Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Ταλαιπωρία για ΑμεΑ

Περίπου 400 άτομα βρίσκονται σε λίστα αναμονής για να περάσουν από κάποια Υγειονομική Επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπήρων (ΚΕ.Π.Α.) στα Χανιά, ενώ ο μέσος όρος αναμονής υπολογίζεται γύρω στους 5 μήνες.

Την ίδια στιγμή, το αναπηρικό κίνημα καταγγέλλει ότι από τις Επιτροπές απουσιάζουν συχνά ιατρικές ειδικότητες που έχουν ανάγκη οι εξεταζόμενοι με συνέπεια ο χρόνος αναμονής -ειδικά για τους πολυαναπήρους- να αυξάνεται σημαντικά.
«Κατάντησαν τους αναπήρους, ομήρους», σχολίασε σχετικά η πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Χανίων Αμαλία Μπασιά. Παραδέχθηκε πάντως ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί από πέρυσι καθώς από μέσο όρο αναμονής 1 χρόνου που ήταν το 2013, μειώθηκε σε 5 μήνες. Ενδεικτικό της προσπάθειας που έγινε για να περιοριστούν οι “λίστες της ντροπής”, όπως χαρακτηρίστηκαν πανελλαδικά, είναι ότι μόνο στο ΚΕ.Π.Α. Χανίων εξετάστηκαν φέτος συνολικά 2.952 άτομα και σ’ αυτή την προσπάθεια συνέβαλλαν καθοριστικά οι εργαζόμενοι στο ΚΕ.Π.Α. που αν και ελάχιστοι σε αριθμό διεκπεραίωσαν ένα τεράστιο φόρτο γραφειοκρατικής εργασίας.

Ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν πολλά και σοβαρά με πολλούς αναπήρους να καταγγέλλουν ότι οι Επιτροπές του ΚΕ.Π.Α. κρατούν χαμηλά τα ποσοστά αναπηρίας των δικαιούχων για να τους αποκλείσουν απ’ τα επιδόματα και τα προνόμια που προβλέπει ο νόμος για τα άτομα με ποσοστά αναπηρίας από 67% ή 80% και πάνω.
«Τείνει να εξαλειφθεί το 67% ως ποσοστό αναπηρίας. Εμείς πρώτοι δεν θέλουμε αναπήρους – μαϊμούδες, αλλά όχι και να υπάρχει ισοπέδωση του 67% και να το βλέπουμε να πέφτει σε 30 ή 40% το ποσοστό αναπηρίας», σημείωσε η κα Μπασιά και επεσήμανε ότι σε πολλές άλλες περιπτώσεις «βγάζουν 62% αντί για 67% ποσοστό αναπηρίας ή 79% αντί για 80% για να μη δίνονται κάποια προνόμια, βοηθήματα στα χαράτσια κ.λπ. Αυτό είναι μία αδικία και πρέπει να αρθεί. Θέλαμε ένα αξιοκρατικό σύστημα καταγραφής της αναπηρίας, αλλά μην καταλήξουμε να αδικούνται οι γνήσια ανάπηροι».
Παράλληλα, ανέφερε ότι πολλοί ανάπηροι και ειδικότερα οι πολυανάπηροι αντιμετωπίζουν πρόβλημα και με την έλλειψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕ.Π.Α., κάτι που αυξάνει σημαντικά τον χρόνο αναμονής τους.
«Ειδικά περιπτώσεις πολυαναπήρων που θέλουν πολλούς γιατρούς βλέπουμε να ταλαιπωρούνται, διότι περιμένουν κάποιους μήνες να περάσουν από Επιτροπή για ορισμένες παθήσεις και χρειάζεται να περιμένουν άλλο τόσο για να βρεθούν οι υπόλοιπες ειδικότητες που έχουν ανάγκη», εξήγησε η πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Χανίων.

«ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ»
Πανελληνίως οι αιτήσεις που εκκρεμούν για εξέταση από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕ.Π.Α. είναι 13.000. Αριθμός που, όπως τονίζει ο οργανωτικός γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών Βαγγέλης Αυγουλάς, έχει μειωθεί σημαντικά από πέρυσι.
«Η αναμονή έχει μειωθεί. Ομως το θέμα είναι ότι λείπουν ειδικότητες από τις Επιτροπές του ΚΕ.Π.Α. -ειδικά για την αξιολόγηση ψυχολογικών προβλημάτων- με συνέπεια να καθυστερούν πάρα πολύ αυτού του είδους οι αιτήσεις», σημείωσε και πρόσθεσε ότι εκτός αυτού χρειάζεται να διευρυνθεί η λίστα με τις 43 βαριές παθήσεις, η οποία ορίζει σε ποιες περιπτώσεις η πιστοποίηση που δίνεται ισχύει εφ’ όρου ζωής.
Τα προβλήματα, όμως, δεν σταματούν εκεί: «Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη διαπιστώθηκε πλήρη ασυνεννοησία μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας -γιατί πλέον η Πρόνοια μετακινήθηκε σ’ αυτό και άρα από εκεί εποπτεύονται τα αναπηρικά επιδόματα- και του Υπουργείου Υγείας στο οποίο ανήκουν τα ΚΕ.Π.Α. Αυτό έχει ως συνέπεια να υπάρχει γραφειοκρατία και να καθυστερούν πολύ τις αιτήσεις των αναπηρικών επιδομάτων στους δικαιούχους», ανέφερε σχετικά ο κ. Αυγουλάς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα