Ντροπή
Η ανθρώπινη ζωή έχει την ίδια αξία, είτε στις βίλες, είτε στις παράγκες Οι εικόνες που ταξίδεψαν ανά την Ελλάδα από τις μπουλντόζες που εστάλησαν στο νομισματοκοπείο για να διώξουν τους Ρομά, είναι η πιο εύγλωττη αποτύπωση της απάνθρωπης προσέγγισης αυτής της κυβέρνησης στην ανθρώπινη ζωή. Η αντίσταση των κατοίκων του καταυλισμού, που ως ένα απάντησαν στην καταστολή, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Οι εικόνες που ταξίδεψαν ανά την Ελλάδα με τις ουρές έξω από τις τράπεζες για να πληρωθεί ο ανθρωποφάγος ΕΝ.Φ.Ι.Α., είναι η πιο εύγλωττη αποτύπωση του φόβου και τρόμου στους πολίτες αυτής της χώρας. Ο θάνατος του συνταξιούχου στην ουρά της τράπεζας, η πιο τρανή απόδειξη του αδιεξόδου που έχουμε περιέλθει. Η διέξοδος είναι απαραίτητη και ζωτικής σημασίας πλέον. Η ζωή έχει αξία μόνο όταν αυτός που τη φέρει τη διεκδικεί.
Αξιοπρέπεια
Ποιότητα και σεβασμός της ανθρώπινης ζωής με έναν νόμο Αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου με έναν νόμο θέσπισε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ώστε να προστατεύσει τους εργαζόμενους στην κατώτερη οικονομική κλίμακα. Αυτό συνέβη στη Μέκκα του καπιταλισμού, τη Νέα Υόρκη, και όχι σε κάποια ρώσικη ή κουβανέζικη επαρχία. Ας τα βλέπουν αυτά οι κυβερνήτες της Ελλάδας, αλλά και πολίτες που θεωρούν την εδώ αύξηση του κατώτατου μισθού δια νόμου, λαϊκισμό και εκμετάλλευση των πτωχών. Σκοπός είναι να δουλεύουμε για να ζούμε, κι όχι να ζούμε για να δουλεύουμε.
Μακελειό
Το νου σου ζώο, τον πλανήτη έχουν καταλάβει άνθρωποι Και μιας και οι άνθρωποι θεωρούν εαυτούς ανώτερα όντα, σε μόλις σαράντα χρόνια κατάφεραν να εξαφανίσουν τα μισά άγρια ζώα του πλανήτη. Τα χερσαία και θαλάσσια είδη έχουν εξαφανιστεί κατά σχεδόν 40%, ενώ τρία στα τέσσερα είδη ζώων του γλυκού νερού δεν υπάρχουν πλέον. Και όλα από την ανθρώπινη παρέμβαση. Η Λατινική Αμερική κοντεύει να μείνει χωρίς άγρια ζώα, ενώ τα μεγαλύτερα πλήγματα έχουν δεχτεί τα ζώα στο Κουβέιτ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στην Ελλάδα, ένα καλό παράδειγμα της κατάστασης δείχνει η υποβάθμιση των μισών τουλάχιστον υγροτόπων της Κρήτης, εξαιτίας της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης, της υπεραλίευσης και της βόσκησης. Κάπως έτσι εξαφανίστηκε και το όρνιο της Κρήτης. Το WWF σημειώνει πως αν ο παγκόσμιος πληθυσμός κατανάλωνε με τον ρυθμό που το κάνουν οι Έλληνες θα χρειάζονταν 2,5 πλανήτες με φυσικούς πόρους για να επιβιώσουμε. Χρειάζεται η εξαφάνιση του ανθρώπου για να γλιτώσουν τα υπόλοιπα ζώα;
Σχιζοφρένεια
Ο ίδιος άνθρωπος που εξαφάνισε τα άγρια ζώα στον πλανήτη, αναζητά την αρχέγονη ζωή εδώ και εξήντα χρόνια. Εξήντα χρόνια κλείνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και μαζί με την επιστημονική κοινότητα θα έπρεπε να γιορτάζει ολόκληρη η ανθρωπότητα. Μαζί μ’ αυτήν και η Ελλάδα που συμμετέχει με “ένα μικρό χωριό” Ελλήνων επιστημόνων, που αριθμεί περί τα 180 άτομα. Ο Γιώργος Γραμματικάκης και τα βιβλία του ίσως είναι μάλιστα ο ιδανικός επιστήμονας και συγγραφέας για να κάνει κάποιον να καταλάβει και να αγαπήσει αυτό που συμβαίνει στο Cern. Χρόνια πολλά λοιπόν στο CERN, με την ελπίδα στα επόμενα εξήντα χρόνια να έχουμε προλάβει να αγαπήσουμε και την ίδια τη ζωή του πλανήτη μας.