■ Στρογγυλό τραπέζι των ηγετών Ελαιουργικών Φορέων
Σε στρογγυλό τραπέζι µε τίτλο « Ταραγµένες εποχές στον τοµέα του ελαιολάδου» που εγινε πρόσφατα στην Ισπανία µε συµµετοχή ηγετικών στελεχών των µεγαλυτέρων ελαιουργικών φορέων της χώρας Deoleo, Dcoop, Grupo Migasa, Acesur, Sovena και Grupo De Prado συζητήθηκαν οι πρωτόγνωρες εξελίξεις στον τοµέα της ελαιοκοµίας και οι εκτιµήσεις για το πώς θα πρέπει να προσαρµοστεί ο κλάδος στις ταραγµένες αυτές εποχές.
Όλοι οι συµµετέχοντες περιέγραψαν λεπτοµερώς πώς οι εταιρείες τους αντιµετώπισαν τις προκλήσεις των δύο ετών (2022/23 και 2023/24) µε την πολύ χαµηλή παραγωγή και τις απότοµες αυξήσεις τιµών στην χωρά και σηµείωσαν χαρακτηρίστηκα ότι «πέρασαν δύο χρόνια που ήταν ένα πραγµατικό µεταπτυχιακό για όλους»
Ωστόσο, σηµείωσαν ότι παραµένουν γενικά αισιόδοξοι και ότι «η αγορά θα επιστρέψει γιατί έχουµε πολύ ενηµερωµένους και πιστούς καταναλωτές ».
∆ιάρθρωση προσφοράς και Τιµές
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της τεράστιας Συνεταιρικής Οργάνωσης Dcoop Antonio Luque, υπογράµµισε ότι για την βελτίωση των τιµών απαραίτητη είναι η διάρθρωση της προσφοράς των παραγωγών, «η οποία είναι ολοένα και πιο κατακερµατισµένη», ενώ για να διατηρηθεί η παραδοσιακή ελαιοκαλλιέργεια, πρέπει να βελτιωθεί η αποδοτικότητα της και το νερό αποτελεί κρίσιµο και περιοριστικό παράγοντα.
Οι αναµενόµενοι δασµοί ΗΠΑ
Όσον αφορά τα πιθανά σενάρια για την επιβολή δασµών από τις ΗΠΑ πιστεύουν ότι αφού το ελαιόλαδο είναι ένα τόσο υγιεινό προϊόν για το όποιο δεν έχουν επαρκή δική τους παραγωγή, οι ΗΠΑ , «είναι προς το συµφέρον τους ν α µην επιβάλουν δασµούς»!
Ο Antonio Luque τόνισε ότι, «όλοι περιµένουµε να δούµε τι θα γίνει τελικά», αλλα το χειρότερο σενάριο θα ήταν «αν επιβάλλονταν δασµοί ανά χώρα» , όπως συνέβη και άλλη φορά, δηλαδή όχι στην Ιταλία αλλά ναι στην Ισπανία».
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι ∆ρ. Γεωπόνος, πρώην ∆/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύµβουλος του ΣΕ∆ΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕ∆ΗΚ. Μπορούν να αναδηµοσιευτούν µόνο µετά άδεια του (nmixel@otenet.gr