Ογδόντα τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους «10 παιδιά και έφηβοι» είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της επίθεσης στη Νίκαια, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού, Φρανσουά Μολέν, που έχει αναλάβει την ευθύνη των ερευνών.
Συνολικά, 202 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε αυτήν την επίθεση και 52 εξ αυτών δίνουν μάχη για να κρατηθούν στην ζωή, επισήμανε ο εισαγγελέας.
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι ο δράστης πυροβόλησε αρκετές φορές εναντίον τριών αστυνομικών, ενώ οδηγούσε το φορτηγό του εναντίον του πλήθους.
Ο Μολέν επιβεβαίωσε ότι ο άνδρας που αιματοκύλισε την Νίκαια έχει ταυτοποιηθεί μέσω των δακτυλικών αποτυπωμάτων του ως ο Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ. Ο Μπουλέλ ήταν υπήκοος Τυνησίας, ήταν διαζευγμένος και είχε παιδιά. Η πρώην του σύζυγος βρίσκεται υπό κράτηση.
Ήταν «απόλυτα άγνωστος στις υπηρεσίες πληροφοριών» της Γαλλίας, υπογράμμισε ο εισαγγελέας της γαλλικής πρωτεύουσας.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν ο δράστης ενήργησε μόνος ή είχε συνεργούς.
Σύμφωνα με τον Γάλλο εισαγγελέα, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ωστόσο η επίθεση στην Νίκαια έχει χαρακτηριστικά γνωρίσματα χτυπήματος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και συμβαδίζει «με μεγάλη ακρίβεια στις προτροπές που οι (τζιχαντιστές) απευθύνουν σε μόνιμη βάση για τη διάπραξη δολοφονιών.
22.07 Συγγενείς, φίλοι των θυμάτων αλλά και πολίτες που δεν γνώριζαν προσωπικά τους 84 νεκρούς της επίθεσης στη Νίκαια κατακλύζουν την Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, κοντά στην περιοχή που εκτυλίχθηκε το μακελειό χθες το βράδυ, για να αποθέσουν λουλούδια, να αφήσουν σημειώματα συμπαράστασης και λύπης και να αποτίσουν φόρο τιμής στους ανθρώπους που χάθηκαν ή τραυματίστηκαν, μετέδωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο 22χρονος Σαμίρ κάθεται στο πεζοδρόμιο, κρατάει στο χέρι του ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα. «Βρισκόμουν εκεί χθες το βράδυ, επρόκειτο να συναντηθώ με τους φίλους μου, όλη τη νύχτα τους έψαχνα και έμαθα ότι ένας εξ αυτών, ο Άχμεντ, είναι νεκρός».
«Με έχει καταβάλει ο πανικός. Δεν έχω το κουράγιο να κάνω ούτε ένα βήμα παραπέρα» είπε ο νεαρός, με την φωνή του να διακόπτεται από τους λυγμούς.
Δύο νέες κοπέλες περπατούν κρατώντας η μία το χέρι της άλλης. Θέλουν να αφήσουν το δικό τους μπουκέτο στο οδόστρωμα. Η Μπέκι είναι από τη Σκωτία, η Αλίσα από την Φινλανδία, έχουν αρραβωνιαστεί και επισκέφθηκαν τη Νίκαια για διακοπές.
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση σοκ, έχουμε την εντύπωση ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε, καμία περιοχή δεν είναι προστατευμένη μπροστά σε αυτό που συμβαίνει παγκοσμίως» είπε η Μπέκι.
«Χθες ήμασταν τυχερές, τρέξαμε, δεν χάσαμε η μία την άλλη, κατάφεραμε να παραμείνουμε μαζί» πρόσθεσε η ίδια.
Στη γωνία του καφέ Balthazar, που έχει θέα στην παραλιακή οδό και το σημείο όπου το φορτηγό σταμάτησε την φονική του πορεία, κάποιοι νέοι έχουν κρεμάσει ένα πανό. Είναι οι σερβιτόροι του καφέ κι η 23χρονη Αλεξάντρα, μία εξ αυτών, περιγράφει πως το προσωπικό βοήθησε τον κόσμο να βρει καταφύγιο στο κατάστημα, «να κρυφτεί οπουδήποτε, κάτω από τα τραπέζια, έως τις τουαλέτες».
Η Μισέλ, κάτοικος της Νίκαιας, έχει έλθει με την κορούλα της ηλικίας 10 ετών, την Κλάρα, για να αφήσει λίγα λουλούδια.
«Ήθελα να της δείξω το παράδειγμα, να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας». Προκειμένου να μπει ένα τέλος σε αυτό μία και καλή, τόνισε η γυναίκα που δεν έκρυβε τη συγκίνησή της.
22.04 Οι γαλλικές αρχές δεν έχουν ακόμη εξακριβώσει αν ο οδηγός του φορτηγού που σκότωσε τουλάχιστον 84 ανθρώπους πέφτοντας με το όχημα του πάνω σε ένα πλήθος στην Νίκαια αργά την Πέμπτη, είχε εμπνευστεί από μηνύματα τζιχαντιστών, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ.
«Έχουμε ένα άτομο που δεν ήταν γνωστό στις υπηρεσίες πληροφοριών για δραστηριότητες που συνδέονται με το ριζοσπαστικό ισλάμ», δήλωσε ο Καζνέβ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1.
Σε ερώτηση αν μπορεί να επιβεβαιώσει αν τα κίνητρα του δράστη συνδέονταν με τον τζιχαντισμό απάντησε: «Όχι».
22.03 Τρεις φοιτητές που βρίσκονταν σε εκπαιδευτικό ταξίδι, μέρος προγράμματος σπουδών, στην Γαλλία τραυματίστηκαν από την επίθεση στην Νίκαια, ενώ μία ακόμη φοιτήτρια αγνοείται, ανέφερε το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια.
Το πανεπιστήμιο ταυτοποίησε την αγνοούμενη φοιτήτρια ως την 20χρονη Νίκολας Λέσλι, μία από τις 85 φοιτήτριες του πανεπιστημίου που συμμετείχαν στο 15ημερο ταξίδι με αντικείμενο την επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη.
Οι άλλοι φοιτητές, που δεν ταυτοποιήθηκαν, υπέστησαν κατάγματα στα πόδια από την επίθεση, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο.
21.48 Τον Νοέμβριο του 2015, η επίθεση στο Μπατακλάν και στα παρισινά καφενεία, έκανε τους Γάλλους να συνειδητοποιήσουν ότι ο καθένας μας μπορεί αδιακρίτως να είναι στόχος.Το χθεσινό μακελειό στη Νίκαια, δίνει ένα ακόμα πιο ανατριχιαστικό συμπέρασμα, ότι ο καθένας μπορεί να μετατραπεί σε δράστη και να το παίξει «τρομοκράτης». «Να σηκωθεί ένα πρωί να πάρει το φορτηγό του και να σακατέψει κόσμο. Στις κοινωνίες μας σήμερα, πολλά άτομα φθάνουν σε τέτοιο επίπεδο στέρησης και ανικανοποίητου, που μετατρέπονται σε απόλυτους βαρβάρους» δήλωσε ο οικολόγος ευρωβουλευτής Γιανίκ Ζαμπό.
Ο 31χρονος Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ, οδηγός του μοιραίου φορτηγού, δεν είχε τίποτα από φανατικό ισλαμιστή, ούτε ακούστηκε να φωνάζει «Αλλάχ ακμπάρ». Χόρευε σάλσα, δεν προσευχόταν, δεν ακολουθούσε το ραμαζάνι, του άρεσαν τα κορίτσια αλλά χτυπούσε τη γυναίκα του, όπως φαίνεται από τη σχετική μήνυση και το διαζύγιο. Η έρευνα θα δώσει περισσότερα στοιχεία για τα κίνητρά του. Το προφίλ του όμως, δεν έχει καμία σχέση με το κλασικό προφίλ του ταγμένου ισλαμιστή, ή ακόμα του «μοναχικού λύκου» που ενεργεί υπέρ πίστεως και θρησκείας κατά των αλλόπιστων. Για την ώρα, όλα δείχνουν ότι σκότωσε για να σκοτώσει. Και εδώ αρχίζουν τα μεγάλα ερωτήματα για τη γαλλική κοινωνία.
Για τρίτη φορά ο Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε να δώσει νέα τρίμηνη παράταση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την ερχόμενη Τρίτη θα εξετασθεί νομοθετική πρόταση για την παράτασή της έως τον Οκτώβριο.
Υπάρχουν αυτοί, που όπως ο Ερίκ Σιοτί, πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου της περιοχής στην οποία ανήκει η Νίκαια (Αλπ-Μαριτίμ), ζητά τη μόνιμη διατήρηση της έκτακτης ανάγκης, και υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν ότι πρόκειται για επιλογή καθησυχασμού της κοινής γνώμης, χωρίς ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα, πράγμα που αποδείχθηκε και εχθές.
21.42 Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε σήμερα ότι ο άνδρας που διέπραξε την επίθεση στη Νίκαια, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 84 άνθρωποι, κατά πάσα πιθανότητα έχει διασυνδέσεις με πυρήνες του ριζοσπαστικού Ισλάμ.”Είναι ένας τρομοκράτης που χωρίς καμία αμφιβολία συνδέεται με το ριζοσπαστικό Ισλάμ, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο” επισήμανε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου France 2.”Ναι, πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια και θα εξακριβώσουμε τις διασυνδέσεις του με τρομοκρατικές οργανώσεις”.
Ο Μανουέλ Βαλς υπογράμμισε ότι είναι “πεπεισμένος” ότι η Γαλλία θα κερδίσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και του ριζοσπαστικού Ισλάμ, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπήρξαν σφάλματα ή κενά στον τομέα της ασφάλειας.Ο Γάλλος πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδεχομένως θα αυξηθεί και σημείωσε ότι νέες επιθέσεις είναι πιθανόν να διαπραχθούν.
20.43 Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε σήμερα πως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση στην Νίκαια για να του εκφράσει τα συλλυπητήρια του και να προσφέρει στην Γαλλία την «μέγιστη δυνατή στήριξη» των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.«Η Γαλλία είναι, εν τέλει, ο παλαιότερος σύμμαχος μας», δήλωσε ο Έρνεστ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας πρόσθεσε πως ο Ομπάμα πρόσφερε στην Γαλλία συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και πως αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών και των αστυνομικών αρχών των ΗΠΑ βρίσκονται σε επικοινωνία με γάλλους ομολόγους τους.
20.17 O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έδωσε σήμερα εντολή οι σημαίες στον Λευκό Οίκο και άλλα κυβερνητικά κτίρια να κυματίζουν μεσίστιες στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης στη Νίκαια της Γαλλίας, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.
Στην επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 84 άνθρωποι. Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να τοποθετηθεί δημοσίως σχετικά με το μακελειό που συγκλόνισε τη Γαλλία σε μια εκδήλωση στον Λευκό Οίκο απόψε στις 22.10 ώρα Ελλάδας.
20.14 Πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Γαλλία πρόβαλαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ερασιτεχνικά βίντεο όπου καταγραφόταν το μακελειό στο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ στη Νίκαια, προκαλώντας τη δυσφορία των τηλεθεατών αλλά και το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Γαλλίας CSA να προβεί σε συστάσεις.
Σήμερα το πρωί, ο κρατικός όμιλος France Télévisions ζήτησε συγγνώμη καθώς μετέδωσε την συνέντευξη ενός άνδρα που βρισκόνταν κοντά στη σορό της συζύγου του στο έκτακτο πρόγραμμα του τηλεοπτικού δικτύου France 2, κατά τη διάρκεια της νύχτας.«Αυτό το θέμα προβλήθηκε κατά λάθος, δεν ελέγχθηκε από το δίκτυο. Δεν ήταν αποτέλεσμα επιλογής της συντακτικής ομάδας» υποστήριξε, ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Αλεξάντρ Καρά, διευθυντής σύνταξης του κρατικού ομίλου.
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε ομάδες δημοσιογράφων και τεχνικών που κλήθηκαν εκτάκτως λόγω των εξελίξεων, οι οποίες δεν γνώριζαν τις διαδικασίες.Στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1, η φήμη σχετικά με μια ομηρία σε ένα εστιατόριο της Νίκαιας μεταδόθηκε προτού διαψευσθεί από το υπουργείο Εσωτερικών.Το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (CSA) κάλεσε σήμερα τα οπτικοακουστικά μέσα να επιδείξουν «προσοχή κι αυτοσυγκράτηση, να προστατεύουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την οδύνη των προσώπων».Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αμέτρητα φωτογραφικά στιγμιότυπα και βίντεο με σοκαριστικές εικόνες κυκλοφόρησαν λίγα λεπτά μετά την επίθεση, ενώ την ίδια ώρα εντείνονταν οι εκκλήσεις να μην προβάλλονται τόσο σκληρές εικόνες.
«Από σεβασμό στα θύματα και τις οικογένειές τους μη συμβάλετε στη μετάδοση φωτογραφιών ή την προβολή βίντεο από τον τόπο του εγκλήματος» συνέστησε τη νύχτα η γαλλική αστυνομία με μήνυμα στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, όπως ακριβώς έκανε στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, όπου έχασαν την ζωή τους 130 άνθρωποι.
19.24 Συγκλονίζουν οι ιστορίες των θυμάτων της επίθεσης στη Νίκαια. Ενας αστυνομικός διοικητής, οικογένειες που παραθέριζαν στη Νίκαια, τουρίστες από ξένες χώρες όπως επίσης πολλά παιδιά και έφηβοι. Μεταξύ αυτών ένας άνδρας που σκοτώθηκε στην προσπάθεια του να σώσει την έγκυο σύζυγό του. Αυτοί ήταν ορισμένοι από τους 84 νεκρούς της επίθεσης στη Νίκαια της Γαλλίας:
– Λίντα Καζανόβα Σικάρντι, 54 ετών, τουρίστρια από την Ελβετία. Τελωνειακός στο επάγγελμα, βρισκόταν σε διακοπές στην Κυανή Ακτή μαζί με τον σύζυγό της Ζιλ, έναν Γάλλο που επέζησε από την επίθεση, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή του Ανό (στο καντόνι Τιτσίνο, νότια), απ΄ όπου καταγόταν. Το ζευγάρι δεν είχε παιδιά.
– Φατμά Σαρίχι, μια Μαροκινή ηλικίας 60 ετών, κάτοικος Νίκαιας, νοικοκυρά και μητέρα επτά παιδιών. «Μια πολύ ευσεβής γυναίκα, ένας υπέροχος άνθρωπος, που φρόντιζε πολύ τα παιδιά της αλλά και τους συνανθρώπους της» σύμφωνα με τον συνεργάτη ενός εκ των γιων της που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Πίστευε «στο πραγματικό Ισλάμ (…), όχι εκείνο των τρομοκρατών» δήλωσε ο γιος της Χάμζα στην εφημερίδα l’Express.
– Σον Κόπλαντ, 51 ετών, Αμερικανός τουρίστας. Οικογενειάρχης από το Τέξας, εργαζόταν σε μια εταιρεία πληροφορικής, σκοτώθηκε μαζί με τον γιο του Μπρόντι, ηλικίας 11 ετών. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Τέξας American-Statesman, η οικογένεια παραθέριζε στην Νίκαια αφού είχε επισκεφθεί την Παμπλόνα και τη Βαρκελώνη, στην Ισπανία. Η ομάδα μπέιζμπολ του Hill Country, στο Όστιν, στην οποία έπαιζε ο 11χρονος ανήρτησε μια φωτογραφία του παιδιού στην παραλία της Νίκαιας. Την είχε στείλει λίγες ώρες πριν από την επίθεση. Στη λεζάντα έγραφε: «Κανείς δεν αξίζει αυτού του είδους τη τύχη, ιδίως μια τόσο θαυμάσια οικογένεια».
– Τιμοτέ Φουρνιέ, 27 ετών, υπάλληλος που διέμενε στο Παρίσι. Σκοτώθηκε προσπαθώντας να προστατεύσει τη σύζυγό του, έγκυος στον έβδομο μήνα, την οποία έσπρωξε στην άκρη του δρόμου λίγο πριν το φορτηγό ορμήσει κατά πάνω τους, περιγράφει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αναίς, μία από τις ξαδέλφες του.
– Εμανουέλ Γκρου, 48 ετών, αστυνομικός διοικητής. Δεύτερος στην ηγεσία της συνοριακής αστυνομίας στο Αλπ Μαριτίμ, υπεύθυνος για την αστυνόμευση στο αεροδρόμιο της Νίκαιας. Ήταν εκτός υπηρεσίας τη στιγμή της επίθεσης, σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή. Σύμφωνα με το le Point, είχε μόλις πάει να βοηθήσει με τα πυροτεχνήματα μαζί με τη σύντροφό του, επίσης αστυνομικό, και την κόρη της προτού το φορτηγό τους παρασύρει.
– Ρομπέρ Μαρσάντ, 60 ετών, πρόεδρος και προπονητής στον αθλητικό σύλλογο του Μαρκινί (κεντροανατολική Γαλλία). Ο δήμαρχος της πόλης, Λουίς Πονσέ, έκανε λόγο στο Γαλλικό Πρακτορείο για έναν «πολύ αφοσιωμένο άνδρα, που υπηρετούσε τις αξίες του αθλητισμού και τις μεταλαμπάδευε σε όλα τα παιδιά».
– Μίκαελ Πελεγκρινί, 28 ετών, καθηγητής οικονομικών στο Λονγκβί (ανατολικά). Πέθανε στο πλευρό της μητέρας του Βερονίκ, μιας μαίας 55 ετών και των παπούδων του Φρανσουά και Κριστιάν Λοκατελί, 82 και 78 ετών.
– Βικτόρια Σαβτσένκο, 20 ετών, Ρωσίδα τουρίστρια. Σπούδαζε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο στη Μόσχα, όπως γνωστοποίησε το εκπαιδευτικό ίδρυμα σε ένα δελτίο τύπου. Βρισκόταν στη Νίκαια για διακοπές με μια φίλη, φοιτήτρια στο ίδιο πανεπιστήμιο. Εκείνη τραυματίστηκε στα πόδια «χωρίς να κινδυνεύει η ζωή της» σύμφωνα με τον ρωσικό ιστότοπο Novosti-24.
19.23 Ο δράστης της επίθεσης στην Νίκαια, ο Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ που οδηγώντας το φορτηγό του παρέσυρε και σκότωσε χθες τουλάχιστον 84 ανθρώπους είχε καταδικαστεί μόλις μια φορά στο παρελθόν: Για επιθετική οδήγηση.
Οι γείτονες του 31χρονου υπηκόου Τυνησίας, που οι αρχές μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων ταυτοποίησαν ως τον δράστη της επίθεσης, τον περιγράφουν ως έναν όμορφο, αλλά τρομακτικό άνδρα.
Ενώ είχε εμπλακεί στο παρελθόν σε αρκετά περιστατικά τσακωμών, απασχολώντας τις αρχές, ο Μπουλέλ, κάτοικος της Νίκαιας, γεννηθείς στην Τυνησία, δεν βρισκόταν στην λίστα παρακολούθησης των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών ως ύποπτος.
Καταδικάστηκε για πρώτη φορά φέτος τον Μάρτιο, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ζαν-Ζακ Ουρβοά.
«Υπήρξε ένας διαπληκτισμός μεταξύ του ίδιου και ενός άλλου οδηγού και εκσφενδόνισε μια ξύλινη παλέτα ενάντια στον άνδρα», δήλωσε ο Ουρβοά στους δημοσιογράφους.
Καθώς ήταν η πρώτη του καταδίκη, η ποινή που επιβλήθηκε στον Μπουλέλ ήταν με αναστολή και έπρεπε να επικοινωνεί με την αστυνομία μία φορά την εβδομάδα, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας.
Πηγές ασφαλείας της Τυνησίας δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο Μπουλέλ επισκέφτηκε για τελευταία φορά την ιδιαίτερη πατρίδα του, την πόλη Μασακίν, περίπου 120χλμ νότια της Τύνιδας, πριν από τέσσερα χρόνια.
Ήταν παντρεμένος με τρία παιδιά, αλλά είχε οικογενειακά προβλήματα, σύμφωνα με τις πηγές. Δεν ήταν γνωστός στις τυνησιακές αρχές για ακραίες ή ισλαμιστικές απόψεις και είχε άδεια παραμονής στην Γαλλία τα τελευταία δέκα χρόνια, χωρίς να κατέχει γαλλική υπηκοότητα, τόνισαν οι ίδιες πηγές.
Όπως ανέφερε μια πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας στην πόλη Σούσα στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, ο Μπουλέλ είχε λευκό ποινικό μητρώο, σύμφωνα με τα αρχεία της αστυνομίας της Τυνησίας.
Οι γείτονες του στην συνοικία στην βόρεια Νίκαια, όπου ο Μπουλέλ ζούσε, δήλωσαν πως είχε μια έντονη προσωπικότητα, χωρίς να συναναστρέφεται με άλλους.
«Θα έλεγα πως ήταν αρεστός στις γυναίκες», δήλωσε ο Χανάν, ένας γείτονας του. «Αλλά ήταν τρομακτικός. Δεν ήταν τρομακτικό το πρόσωπο του…αλλά το βλέμμα του. Κοιτούσε επίμονα τα παιδιά πολλές φορές», πρόσθεσε.
Η πόλη καταγωγής του Μπουλέλ, Μασακίν βρίσκεται περίπου 10χλμ από την παράκτια πόλη Σούσα, όπου πριν από ένα χρόνο, ένας ένοπλος σκότωσε σε μια παραλία 38 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρετανοί τουρίστες.
Πολλοί κάτοικοι της πόλης έχουν μεταναστεύσει στην Νίκαια, όπου η κοινότητα των Τυνησίων εκεί αριθμεί περίπου 130.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τυνησίας TAP.
18.14 Εντωμεταξύ, δύο μαθητές και μία δασκάλα από το Βερολίνο βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων της χθεσινοβραδινής επίθεσης στη Νίκαια, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Ραδιοφωνία Βερολίνου και Βρανδεμβούργου (RBB) και η εφημερίδα «Tagesspiegel».
Ο δήμαρχος της περιοχής Σαρλότεμπουργκ-Βίλμερσντορφ στο δυτικό Βερολίνο Ράινχαρντ Νάουμαν δήλωσε πριν από λίγο: «Είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι για τον θάνατο δύο μαθητών (ή μαθητριών, δεν διευκρινίστηκε) και μιας δασκάλας του σχολείου Πάουλα-Φιρστ και θρηνούμε με τους γονείς και όλο το σχολείο, τους συγγενείς και τους φίλους των θυμάτων. Στέκουμε στο πλευρό σας και σας στηρίζουμε. Σε ένδειξη της βαθιάς θλίψης μας, η σημαία στο κτίριο του Δήμου θα κυματίζει μεσίστια».
Ήδη στο σχολείο έχει δημιουργηθεί ειδική αίθουσα με εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους.
18.13 Η ελληνική σημαία θα κυματίζει από αύριο μεσίστια επί τριήμερο σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Με την ενέργεια αυτή, η χώρα μας εκφράζει το πένθος και τη συμπαράσταση της προς τον γαλλικό λαό, για το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα που δέχθηκε η πόλη της Νίκαιας.
17.57 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι επισκέφθηκαν σήμερα μαζί την πρεσβεία της Γαλλίας στη Μόσχα προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια.
Έπειτα από 6 ώρες διαπραγματεύσεων με επίκεντρο τη συριακή κρίση, οι επικεφαλής της ρωσικής και αμερικανικής διπλωματίας διέκοψαν τις συνομιλίες τους για να μεταβούν μαζί στην γαλλική πρεσβεία και να αποθέσουν λουλούδια, ενώ υπέγραψαν στο βιβλίο συλλυπητηρίων παρουσία του πρέσβη Ζαν Μορίς Ριπέρ.Η συνάντησή του Λαβρόφ με τον Κέρι ξεκίνησε σήμερα το πρωί με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης.Μπροστά από την πρεσβεία της Γαλλίας, οι δύο υπουργοί εναπόθεσαν άνθη, κόκκινα ο Σεργκέι Λαβρόφ και λευκά ο Τζον Κέρι, ανάμεσα στα δεκάδες μπουκέτα που αφήνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας απλοί Ρώσοι πολίτες.
«Η Ρωσία στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό του γαλλικού λαού. Συμμερίζομαστε την οδύνη σας» έγραψε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ενώ υπογράμμισε την «κοινή αποφασιστικότητα να μην υποκύψει κανείς μπροστά στην τρομοκρατία».
Από την πλευρά του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε «τα βαθιά του συλλυπητήρια και (επισήμανε το αίσθημα) αδελφοσύνης με τον γαλλικό λαό».«Μπορούμε όλοι εμείς να επιδείξουμε πυγμή και αποφασιστικότητα προκειμένου να μπει ένα τέλος στη μάστιγα του τρόμου» έγραψε ο ίδιος.
17.48 Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τήρησε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων της επίθεσης στην Νίκαια, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 84 ανθρώπους.
Σιγή επικράτησε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας όταν οι πρεσβευτές σηκώθηκαν, έσκυψαν τα κεφάλια τους ως ένδειξη σεβασμού πριν από την έναρξη μιας συνάντησης με θέμα την κατάσταση στο Ιράκ.
17.34 Η πρώην σύζυγος του άνδρα τυνησιακής καταγωγής που αιματοκύλισε χθες το βράδυ τη Νίκαια της Γαλλίας, σκοτώνοντας 84 ανθρώπους, τέθηκε σήμερα υπό κράτηση από τις γαλλικές αρχές, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο μια αστυνομική πηγή.
Οι ερευνητές επιχειρούν να διαλευκάνουν τα κίνητρα του Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ, 31 ετών, καλώντας τους συγγενείς και γνωστούς του να καταθέσουν κι επιπλέον προσπαθούν να επιβεβαιώσουν εάν αυτός ο άνδρας είχε ενδεχομένως συνεργό.
16.40 “Περίπου 50” άνθρωποι βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου την επομένη της επίθεσης στη Νίκαια, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 84 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται “πολλοί ξένοι”, ανακοίνωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
“Υπάρχουν περίπου 50 πρόσωπα που εξακολουθούν να βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου. Μεταξύ των θυμάτων αυτών υπάρχουν Γάλλοι, υπάρχουν επίσης πολλοί ξένοι προερχόμενοι απ’ όλες τις ηπείρους και υπάρχουν πολλά παιδιά, μικρά παιδιά”, δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους αφού επισκέφθηκε τραυματίες από την επίθεση σε νοσοκομείο της Νίκαιας.
Ο Ολάντ προειδοποίησε επίσης πως η μάχη εναντίον των εξτρεμιστικών οργανώσεων θα είναι μακρά επειδή οι οργανώσεις αυτές θα συνεχίσουν να προσπαθούν να πλήξουν τις δυτικές αξίες.
16.27 Ο ασκών χρέη υπουργού Εσωτερικών στην Ισπανία δήλωσε σήμερα πως οι πληροφορίες που συνέλεξαν οι γαλλικές και οι ισπανικές υπηρεσίες πληροφοριών για τις επιθέσεις στη Νίκαια δείχνουν προς την κατεύθυνση μιας ενέργειας των τζιχαντιστών.
“Είναι μια ωμή επίθεση η οποία, παρότι δεν έχει αναληφθεί ευθύνη, φαίνεται να αποτελεί μέρος της επίθεσης της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας και σ’ αυτό οι υπηρεσίες πληροφοριών μας συμπίπτουν με τις γαλλικές υπηρεσίες”, δήλωσε ο Χόρχε Φερνάντες Ντίας στους δημοσιογράφους.
Επίσης η Ισπανία θα εντείνει τους ελέγχους στις περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση και σε εκδηλώσεις όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ανθρώπων ενώ θα διατηρήσει τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας στα σύνορα με τη Γαλλία που είχαν τεθεί σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (Euro 2016), πρόσθεσε ο ίδιος.
16.02 Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν καταδίκασε σήμερα την επίθεση που προκάλεσε τουλάχιστον 84 θανάτους στη Νίκαια, στη Γαλλία, την οποία χαρακτήρισε “σφαγή” και ζήτησε να ενισχυθούν οι προσπάθειες προκειμένου να “καταπολεμηθεί η τρομοκρατία”.
“Ο Γενικός Γραμματέας καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση της 14ης Ιουλίου στη Νίκαια”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του. Ο Μπαν Κι-μουν “ελπίζει πως οι υπεύθυνοι για αυτή τη σφαγή θα εντοπιστούν και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη”.
“Υποστηρίζει σταθερά την κυβέρνηση και τον γαλλικό λαό καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτή την απειλή και υπογραμμίζει την ανάγκη να ενταθούν οι περιφερειακές και διεθνές προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ “εκφράζει τα πιο βαθιά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων αυτής της τρομερής ενέργειας, καθώς και στην κυβέρνηση και στον λαό της Γαλλίας. “Εύχεται ταχεία αποκατάσταση των τραυματιών”, αναφέρει ο εκπρόσωπός του.
16.01 Τα θερμά συλλυπητήριά του για την αποτρόπαια επίθεση στη Νίκαια εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας προς τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και σημείωσε ότι αυτές τις δύσκολες ώρες, ο ελληνικός λαός βρίσκεται στο πλευρό του γαλλικού λαού.
Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός σε αναρτήσεις του στο Twitter: «Εξέφρασα τα θερμά μου συλλυπητήρια στον Πρ. Ολάντ για την αποτρόπαιη επίθεση στη Νίκαια με αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων αθώων πολιτών».
«Αυτές τις δύσκολες ώρες, ο Ελληνικός λαός βρίσκεται στο πλευρό του Γαλλικού λαού».