Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

Ταινία για το “Σπίτι του ∆ασκάλου” στο Δ.Σ. Ανώπολης

Με µαρτυρίες παλαιών µαθητών γυρίστηκε στo πλαίσιo του Chania Film Festival µια ταινία για το “Σπίτι του ∆ασκάλου” την Παρασκευή 24 Μαΐου.

Όπως σηµειώνεται από το σχολείο την ηµέρα αυτή «είχανε τη χαρά οι µαθητές και οι δάσκαλοι στο δηµοτικό σχολείο της Ανώπολης να υποδεχτούνε από το Chania Film Festival, τους Ματθαίο Φρατζεσκάκη, Κώστα Κοσµαδάκη, Σοφία Νεµπαυλάκη, Μανώλη Λεβεντέλη καθώς και την σύµβουλο Εκπαίδευσης, κα Χαρά Ανδρεάδου για να συνδηµιουργήσουν το δικό τους σχολικό ντοκιµαντέρ µε θέµα ‘Το σπίτι του δασκάλου’ δίνοντας έµφαση στην σηµασία της ύπαρξής του στα παλιότερα χρόνια. Εκκινώντας µε την προσέγγιση της έννοιας του κινηµατογράφου, τα είδη των ταινιών, την απόλαυση της θέασης όπως, επίσης, την γνώση των εργαλείων και της τεχνολογίας του κινηµατογράφου, προχώρησαν στη δηµιουργία ταινίας µικρού µήκους στο πλαίσιο της σχολικής τους οµάδας, ανιχνεύοντας από την τοπική, προφορική ιστορία την αξία του σπιτιού για τον δάσκαλο του χωριού, ειδικότερα τις δεκαετίες ’60 έως και ’90. Βοήθησαν πάρα πολύ οι µαρτυρίες των κ. Πρωτοπαπαδάκη Ανδρέα και Κοπασάκη Βαγγέλη, κατοίκων του χωριού, αλλά και του εκλεκτού προσκεκληµένου τους, παλιού δασκάλου τους, κ. Μάρκου Κουκάκη, από την Ασή Γωνιά, ο οποίος βρέθηκε στο δηµοτικό της Ανώπολης και δίδαξε ως αναπληρωτής το 1982.»

Επίσης τονίζεται ότι «οι µαθητές άδραξαν την πρωτόγνωρη αυτή εµπειρία που τους χάρισαν οι συντελεστές του Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Χανίων και έγιναν για λίγο ο σκηνοθέτης, ο ηχολήπτης, ο κινηµατογραφιστής και ο σεναριογράφος εν πολλοίς.
Ασφαλώς, είχαν την υποστήριξη του ∆ήµου Σφακίων, ιδιώς δε του Αντιδηµάρχου Παιδείας, κ. Βαρδή Γυπαράκη, ως αρµόδιος για τα εκπαιδευτικά δρώµενα του τόπου, οι οποίοι πρόσφεραν την φιλοξενία τους ως είθισται.

Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το φινάλε της ταινίας τους µε το τραγούδι του Ριζίτικου, Αυγή τσ’ αυγής, τραγουδώντας το ο δάσκαλος, κ. Μάρκος, µαζί µε τους µαθητές του σχολείου, µιας και λειτουργούσε πολιτιστικός όµιλος Ριζίτικου, από τον κ. Αντρέα Κοντορινάκη στο δηµοτικό τους σχολείο, καθώς τους αφιέρωσε και την µαντινάδα:
”στον τόπο που µε γέννησε,
χρωστώ πολλά να δώσω,
και δε µε φτάνει µια ζωή,
για να τα ξεπληρώσω”,

τονίζοντας στα παιδιά να θυµούνται τις ρίζες τους, µιας και όταν σε ένα δέντρο κοπούν οι ρίζες του, αυτό ξεραίνεται. Έτσι, παραβολικά έκλεισε η ταινία, έχοντας τον ρόλο του δηµοσιογράφου, οι µαθητές του δηµοτικού προς τους προσκεκληµένους τους και… µε µια γλυκόπικρη γεύση για όσους αφήνουν την πατρίδα τους, τις ρίζες τους, κατά τον κ. Μάρκο, αναζητώντας ή κατασκευάζοντας µια νέα πατρίδα για αυτούς, ως άλλος ∆ιογένης ο Σινωπεύς»
Τα ονόµατα µαθητών των µικρών τάξεων είναι: Παπασηφάκη Ελευθερία, Ιωάννης Γ. Κοντορινάκης, ∆έσποινα Ορφανουδάκη, Μιχάλης Κοντορινάκης, Καλλιρρόη Γλυµενάκη. Μαθητές µεγάλων τάξεων: Ιωάννης Ε. Κοντορινάκης, Παναγιώτης Αθητάκης, ∆έσποινα Κοντορινάκη, Μαρία Ορφανουδάκη, Κατερίνα Ορφανουδάκη, Αναστάσης Αθητάκης, Αναστασία Κοντορινάκη, Κατερίνα Αθητάκη, Γεωργία Γλυµενάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα