» Οικογένεια Γάλλων ιστιοπλόων δηλώνουν εντυπωσιασµένοι από τα Χανιά και το Μουσείο Τυπογραφίας
Μαγεµένοι από τα Χανιά και το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη, δηλώνουν Γάλλοι ιστιοπλόοι που µε το ιστιοφόρο τους ‘‘Ceto’’, ταξιδεύουν εν πλω την Μεσόγειο θάλασσα και το περασµένο Σάββατο ‘‘έδεσαν’’ στο λιµάνι Σούδας.
Η οικογένεια των Valerian Vuillien και Chrystelle Chagniat µε τους γιους τους Tom και Max, ξεκίνησε το ταξίδι της τον περασµένο Νοέµβρη δυτικά της Κορσικής. Η Κορσική είναι το τέταρτο µεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, βόρεια της Σαρδηνίας, δυτικά της Ιταλίας και νοτιοανατολικά της Γαλλίας στην οποία και ανήκει.
Από την Κορσική οι Γάλλοι ταξιδιώτες έφτασαν δυτικά της Σαρδηνίας, συνέχισαν µέχρι την Σικελία της Ιταλίας και έπειτα στην Βαλέτα της Μάλτας όπου έµειναν για 2 εβδοµάδες. Εκεί τους βρήκε και η νέα χρονιά. Στη συνέχεια ταξίδεψαν µέχρι τις Συρακούσες στην Σικελία της Ιταλίας όπου διανυκτέρευσαν για µία εβδοµάδα, από εκεί έφτασαν στην Πύλο της Πελοποννήσου κι έπειτα στο νησάκι της Σαπιέντζας που ανήκει στις λεγόµενες Μεσσηνιακές Οινούσσες. Από τα ανοιχτά των
νοτιοδυτικών ακτών της Μεσσηνίας συνέχισαν µέχρι την Καλαµάτα και από την Πελοπόννησο βρήκαν αγγυροβόλιο στα Χανιά και στο λιµάνι της Σούδας.
«Τα Χανιά είναι µαγευτικά. Όταν φτάσαµε ξηµερώµατα στο λιµάνι της Σούδας, η ατµόσφαιρα δεν ήταν καθαρή και υπήρχαν σύννεφα. Όταν η συννεφιά αποµακρύνθηκε και αποκαλύφθηκαν τα χιονισµένα Λευκά Όρη από τη θάλασσα που βρισκόµασταν, ήταν κάτι το συναρπαστικό» µας λέει ο Valerian, που είναι ο καπετάνιος του Ceto’s crew, δύτης, λάτρης της θάλασσας ενώ έχει και σπουδές γεωπονίας στο Montmorot της Γαλλίας.
Η οικογένεια των Γάλλων ιστιοπλόων, επισκέφθηκε το Σάββατο το Μουσείο Τυπογραφίας στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας, όπου εκεί έκανε ένα διαφορετικό ‘‘ταξίδι’’ στην ιστορία των Χανίων µέσω της τέχνης της Τυπογραφίας. Οι Γάλλοι επισκέπτες αφού τύπωσαν σε πιεστήρια του 19ου αιώνα, είδαν σπάνιες γκραβούρες, εκδόσεις, φωτογραφίες και εικαστικές εκθέσεις, δηλώνοντας πραγµατικά ενθουσιασµένοι «Είναι απίστευτο!!!» ανέφερε η Chrystelle και πρόσθεσε «Τι ενδιαφέρον µέρος για να επισκεφθείς και να διαπιστώσεις την εξέλιξη της επικοινωνίας! Πόσο ευχάριστη έκπληξη ήταν η επίσκεψή µας σε αυτό το τόσο υπέροχο µουσείο. Πρέπει να επιστρέψουµε µια µέρα για να ακούσουµε περισσότερες ‘‘τυπογραφικές’’ ιστορίες. Σας ευχαριστούµε πολύ!».