Ο τελικός του διαγωνισμού “Τάρτα με άρωμα Κρήτης” πραγματοποιήθηκε χθες αργά το απόγευμα στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων (Νεώριο Μόρο).
Στον τελικό είχαν προκριθεί 10 διαγωνιζόμενοι από τους 52 που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο: Πέντε για αλμυρή και πέντε για γλυκιά τάρτα από πέντε σχολές: τρεις δημόσιες και δύο ιδιωτικές.
Στην 8μελη κριτική επιτροπή συμμετείχαν ο Γάλλος σεφ σε σχολή μαγειρικής στο Παρίσι, Στεφάν Ζακικ, ο σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας, Ζαν Μαρί Χόφμαν, η επίτιμη υποπρόξενος της Γαλλίας στην Κρήτη, Κατερίνα Καστρινάκη, η πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Στέλλα Κουτσουπάκη, ο σεφ Στέλιος Παρλιάρος, ο σεφ Δημήτρης Χρονόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής και ο αντιδήμαρχος Χανίων Γιάννης Γιαννακάκης.
Σε δηλώσεις τους τόσο η επίτιμη υποπρόξενος της Γαλλίας στην Κρήτη, Κατερίνα Καστρινάκη, όσο και η πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Στέλλα Κουτσουπάκη, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιτυχή διεξαγωγή του διαγωνισμού στην οποία ήταν μεγάλη η συμμετοχή. Εντυπωσιασμένοι εμφανίστηκαν ο Γάλλος σεφ σε σχολή μαγειρικής στο Παρίσι, Στεφάν Ζακικ και ο σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας, Ζαν Μαρί Χόφμαν.
Σε δηλώσεις του ο Στέλιος Παρλιάρος δήλωσε, επίσης, εντυπωσιασμένος από την οργάνωση του διαγωνισμού ενώ υπογράμμισε ότι για τους απόφοιτους των σχολών η επαγγελματική εξέλιξη «είναι στο χέρι τους, να βρουν το δικό τους μονοπάτι, να ξεχωρίσουν».
Ακόμα σημείωσε σε σχέση με την απορρόφηση στην αγορά εργασίας ότι«οι ανάγκες είναι πάρα πολλές και στην Ελλάδα και στον τουρισμό. Όλοι ψάχνουν παιδιά να εργαστούν σε όλους τους τομείς και όμως βλέπουμε ότι παιδιά δεν έρχονται να δουλέψουν γιατί το επάγγελμα είναι πάρα πολύ σκληρό, δεν είναι εύκολο, δεν είναι σόου στην τηλεόραση. Η εστία θέλει ώρες, δουλειά, ορθοστασία, μεράκι και δημιουργία».
Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από τον Ελληνογαλλικό Σύλλογο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Χανίων και τον Δήμο Χανίων, υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτο Ελλάδας.