Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσυρθούν εντελώς οι αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ επενέβησαν σε αυτήν τη χώρα πριν 20 χρόνια, μετά που η Ρωσία σταμάτησε να την υποστηρίζει. Οι Αμερικανοί σε αυτό το διάστημα των 20 ετών έχουν χάσει πολύ στρατό κι έχουν ξοδέψει τρισ. δολάρια, χωρίς να κάνουν τίποτα άλλο, παρά «μία τρύπα στο νερό».
Άρχισαν να αποχωρούν σταδιακά από τον Μάιο και απ’ όπου φεύγουν επιστρέφουν οι Ταλιμπάν καταλαμβάνοντας τα κενά. Τελευταίως, έγιναν κυρίαρχοι του οδικού άξονα που οδηγεί απ’ το Αφγανιστάν στο Τατζικιστάν, έναν δρόμο νευραλγικό για το εμπόριο της Κεντρικής Ασίας.
Οι Ταλιμπάν είναι αυτοί, οι οποίοι πιστεύουν στο πολιτικοστρατιωτικό κίνημα των Ισλαμιστών, που κυβέρνησε τη χώρα από το 1996. Κατείχαν το 90% των εδαφών της χώρας και διώχθηκαν από τους Αμερικανούς τον Δεκέμβριο του 2001. Εφαρμόζουν με μεγάλη αυστηρότητα τη «Σαρία», τον ιερό μουσουλμανικό νόμο, που ορίζει τον τρόπο ζωής και πίστεως, επιβάλλοντας περιορισμούς σε άνδρες και γυναίκες, να συμμορφώνονται στην καθημερινή τους ζωή από ενδυματολογικά μέχρι που τους απαγορεύουν μουσική, τηλεόραση και άλλα που δεν επιτρέπουν οι θρησκευτικοί ηγέτες. Απαξίωσαν την ισλαμική κληρονομιά, όταν τον Μάρτιο του 2001 σόκαραν την κοινή γνώμη του πλανήτη καταστρέφοντας όλα τα αρχαία μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς τους με τη δικαιολογία ότι είναι είδωλα αντίθετα προς τον ισλαμικό νόμο. Ορκίστηκαν δε τον Ιούνιο του 2015 πίστη στο ισλαμικό κράτος.
Μετά την πρόθεση Μπάιντεν να αποχωρήσει απ’ το Αφγανιστάν, προθυμοποιήθηκε, πονηρά, ο Ερντογάν ν’ αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, υπό την προϋπόθεση το κόστος σε υλικά και χρήμα να βαρύνει τις ΗΠΑ, ανοίγοντας και σ’ αυτή τη χώρα νέο μέτωπο. Ο Μπάιντεν, παραδόξως, σε αντίθεση με όσα έχει πει για τον Ερντογάν, φαίνεται πως έπεσε στην παγίδα του, ανταποκριθείς στην πρότασή του. Δεν γίνεται να συμφωνούν ΗΠΑ και Τουρκία σε συνεργασία για το Αφγανιστάν, εφόσον η απόφαση ολοκληρωθεί και νομοθετικά και να διαφωνούν σε άλλα νομοθετημένα κιόλας ζητήματα, όπως οι S-400, που οι Τούρκοι δεν κάνουν πίσω και τα F-35.
Απ’ όπου οι Αμερικανοί φεύγουν, οι Ταλιμπάν πηγαίνουν και εγκαθίστανται. Οι πρόσφατες επιτυχίες τους χαρακτηρίστηκαν ανησυχητικές στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που διοργανώθηκε από την Εσθονία. Το γεγονός έχει θορυβήσει το Πεντάγωνο, στο οποίο υπάρχει αίσθηση, ότι το Αφγανιστάν μπαίνει σε νέα σοβαρότατη αβεβαιότητα απ’ όση το 2001. Ένεκα τούτου, ο Μπάιντεν κάλεσε στον Λευκό Οίκο τον Αφγανό πρόεδρο, Άσραφ Γάνι και τον αντίπαλο του Αμπντουλάχ – Αμπντουλάχ, να συζητήσουν για την «παράλογη βία να σταματήσει και ν’ αποφασίσουν οι Αφγανοί για το τι θέλουν για το μέλλον τους».
Υπ’ όψιν ότι το καθεστώς των Ταλιμπάν μέσα στην Καμπούλ και σε άλλες πόλεις, μπορεί να κατέρρευσε απ’ τις εναέριες επιθέσεις των ΗΠΑ, αλλά δεν κατεστράφη. Τώρα εκτός του ότι καλύπτουν τα κενά, που αφήνουν οι Αμερικανοί, διεξάγουν και ανταρτοπόλεμο στο Νότιο Αφγανιστάν.