Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Τατζ Μαχάλ: το δώρο της αιώνιας αγάπης

Γνωστά αποφθέγματα, best sellers βιβλία, κλασσικές ταινίες, τραγούδια αναλλοίωτα στον χρόνο, όλα θυσιασμένα στον βωμό του έρωτα. Η πηγή του «κακού»; Η καρδιά, το σύμβολο της αγάπης, το θησαυροφυλάκιο των συναισθημάτων, ο οίκος της ψυχής.
Δεν ξέρουμε αν ο θεός Έρωτας, ο γιος της Αφροδίτης ή σύμφωνα με τον μύθο το «κοσμικό αυγό» που άφησε η Νύχτα στους κόλπους του Ερέβους, πετούσε στις 14 Φλεβάρη και «κερνούσε» τους θνητούς με τα βέλη του, σίγουρα πάντως γιορτάζουμε τη δημιουργία του μαζί με τον Άγιο Βαλεντίνο. Είναι η μέρα που θέλεις να κάνεις ένα δώρο στο πιο κοντινό σου άνθρωπο, στον αγαπημένο σου. Κάπως έτσι προέκυψε σύμφωνα με την ιστορία και το «όγδοο» θαύμα του κόσμου, το Τατζ Μαχάλ.
Ο μογγόλος αυτοκράτορας Σαχ Τζαχάν Α’ της Ινδίας παντρεύτηκε την τρίτη του γυναίκα το 1612. Tο πραγματικό της όνομα ήταν Αριουμάντ Μπάνου Μπέγκουμ, όμως ο ίδιος αποφάσισε να την ονομάσει Μουμτάζ Μαχάλ που σημαίνει «η Διαλεχτή του Παλατιού». Η ομορφιά, η καλοσύνη και η στοργικότητά της δεν μπόρεσαν να αφήσουν αδιάφορη τη καρδιά του αυτοκράτορα, γι’ αυτό και την αγάπησε όσο καμιά άλλη γυναίκα του. Ποιήματα από εκείνη την εποχή μιλάν για εκείνη λέγοντας ότι: «ήταν τόσο ωραία, ώστε η σελήνη έκρυβε το πρόσωπό της από την ντροπή». Μάλιστα ο έρωτάς τους καταγράφηκε από τους γραφιάδες του παλατιού σχολιάζοντας ότι «η οικειότητα, η βαθιά αγάπη, η προσοχή και η εύνοια που είχε ο μεγαλοπρεπής Τζαχάν για τη Μουμτάζ υπερέβαινε κατά χίλιες φορές αυτά που ένιωθε για οποιονδήποτε άλλον». Οι δυο τους ήταν τόσο αγαπημένοι που η Μουμτάζ τον ακολουθούσε ακόμα και στις πολεμικές επιχειρήσεις. Συμμετείχε στα βασιλικά συμβούλια και ο Τζαχάν της παραχωρούσε ακόμη και τη βασιλική βούλα, με την οποία μπορούσε να παίρνει αποφάσεις για τη διοίκηση ολόκληρης της μογγολικής αυτοκρατορίας. Δυστυχώς η ευτυχία δεν κράτησε πολύ, καθώς η αυτοκράτειρα πέθανε λίγο μετά τη γέννηση του 14ου παιδιού τους. Ο Σάχης κλειδώθηκε στο δωμάτιό του και βυθίστηκε σε βαθύ πένθος για μέρες, μαζί του και ολόκληρη η αυτοκρατορία. Όταν βγήκε, τα μαλλιά και τα γένια του είχαν ασπρίσει απ’ τη στενοχώρια.
Ένα χρόνο αργότερα, το 1632 άρχισε την ανέγερση του Τατζ Μαχάλ στη νότια όχθη του ποταμού Γιαμούνα, όπως είχε υποσχεθεί στην αγαπημένη του σύζυγο λίγο πριν πεθάνει. Το μαυσωλείο χτίστηκε προς τιμήν της, γι’ αυτό πήρε και το όνομά της. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα ασύλληπτης τέχνης, κάτι που φαίνεται άλλωστε καθώς στόχος ήταν η ομορφιά του να αντιπροσωπεύει την ομορφιά της Μουμτάζ. Χρειάστηκαν 22 ολόκληρα χρόνια ινδικής, περσικής και τουρκικής αρχιτεκτονικής για να ολοκληρωθεί το κτιριακό συγκρότημα που εκτός από τον τάφο της αγαπημένης του συζύγου αποτελούσε και ένα σεβαστό μέρος των βασιλικών θησαυροφυλακίων. 20.000 άντρες εργάζονταν, 32.000.000 ρούπια δαπανήθηκαν (περίπου 65.000 ευρώ), ενώ οι εργασίες λάμβαναν χώρα σε καθημερινή βάση για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή, ο Τζαχάν μετέφερε εκεί τον τάφο της αγαπημένης του Μουμτάζ, τοποθέτησε έναν χρυσό φράχτη γύρω από το φέρετρο, τον οποίο λένε ότι στόλισε με πέρλες και διαμάντια και έβαλε 2.000 φρουρούς να τον φυλάνε. Αργότερα, όταν έφυγε και ο ίδιος από την ζωή, ο γιος του αποφάσισε να τον θάψει δίπλα στην λατρεμένη του σύζυγο.
Ουσιαστικά όλη την έκταση του συγκροτήματος καταλαμβάνει το μαυσωλείο φτιαγμένο από λευκό μάρμαρο, ο εσωτερικός κύριος χώρος του οποίου περιλαμβάνει ανάγλυφες διακοσμήσεις, ενώ στο κέντρο του βρίσκονται τα κενοτάφια του Σάχη και της Μουμτάζ. Το Τατζ Μαχάλ όμως αποτελείται και από δυο άλλα μικρότερα κτίρια, το Τατζ Μαχάλ Τζαμί και τη Μεγάλη Πόρτα, δηλαδή την είσοδο. Όλο το συγκρότημα είναι διακοσμημένο με αποσπάσματα από το Κοράνι. Στο κέντρο υπάρχει ένας τετραγωνικός κήπος εμπνευσμένος από τους γνωστούς Περσικούς κήπους, γεμάτος με λεωφόρους, δέντρα, τριαντάφυλλα, νάρκισσους και βρύσες. Εκεί βρίσκονται και οι αληθινοί τάφοι του ζευγαριού. Έτσι αυτό το «Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» προστατευμένο από την UNESCO μετατράπηκε σ’ ένα σύμβολο αιώνιας αγάπης που κάθε χρόνο το επισκέπτονται 6 με 7 εκατ. άνθρωποι, ενώ στις 14 Φλεβάρη μια κοσμοσυρροή επισκεπτών έρχονται για να θαυμάσουν από κοντά ένα από τα πιο ακριβά δώρα αγάπης στον κόσμο. Και μπορεί το Τατζ Μαχάλ να είναι ένα τέτοιο δώρο, ουσιαστικά όμως πρόκειται για μια κίνηση αληθινής αγάπης, γι’ αυτό μια τέτοια μέρα το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να δείξετε στο πρόσωπο που σας ενδιαφέρει τα αισθήματα σας με οποιονδήποτε τρόπο, όπως θα έκανε άλλωστε και η Μουμτάζ Μαχάλ. Χαρούμενη Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου!

* Η Μαρία Τριπολιτάκη είναι Φιλόλογος-Γλωσσολόγος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα