τα τέσσερα στοιχεία του κόσμου με τους αντίστοιχους κρυστάλλους προσπαθούν να ανακτήσουν το χαμένο φως των κρυστάλλων τους. Οι Μαχητές θα έπρεπε να περάσουν διαφορες περιπέτειες και να λύσουν διάφορα «παζλ» προκειμένου να ανακτήσουν το σβησμένο φως. Και όχι, δεν ήταν εύκολο… Μιλάμε για πολλές ώρες παιχνίδι.
Πάρτε μια ιδεά –ή θυμηθείτε- το παιχνίδι εδώ: https://youtu.be/QM5AO4PK8BE

SimCity (1989)

Για αυτό το παιχνίδι ζευγάρια χώρισαν και γονείς τσακώνονταν καθημερινά με τα βλαστάρια τους. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ο Will Wright σκέφτηκε πως αρκετά με τα παιχνίδια μάχης και τα παιχνίδια ρόλων και λάνσαρε αυτό το παιχνίδι προσομοίωσης. Ουσιαστικά στο παιχνίδι ο παίκτης καλείται να φτιάξει μια πόλη: τη δική του, ξεκινώντας από το μηδέν, ή να οργανώσει μια που είχε τα… κακά της τα χάλια. Υπήρχαν και level (εύκολο, δύσκολο, πολύ δύσκολο!) για να επιλέξει κανείς πόσο κόπο και ενέργεια θα σπαταλούσε «χτίζοντας». Η διαφορετικότητά του παιχνιδιού αρχικά το έκανε αδιάφορο. Όταν όμως βρέθηκε εταιρία να το λανσάρει, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έγινε…χαμός. Το παιχνίδι μεταφέρθηκε και στο super NES όπου πουλιόταν σαν… φρέσκο ψωμάκι. Την κατάληξη, όσοι ασχολείστε με τα βιντεοπαιχνίδια τη γνωρίζετε: το παιχνίδι αποτέλεσε franchise με κορωνίδα το the Sims, παιχνίδι που παγκοσμίως έχει τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών.
Πάρτε μια ιδεά –ή θυμηθείτε- το παιχνίδι εδώ: https://youtu.be/A54blk-ojA4

Prince Of Persia (1989)

Ανατολίτικες (ηλεκτρονικές) μουσικές και μια ιστορία με πολύ κυνηγητό στα σοκάκια της Περσίας. Ιπτάμενα χαλιά, πηδήματα από ταράτσα σε ταράτσα και απίστευτο «κόλλημα». Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 τα γραφικά είχαν βελτιωθεί και οι χαρακτήρες έμοιαζαν περισσότερο με ανθρώπους παρά με τετραγωνάκια που είχαν αστείο κεφάλι, υποτυπώδη χέρια και πόδια. Όταν λοιπόν το Apple II λάνσαρε το Prince Of Persia έγινε πανικός με τα γραφικά, που ήταν όαση για τα ως τότε δεδομένα. Η κίνηση ήταν πιο ρεαλιστική, ο χαρακτήρας έφερνε λίγο σε κινηματογραφική φιγούρα και το παιχνίδι κατέληξε να θεωρείται ένα από τα κορυφαία της εποχής. Η τεχνοτροπία του, αλλά και τα καινοτόμα γραφικά αποτέλεσαν έμπνευση για τα παιχνίδια που ακολούθησαν.
Πάρτε μια ιδεά –ή θυμηθείτε- το παιχνίδι εδώ: https://youtu.be/Xv20j8ChtRY

Donkey Kong (1981)

Το όνομα είναι θρύλος, η ιστορία πίσω από το παιχνίδι εντυπωσιακή. Το 1980 η Namco κυκλοφόρησε ένα μικρό παιχνίδι με το όνομα PacMan προκαλώντας πανικό στο κοινό. Εκείνη την εποχή η Nintendo προσπαθούσε να μπει στην αγορά της Βόρειας Αμερικής. Αρχικά η εταιρία ήθελε να κυκλοφορήσει ένα παιχνίδι με τον κλασικό ήρωα Ποπάι, όμως δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη σχετική άδεια. Τελικά επέλεξε να δημιουργήσει ένα παιχνίδι με νέους χαρακτήρες και ο σχεδιαστής Shigeru Miyamoto μετά από έρευνα κατέληξε στον τεράστιο γορίλα. Το στόρι του παιχνιδιού ξάφνιαζε. Προτού ο παίκτης ξεκινήσει το παιχνίδι ένας γιγαντιαίος γορίλας άρπαζε το κορίτσι του ήρωα και ο παίκτης καλούνταν να σώσει το κορίτσι. Ηταν η πρώτη φορά που ένα βιντεοπαιχνίδι χρησιμοποιούσε την κινηματογραφική τεχνική cutscene και που έδινε τεράστια σημασία στο στόρι (και όχι μόνο στις κινήσεις και τα γραφικά). Σήμερα δεν υπάρχει άνθρωπος, οποιασδήποτε ηλικίας που να μην έχει ακούσει (ή παίξει) κάποια βέρσιον του Donkey Kong.
Πάρτε μια ιδεά –ή θυμηθείτε- το παιχνίδι εδώ: https://youtu.be/Pp2aMs38ERY

Super Mario Bros (1985)

Με εντυπωσιακό soundtrack, φωτεινά γραφικά και διασκεδαστική ιστορία το Super Mario Bros ξεκίνησε ως παιχνίδι και έγινε… αυτοκρατορία. Μυστικές πίστες, αντικείμενα- δωράκια, γέφυρες που έπεφταν, «ασανσερ», δυνατότητα και δεύτερου παίκτη και διάφορες άλλες καινοτομίες έκαναν το παιχνίδι το αγαπημένο μικρών και μεγάλων. Με τα χρόνια ο Mario «βγήκε» σε διαφορετικές βερσιόν και κονσόλες, φέρνοντας πάντα σημαντικότατα κέρδη. Δεν είναι τυχαίο που κυκλοφορεί ακόμα και σήμερα και που πολλοί είναι όσοι δηλώνουν αμετανόητοι φαν!
Πάρτε μια ιδεά –ή θυμηθείτε – το παιχνίδι εδώ: https://youtu.be/rLl9XBg7wSs

Tetris (1984)

Κανονικά δεν πρέπει να περιγράψω! Είναι παιχνίδι σταθμός, δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που δεν το γνωρίζει, παλιότερα στα γραφεία οι υπάλληλοι έπαιζαν κρυφά, οι μαθητές «κολλούσαν» άσχημα, τα μηχανάκια στα «ηλεκτρονικάδικα» έπαιρναν φωτιά…. Το παιχνίδι δημιουργήθηκε το 1984 από τον Alexey Pajitnov. Δεν είχε πραγματικά γραφικά, στην ουσία ο Pajitnov χρησιμοποίησε κενά και σχήματα, όμως ο εθισμός που προκαλούσε το παιχνίδι ήταν απίστευτος. Το Tetris έγινε αμέσως δημοφιλές σε ολόκληρη τη Ρωσία, εξήχθη παγκοσμίως και όταν το 1987 έφτασε στις ΗΠΑ απογειώθηκε στα χέρια της Nintendo που το έδινε «μαζί» με το Game Boy. Τότε, εκατομμύρια άνθρωποι αγόρασαν την παιχνιδομηχανή, μόνο και μόνο για να παίζουν παντού Tetris. Σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες παραλλαγές του tetris και εννοείται πως υπάρχουν ακόμα «κολλημένοι» με το παιχνίδι.
Πάρτε μια ιδεά –ή θυμηθείτε- το παιχνίδι εδώ: https://youtu.be/E5r9GDwkMpY

Pac Man (1980)

Τη δεκαετία του ’70 τα περισσότερα βιντεοπαιχνίδια ουσιαστικά καλούσαν τους παίκτες να «πυροβολήσουν» ή να «στοχεύσουν» κάτι. Ηταν τύπου «ναρκαλιευτή» δηλαδή. Ο σχεδιαστής Toru Iwatani θέλησε να ξεφύγει από τα τετριμμένα και επικεντρώθηκε στη δημιουργία ενός παιχνιδιού με χαριτωμένους χαρακτήρες. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το pac man, που «έσπασε τα κοντέρ» από το ξεκίνημά του. Τα ανθρωπάκια σε σχήμα πίτας, τα φρουτάκια και τα φαντασματάκια λατρεύτηκαν από γυναίκες και άντρες, μικρούς και μεγάλους και έγιναν αγαπημένο «κόλλημα». Σαράντα χρόνια μετά το παιχνίδι συνεχίζει ακόμα να συναρπάζει και έχει τη μεγαλύτερη επιτυχία από τους ανταγωνιστές του διαχρονικά.
Πάρτε μια ιδεά –ή θυμηθείτε- το παιχνίδι εδώ: https://youtu.be/dScq4P5gn4A

Για περισσότερα δείτε ακόμα και τα:
www.theguardian.com/games/2021/may/27/the-15-greatest-video-games-of-the-80s-ranked
https://en.wikipedia.org/wiki/1980s_in_video_games
www.ranker.com/list/best-80s-arcade-games/video-games-lists
www.gamesradar.com/best-retro-games/

Top 10 Most Important Video Games Of The 1980s


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα