Ανασχηματισμός… ευρύς Κυβερνητικό “μπότοξ” Κρατώντας τον βασικό κορμό της προηγούμενης κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κάνει κάποιες διορθωτικές κινήσεις, καταλήγοντας στη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Γενικότερα, η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης δεν προκάλεσε ιδιαίτερες εκπλήξεις, αφού για τους περισσότερους έχουμε πάρει μία γεύση κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Το ζητούμενο πλέον είναι να παρουσιαστεί, εκείνο το κυβερνητικό σχέδιο που θα καταφέρει να κρατήσει τους πιο αδύναμους όρθιους, την ώρα που το τρίτο μνημόνιο θα εφαρμόζεται σε κάθε τομέα της αγοράς και της κοινωνίας. Μόνο που ακόμα και γι’ αυτό το κυβερνητικό σχέδιο, τον τελευταίο λόγο θα έχει ο επικεφαλής της νέας Task Force, ο Ολλανδός Μάαρτεν Φερβέι. Συνεπώς, τη Ρόδο τη βλέπουμε…
*********
Οι… ομάδες μιλούν στο γήπεδο Και οι κυβερνήσεις στην πράξη… Αναμφίβολα από τις ευχάριστες εκπλήξεις του νέου υπουργικού συμβουλίου είναι η ανασύσταση του Υπουργείου Πολιτισμού, η σύσταση ειδικού χαρτοφυλακίου για το Ε.Σ.Π.Α. και η παραμονή του Γιάννη Μουζάλα στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης. Θετικά αποτιμάται και η σύσταση υφυπουργείου Βιομηχανίας, με την επιλογή του προσώπου, ωστόσο, να μη δημιουργεί τον ανάλογο ενθουσιασμό. Ακριβώς όπως και με το πρόσωπο του νέου υπουργού Παιδείας, η αλλαγή του πολιτικού στίγματος του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράστηκε στις εκλογές, φαίνεται πως αποτυπώνεται και στη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Η κριτική, λοιπόν, που μπορεί να ασκήσει κανείς στη νέα κυβέρνηση είναι επίσης ευρεία. Πλέον υπουργικά χαρτοφυλάκια έχουν λάβει αρκετά στελέχη με έντονο… πασοκικό παρελθόν, ενώ μεγάλη δυσαρέσκεια προκάλεσε και η παρουσία υφυπουργού με έντονα ρατσιστικό και αντισημιτικό λόγο. Αμηχανία προκαλεί και το γεγονός πως τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ανάλαβε ένα πρώην στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων. Παρόλα αυτά, όπως συμβαίνει με όλα στη ζωή, η χρησιμότητα και οι δυνατότητες αυτής της κυβέρνησης θα κριθούν απ’ το αποτέλεσμα. Θα είναι αυτό το πολιτικό προσωπικό εκείνο που θα καταφέρει να προχωρήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, βάζοντας ξανά τις μηχανές σε λειτουργία και προστατεύοντας παράλληλα τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πολιτών;
*********
Πορτογαλικά… ελλειμματικά μαντάτα “Κενό” το πορτογαλικό “θαύμα” Το… “παραμύθι” της προσαρμογής της Πορτογαλίας, που μάλιστα ακόμα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τη χώρα μας σε διάφορες συζητήσεις, φαίνεται πως τελικά… έχει και δράκο. Το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο, η… ΕΛ.ΣΤΑΤ. της Πορτογαλίας, ανακοίνωσε πως ο προϋπολογισμός του ελλείμματος του 2014, ανήλθε στο 7,5% από το 4,5% που είχε προβλεφθεί. Αιτία η διάσωση ακόμα μίας τράπεζας, εκείνης της Banco Espirito Santo, που είχε θορυβήσει τις αγορές όταν κατέρρευσε. Παρά την πώληση της “καλής τράπεζας” από την Τράπεζα της Πορτογαλίας, η Espirito συνεχίζει να ταλαιπωρεί την πορτογαλική οικονομία. Τα “κόκκινα” δάνεια δεν είναι αποκλειστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Οπως, φαίνεται πως συμβαίνει και με την ατιμωρησία όσων ευθύνονται για τη διόγκωσή τους, με τους πολίτες να πληρώνουν πάντα το τίμημα.
*********
Ανήθικος ιμπεριαλισμός Οι ηγέτες… φιλοσοφούν, ενώ οι πρόσφυγες πεθαίνουν «Ηθικό ιμπεριαλισμό» χρέωσε στην Αγκέλα Μέρκελ ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, σχετικά με τα προτεινόμενα σχέδια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Οι δηλώσεις του έρχονται ως απότοκο της στάσης που κρατά η χώρα του απέναντι στις αυξανόμενες προσφυγικές ροές, στις οποίες το μόνο που επιχειρεί να προτάξει είναι η καταστολή. Το ακόμα πιο απογοητευτικό, είναι πως αρκετές χώρες, και όχι μόνο η Ουγγαρία, θεωρούν πως μπορούν έτσι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, φορτώνοντας παράλληλα τις ευθύνες σε χώρες όπως η Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμετράται με τα όρια της αυτό το διάστημα. Μετράει το “ύψος” της. Και αυτό το ανάστημά της παραμένει λίγο από όποια οπτική γωνία και εάν το δει κανένας.