«Τα παραμύθια αποτελούν αντίδοτο στην πεζότητα της εποχής μας και τη διαμεσολάβηση των πάντων από την τεχνολογία, προσφέροντάς μας μια άλλη ματιά πάνω στον κόσμο και τη ζωή».
Η συγγραφέας και αφηγήτρια παραμυθιών Λιλή Λαμπρέλλη γνωρίζει καλά τα «μυστικά» του παραμυθιού. Έχοντας στο ενεργητικό της 20 βιβλία και έχοντας μυηθεί στην αφήγηση παραμυθιών, μαθητεύοντας κοντά σε κορυφαίους δασκάλους τους είδους, επιδιώκει την άμεση επικοινωνία με το αναγνωστικό κοινό αλλά και τους ακροατές παραμυθιών.
Έτσι, δεν θα μπορούσε να μην ανταποκριθεί στην πρόσκληση που της απηύθυναν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου Χανίων. Μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και επιφύλασσε ευχάριστες εκπλήξεις τόσο για την συγγραφέα όσο και για τα παιδιά.
«Τα παραμύθια είναι μια ανταλλαγή, μια συνομιλία. Τα παραμύθια μιλάνε από καρδιά σε καρδιά», τόνισε η κα Λαμπρέλλη που κατά την ομιλία της ανέδειξε την ομορφιά και τη σοφία που κρύβουν μέσα τους τα παραμύθια. «Η αφήγηση παραμυθιών είναι περισσότερο σχέση και λιγότερο τέχνη», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι τα παραμύθια έρχονται στο σήμερα να δώσουν πίσω στους ανθρώπους τη χαμένη αμεσότητα και επικοινωνία.
Δεκάδες ήταν οι ερωτήσεις που διατύπωσαν τα παιδιά προς τη συγγραφέα με την κα Λαμπρέλλη να εξηγεί την συμβολική γλώσσα των παραμυθιών, το μυθικό και μαγικό στοιχείο που φέρουν, τη σχέση τους με τη λαϊκή παράδοση και τις πόρτες που ανοίγουν στη φαντασία.
«Σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια εποχή, την άνοιξη, το 7ο Γυμνάσιο Χανίων προσφέρει στους φιλαναγνώστες μαθητές του την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά έναν συγγραφέα και να συνομιλήσουν μαζί του για τη ζωή, τον κόσμο και τα έργα του, τα οποία έχουν προηγουμένως με ενδιαφέρον μελετήσει», εξήγησαν, μιλώντας στα «Χ.ν.», οι υπεύθυνες καθηγήτριες Μπαλάκου Μαρίνα, Πανάγου Δάφνη και Σκάρπα Δέσποινα και πρόσθεσαν: «Φέτος λοιπόν οι μαθητές μας διάβασαν τα λαϊκά παραμύθια της κ. Λιλής Λαμπρέλλη, αφηγήματα από την προφορική παράδοση όλου του κόσμου. Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους από όλες τις χώρες, αφηγήματα γοητευτικά, με νοήματα κρυμμένα που διδάσκουν τις μεγάλες αλήθειες της ζωής, αλλά με τρόπο παιγνιώδη και συμβολικό. Με ήρωες που αγαπούν και κινδυνεύουν, που νικούν ή αποτυγχάνουν, ήρωες με τους οποίους ταυτιζόμαστε κι έτσι αφουγκραζόμαστε τη δική τους αλήθεια, ήρωες που με το παράδειγμά τους μας παρακινούν δυναμικά να φιλοσοφήσουμε, να αναζητήσουμε και να αποδεχτούμε τον ίδιο μας τον εαυτό, αλλά και τον άλλον άνθρωπο. Γι΄ αυτό τα παραμύθια είναι “θεραπευτικά”, όπως μας είπε η κ. Λαμπρέλλη, “και κάνουν καλό – και σ΄ αυτόν που τα λέει και σ΄ αυτόν που τ΄ ακούει”, αρκεί να τα ακούσουμε ή και να τα αφηγηθούμε με την καρδιά μας! Για όλο αυτό το μαγικό ταξίδι στον “ου-τόπο της φαντασίας” θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κ. Λιλή Λαμπρέλλη!».