Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Τάτα Στιλ

Συνεχίζεται το πανίσχυρο τουρνουά Τατα Στιλ που διεξάγεται στο Βιζκ Ααν Ζέε της Ολλανδίας. Μετά την ολοκλήρωση του 7ου γύρου η βαθμολογία είχε διαμορφωθεί ως ακολούθως:
1-4 Α. Γκίρι (2764), Φ. Καρουάνα (2823), Τ.Βαν Φόρεστ (2671), Α. Φαρούτζα (2749) 4,5β. 5-8..Ν. Γκραντέλιους (2663), Π.Χαρικρίσνα (2732), Μ. Κάρλσεν (2862),Α. Εσιπένκο (2677) 4β. 9., Ρ. Βότζταρεκ (2705) 3β. 10-13.Τ. Ντούντα (2743), Μ. Βασιέ-Λαγκρά (2784), Α.Τάρι (2625), Ντ. Αντόν Γκουϊγιάρδο (2679) 2,5β. 14.Α. Ντοντσένκο (2668) 2β.

Ο Βίκτωρ Κορτσνόι σκέφτεται έχοντας δίπλα του τον Μπόρις Σπάσκι.
Τσιγάρο και καφές πήγαιναν τότε μαζί́…

Ολυμπιάδα του Λουγκάνο 1968

Ελβετική ακρίβεια και τσιγκουνιά και …ένας Σοβιετικός περίπατος

Η18η Ολυμπιάδα Σκακιού διοργανώθηκε από το FIDE μεταξύ 17 Οκτωβρίου και 7 Νοεμβρίου 1968 στο Λουγκάνο της Ελβετίας και φιλοξένησε περίπου 400 σκακιστές από 53 ομάδες, ένα πραγματικά αριθμό ρεκόρ. Παρότι όλα ήταν υπολογισμένα με Ελβετική ακρίβεια είχαν ξεκάθαρα και τη χαρακτηριστική Ελβετική τσιγκουνιά.
Η σοβιετική ομάδα με έξι γκρανμέτρ, με επικεφαλής τον παγκόσμιο πρωταθλητή Πετροσιάν, ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και κέρδισε το ένατο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο, με τη Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία να παίρνουν το αργυρό και το χάλκινο, αντίστοιχα.
Μετά από έξι χρόνια, η μεγάλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και πάλι στο ευρωπαϊκό έδαφος και κράτη όπως η Ανδόρα, η Κόστα Ρίκα, η Σιγκαπούρη και οι Παρθένοι Νήσοι έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση σε μια Ολυμπιάδα.
Η Σοβιετική Ένωση (Πετροσιάν, Σπάσκι, Κορτσνόι, Γκέλερ, Πολιουγκαέβσκι και Σμίσλοβ) ποτέ ίσως δεν παρουσιάστηκε τόσο πιο ισχυρή σε σχέση με τις άλλες ομάδες. Έκανε ένα εκπληκτικό συνολικό ρεκόρ του 82,2% ενώ κανένας από τους Σοβιετικούς δεν υπέστη ήττα. Ο Βασίλι Σμίσλοβ στη 2η αναπληρωματική σκακιέρα σημείωσε εννέα συνεχόμενες νίκες και το ρεκόρ του 11/12 ήταν καλύτερο μεταξύ όλων των παικτών. Το 10,5/12 του Πετροσιάν είναι λίγο παραπλανητικό αφού απέφυγε μερικούς κορυφαίους παίκτες. Εξαιρετική η εμφάνιση της Βουλγαρίας που από το μηδέν στα τέλη της δεκαετίας του ’40, έκανε τεράστιο άλμα μπροστά φτάνοντας στην 3η θέση. Ο Μπομπότσοφ ήταν σε εξαιρετική φόρμα και υπέστη τη μοναδική του ήττα εναντίον του Παγκόσμιου Πρωταθλητή Πετροσιάν. Οι Τρίνγκοβ και Ραντούλοβ ήταν άλλοι παίκτες που συνέβαλαν σημαντικά στην εξαιρετική επιτυχία τους..

Ο Μπόρις Σπάσκ…
Αποπνικτική ατμόσφαιρα

«Η Ολυμπιάδα του Λουγκάνο ήταν η μεγαλύτερη διεθνής σκακιστική εκδήλωση που έχει δει ο κόσμος». Αυτή ήταν η πρώτη πρόταση της στήλης του Χάρι Γκόλομπεκ στους «Times», στις 16 Νοεμβρίου 1968. Για να συνεχίσει όμως με διακριτικότητα: «Παρά τη μαζική συμμετοχή οι συνθήκες δεν ήταν τέλειες: Κάθε φορά που οι θεατές έφταναν ένα σχετικά μεγάλο αριθμό, η παροχή αέρα δεν ήταν πραγματικά επαρκής και ο θόρυβος στην αίθουσα, έκανε πολύ ενοχλητική την ατμόσφαιρα». Και συνέχισε με χιουμοριστικό τρόπο: Από αυτή την άποψη, διατύπωσα μια θεωρία που μπορεί να είναι χρήσιμη στους ερευνητές κοινωνικής συμπεριφοράς. Το αξίωμα λέει ότι όσο πιο αδύναμος σκακιστικά είναι ο παίκτης τόσο μεγαλύτερος είναι ο θόρυβος που προκαλεί! Ο Νάιντορφ για παράδειγμα δεν είναι ποτέ πίσω από ένα θόρυβο. Κατά τη θεωρία μου, τα μακράν μεγαλύτερα ντεσιμπέλ παράγονται από μουστακοφόρους Λατινοαμερικανούς παίκτες. Πιθανώς ο επιστημονικός λόγος για αυτό είναι η μεγαλύτερη ένταση που απαιτείται για να ακουστούν οι ίδιοι μέσα από τα μουστάκια».

Η υπερβολική περιγραφή απλά υπερτόνιζε ένα πραγματικό γεγονός. Ο Γιώργος Τρικαλιώτης σε συνέντευξη που έδωσε μετά από χρόνια στο περιοδικό «Σκάκι για Όλους» αναφέρθηκε στους αγώνες του Λουγκάνο, όπου ο ιδιόρρυθμος Αμερικανός Φίσερ που θα ήταν επικεφαλής της ομάδας των ΗΠΑ, τελικά δεν έπαιξε. «Λέω μία μέρα: δεν πάω να δω την αίθουσα, να κάνω και μια βόλτα στην πόλη; Πήγα και πραγματικά ήταν μια κατάσταση άθλια σε ένα κακοφωτισμένο υπόστεγο, με στενά τραπέζια και μικρούς διαδρόμους. Ξαφνικά βλέπω μια κουστωδία να μπαίνει μέσα στην αίθουσα. Μπροστά ήταν ο Φίσερ και πίσω ο πρόεδρος της Σκακιστικής Ομοσπονδία των ΗΠΑ, ο Έντμονσον. Κάνουν μια γρήγορη βόλτα, κοιτάει ο Φίσερ την κατάσταση και όλοι φεύγουν βιαστικά. Όπως έμαθα μετά, πήγε κατευθείαν στο αεροδρόμιο πήρε το αεροπλάνο και επέστρεψε στο σπίτι του»!

Η ξαγρύπνια για την ήττα…

Η Εθνική Ελλάδας έκανε μια μέτρια εμφάνιση στους αγώνες και τερμάτισε στην 34η θέση με 26 νίκες, 18 ισοπαλίες και 28 ήττες (48,6%).

Παρότι για πρώτη φορά η ομάδα πήγε στους αγώνες προετοιμασμένη, υπήρχε ξένος προπονητής επί 4 μήνες (Τριφούνοβιτς) και η αποστολή έφυγε με πολύ οργανωμένο τρόπο, συνοδευόμενη και από παράγοντες της ΕΣΟ τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα.

Η σύνθεση της ελληνικής ομάδας: Βυζαντιάδης (3 νίκες / 5 ισοπαλίες / 6 ήττες / ποσοστό επιτυχίας 39,3%), Σιαπέρας (7 / 4 / 4 / 60%), Τρικαλιώτης (1 / 0 / 4 / 20%), Ορνιθόπουλος (1 / 3 / 5 / 27,8%), Κόκκορης (7 / 4 / 5 / 56,3%), Ριζόπουλος (7 / 2 / 4 / 61,5%).

Η ήττα είναι συνήθως επώδυνη για τους σκακιστές. Ο Τριαντάφυλλος Σιαπέρας μετά την ήττα του από τον Φινλανδό αντίπαλό του εξαφανίστηκε από το ξενοδοχείο με αποτέλεσμα ένας συμπαίκτης του να προτείνει αστειευόμενος να διοργανωθούν συνεργεία για ανεύρεση του πτώματός του στη λίμνη του Λουγκάνο.

Όπως ο ίδιος έγραψε στον «Σκακιστή», το περιοδικό της εποχής: Αλήθεια, πόσο αργεί να σε πάρει ο ύπνος μετά από μια χαμένη παρτίδα! Είναι κάτι που, λίγο ή πολύ το έχουν ζήσει οι περισσότεροι σκακιστές. Πέφτεις στο κρεβάτι, κλείνεις τα μάτια σου, αλλά ο ύπνος δεν έρχεται. Γυρίζεις από τη μία πλευρά στην άλλη, προσπαθείς να κοιμηθείς, αισθάνεσαι ότι η νύχτα προχωρεί, αλλά όλοι οι κόποι είναι χαμένοι: το μυαλό σου είναι στην παρτίδα. Στη χαμένη παρτίδα! Και όταν επιτέλους είσαι έτοιμος να σε πάρει ο ύπνος ξαφνικά σε κεραυνοβολεί κάτι στο μυαλό. «Γιατί έκοψα στο δ5 με το πιόνι και όχι με το άλογο; Γιατί έκανα αυτό το λάθος;».

Πάλι κλείνεις τα μάτια σου. Άδικα. «Και τι καλά θα στεκόταν ο ίππος μου στο δ5»! Νέες προσπάθειες να κοιμηθείς. Τίποτε. «Και θα έλεγχε και το τετράγωνο ζ4 ο ίππος μου από το δ5»! Και…και…και… Και τελικά είναι αυτό ο ίππος σου στο δ5 που σε αποκοιμίζει.

Η Κύπρος (Κωνσταντίνου, Κλεώπας, Αυγουστή Λάντσιας, Καμπαμπέ) κατετάγη 51η μεταξύ 53 ομάδων.
Πηγή: Τα αποσπάσματα για την Ολυμπιάδα είναι από άρθρο του Κοσμά Κέφαλου στην Αυγή.

Παίζει ο λευκός και ματ σε 2 ***

Μαθήματα σκάκι στον Α.Ο.ΚΥΔΩΝ

Το lock-down ανέστειλε κάθε αθλητική δραστηριότητα κλειστού χώρου. Έτσι και τα μαθήματα σκάκι σταμάτησαν για όσο διάστημα διαρκέσει. Οι προπονητές όμως συνεχίζουν να παραδίδουν μαθήματα on-line. Μπορείτε να έρχεστε σε επαφή με τους προπονητές κ.κ. Γιώργο Μυλωνάκη (6972442935), Νίκο Σγουρό (6978777543), Δημήτρη Λαδά(6943801862) και Φώτη Τόλια (6946636405)για να σας ενημερώσουν σχετικά.

***1.Β:θ6+ Ρη8 2.Β:η7+#


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα