Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Ταξίδι μέσα από το έργο του σε ένα φωτεινό μέλλον

22 Απριλίου 2019. Γλυκοχαράζει. Το νιώθω θα ‘ρθείς!  Δύο χρόνια μας λείπεις, ανείπωτα πολύ.
Η οικογένειά μας! Εσύ, η αγαπημένη σου σύντροφος, εμείς! Γεννηθήκαμε και βιώσαμε ταυτίζοντας κυριολεκτικά τις ζωές μας μαζί σου, μέσα σε χαρές και λύπες, αγώνες και αγωνίες, δυσκολίες και δημιουργίες. Πάντα με ακλόνητο και ισχυρό το δεσμό της αγάπης μας και τη ζεστασιά της πολύτιμης αγκαλιάς σου. Οι ζωές μας ήταν, είναι και θα είναι απόλυτα συνυφασμένες μαζί σου!
Τώρα, νιώθω μετέωρη, ανάμεσα σε ένα διττό χωροχρόνο, όπου τα δύο χρόνια φαντάζουν αιώνες και ταυτόχρονα φαντάζουν στιγμές, με έντονη την απουσία σου και παράλληλα ισχυρή την παρουσία σου, που απλώνεται παντού, μέσα από τις εκφάνσεις και τα έργα στην πορεία της σπάνιας ύπαρξής σου. Άνθρωπος λαμπερός, καθάριος, γεμάτος αρετές, ήθος, ευγένεια ψυχής, βαθιές ευαισθησίες και πηγαία κοινωνική αλληλεγγύη. Πολυσύνθετη προσωπικότητα, με έντονο το αίσθημα του καθήκοντος και της υπευθυνότητας και φλογερή την αγάπη για τον τόπο και την επιστήμη. Με εφόδια τη δύναμη της θέλησης και της διαρκώς εξελισσόμενης γνώσης, δημιούργησες ως Μελετητής Πολιτικός Μηχανικός, ένα πλούσιο οραματικό αλλά και έμπρακτο αναπτυξιακό έργο για τον τόπο μας.
Και όπως πριν ένα χρόνο ήρθες για το “Ταξίδι μας στη φωτεινή πορεία της ζωής σου”, νιώθω ότι και τώρα έρχεσαι, για να κάνουμε μαζί, ένα “Ταξίδι μέσα από το έργο σου σε ένα φωτεινό μέλλον του τόπου μας”! Αισθάνομαι να πλησιάζεις και να προβάλλεις, όπως σου ταιριάζει! Φωτεινός, μέσα από τα χρώματα του ανατέλλοντος ηλίου. Θυμάμαι πόσο γλαφυρά, μου περιέγραφες εκστασιασμένος για τα χρώματα : “Ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται το θαυμαστό φαινόμενο των χρωμάτων, χάρις στις ευλογημένες οπτικές του δυνατότητες, που σχετίζονται με το μήκος κύματος της αφικνούμενης ηλεκτρομαγνητικής ηλιακής ακτινοβολίας του ορατού φάσματος!”  Μέσα από το φως της αυγής, αναφαίνεται η μορφή σου! Η φιγούρα σου αεικίνητη όπως πάντα σεμνή, χωρίς έπαρση, γεμάτη αγωνιστική ένταση και με λαμπερό το καλοσυνάτο χαμόγελό σου, φωτεινή αντανάκλαση της ψυχής σου!
Δίπλα μας υψώνονται τα Λευκά Όρη, τα αγαπημένα σου. Φαντάζουν κοντά μας, περήφανα, λες και θέλουν να σε ευχαριστήσουν!  Για όλα όσα μοιραστήκατε σε μία άρρηκτη σχέση ζωής. Για όλα όσα τους σεβάστηκες, τους εξερεύνησες, αλλά και όλα όσα αγωνίστηκες για να αναδείξεις, να προστατεύσεις και να αξιοποιήσεις! Εκείνα, απαντούσαν πάντα στις προσπάθειές σου, αποκαλύπτοντας διάπλατα μέσα από τις πρωτοποριακές σου έρευνες τους υδάτινους θησαυρούς τους και τα κρίσιμα  επιστημονικά μυστικά τους.
Το γραφείο σου! Αποπνέει παντού την παρουσία σου και την πολυδιάστατη δημιουργικότητά σου, που αποτυπώνεται σε ένα  πλούτο επιστημονικών εργασιών και στην ευρύτητα των αριστοτεχνικών σου μελετών, μέσα από τις οποίες σχεδιάστηκαν έργα για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας!
“Έργα με ιστορία”, που άφησαν το όμορφο αποτύπωμά τους στη σύγχρονη πόλη των Χανίων. Τα περισσότερα υλοποιήθηκαν με βάση τις δωρεάν μελέτες σου και τις ανιδιοτελείς προσπάθειές σου για την εξασφάλιση της χρηματοδότησή τους, όπως, πλατείες: Ελευθερίας, Αγοράς, 1866. Δρόμοι με τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας: Ηρώων Πολυτεχνείου, Α. Παπανδρέου, Βενιζέλου, Νικ. Φωκά, Κυδωνίας – Πλαστήρα – Αποκορώνου. Επίσης πολλά γνωστά έργα, όπως ο Ναός Πέτρου & Παύλου, Νοσοκομεία, ο οικισμός αξιωματικών και έργα στη Ναυτική Βάση Σούδας κλπ.
“Αναπτυξιακά έργα υποδομής” αναγκαία για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, μέσα από ένα διορατικό και μεγαλόπνοο σχεδιασμό, στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφόρου διαχείρισης του περιβάλλοντος, με την επιστημονική και τεχνική τους μεθοδολογία να προπορεύεται των πλέον αυστηρών ευρωπαϊκών οδηγιών. Έργα Εθνικού Επιπέδου, σύνθετα, πολλαπλής σκοπιμότητας και λειτουργικότητας, μελετημένα μαζί με τους εκάστοτε συνεργάτες σου, τα οποία σύμφωνα με τη χαρακτηριστική σου ρήση, “προκύπτουν από τη διερεύνηση εναλλακτικών σεναρίων σχεδιασμού, για να είναι τεχνικοοικονομικά συμφέροντα και περιβαλλοντικά αποδεκτά”, εξασφαλίζοντας με καινοτόμες ιδέες, την ορθολογική αξιοποίηση, την προστασία, την αποκατάσταση και την ανάδειξη του περιβάλλοντος. Έργα σχεδιασμένα με βάση τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών, οι οποίες συνέβαλαν παράλληλα στην προαγωγή της επιστήμης, με χαρακτηριστική, την αξιοποίηση διαστημικής τεχνολογίας από το 1972, που αποτελεί την πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα στο πεδίο υδρογεωλογικών ερευνών.
Από τις μελέτες των μεγάλων αναπτυξιακών υδραυλικών έργων για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, που αποτελούν Έργα Εθνικού επιπέδου οι αντιπροσωπευτικότερες αναφέρονται στην Αξιοποίηση του Υδατικού Δυναμικού της Δυτικής Κρήτης, της Κεντρικής – νότιας Κρήτης, καθώς και της περιοχής Ηρακλείου – Αγίου Νικολάου, όπου περιλαμβάνεται και το Φράγμα Αποσελέμη.. Επίσης, οι μελέτες για τη συλλογή – επεξεργασία και διάθεση λυμάτων σε Αστικές – Τουριστικές περιοχές, με τις εγκαταστάσεις Βιολογικών Καθαρισμών, που λειτουργούν ως “Φίλοι της Φύσης”, προστατεύοντας και αποτρέποντας την περιβαλλοντική υποβάθμιση των περιοχών τους και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, όπως των κόλπων Χανίων και Κισσάμου. Πολύτιμες και οι Υδρολογικές μελέτες και της οριοθέτησης και διευθέτησης ρεμάτων. Όλες, αναφέρονται σε έργα, από τα οποία ένα μέρος τους έχει υλοποιηθεί, με την ανιδιοτελή σου συμβολή και τις προσπάθειές σου για την ένταξής τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των νεότερων μελετών τις οποίες εκπόνησες με έντονο ζήλο και κόπους, ως επειγόντως αναγκαίες, “αναμένουν” την υλοποίησή τους.
Η πρωτοπορία και η αναγκαιότητα υλοποίησης των μελετών, αναδεικνύεται σε όλα τα θεματικά τους πεδία. Ήδη, από τη δεκαετία του 1980, στα πλαίσια της Μελέτης Υδατικού Δυναμικού Δυτ. Κρήτης, διερευνήθηκε ενδελεχώς και το σοβαρό πρόβλημα των πλημμυρικών φαινομένων, με την  κατάκλυση καλλιεργημένων εκτάσεων και τη διάβρωση εδαφών, που οδήγησαν στη πρόβλεψη, σχεδιασμό και τεχνική περιγραφή μέτρων διαχείρισης των επικλινών εδαφών και έργων ορεινής υδρονομίας. Επίσης, τα φαινόμενα αυτά διερευνήθηκαν λεπτομερώς και σε μεταγενέστερες μελέτες, όπως της “Οριοθέτησης, Διευθέτησης και Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας του Ταυρωνίτη” (2012),  που σήμερα αποτελεί τη μοναδική ώριμη μελέτη στην περιοχή. Όπως δε επισημαίνεις σε σημαντικά σου έγγραφα, “Κατά τη διάρκεια πλημμυρών, δημιουργούνται εγκάρσιοι στροβιλισμοί του νερού στην περιοχή των μη επενδεδυμένων πρανών και στον πόδα τους, με επακόλουθο την υποσκαφή της βάσης τους, την κατάπτωσή τους και τελικά την καταστροφή τους, με συνέπεια να πλημμυρίζουν οι εκατέρωθεν της κοίτης εκτάσεις”. Επίσης, τονίζονται τα “Οφέλη που θα προκύψουν από την υλοποίηση των Έργων” και ειδικότερα, “θα επιτευχθεί η αντιπλημμυρική προστασία των εκατέρωθεν της κοίτης καλλιεργειών, όπως επίσης και η περαιτέρω αναβάθμιση της σημαντικής Αστικής – Τουριστικής περιοχής Χανιά – Μάλεμε – Κολυμβάρι.  Τα έργα αυτά, θα συμβάλουν επίσης στην αισθητική του τοπίου και επιπλέον στην τροφοδότηση της παραλίας του Κόλπου Χανίων με ιζήματα που θα προέρχονται από στερεοπαροχές ολόκληρης της λεκάνης Ταυρωνίτη, εκτάσεως 132 τετρ. χλμ. για την αποκατάσταση – μαζί με λοιπά μέτρα και μικρής κλίμακας έργα που μελετώνται – της διαβρωμένης αμμώδους παραλίας Χανιά – Κολυμβάρι  κλπ”.
Το 2015, ως γνήσιος ευπατρίδης, αγωνίζεσαι για να ολοκληρώσεις, χωρίς τη συμπαράσταση της Πολιτείας, την προκαταρκτική Τεχνική Διερεύνηση Αξιοποίησης Υδατικού Δυναμικού Λεκάνης Ταυρωνίτη, μία νέα πρωτότυπη μελέτη. Περιλαμβάνει, την επαναδιαστασιολόγηση του Συστήματος Έργων των φραγμάτων Ταυρωνίτη, επιτυγχάνοντας μεγάλη μείωση του κόστους κατασκευής τους και συμβάλλοντας στη δυνατότητα  αξιοποίησης υδάτινων πόρων που χάνονται στη θάλασσα για την κάλυψη υδατικών αναγκών, στην προστασία του Ταυρωνίτη από τις πλημμύρες, αλλά και στην ανάδειξη της ενδοχώρας με τη δημιουργία νέων γαλάζιων υγροβιότοπων. Έργα για τα οποία ήδη είχες συμβάλει με μεγάλες προσπάθειες για την ένταξή τους στον “κατάλογο προγραμματιζόμενων έργων” – ΥΠΕΚΑ.
Επίσης, το “Σύνθετο Σύστημα Έργων Πλατύ – Μεσσαρά”, ένα μεγάλο Αναπτυξιακό Έργο πολλαπλής σκοπιμότητας του οποίου ήσουν κύριος Μελετητής της Προκαταρκτικής Μελέτης, αποτελεί ένα σύστημα επί μέρους αειφόρων έργων πολλαπλής λειτουργικότητας, τα οποία συνεργάζονται στενά μεταξύ τους, και η υλοποίησή τους στο μέλλον, θα συμβάλει στην  βέλτιστη ορθολογική αξιοποίηση, αποκατάσταση, προστασία και ανάδειξη του υδάτινου πλούτου της κεντρικής – νότιας Κρήτης. Περιλαμβάνουν τη δημιουργία των φραγμάτων Γερακαρίου και Πλατύ, τον Αγωγό μεταφοράς του πλεονάζοντος όγκου νερού προς τη Μεσσαρά,, ενισχύοντας το Φράγμα Φανερωμένης και εμπλουτίζοντας τον προβληματικό υπόγειο υδροφορέα. Παράλληλα ένας γαλάζιος υγροβιότοπος δημιουργείται στην ορεινή ζώνη δυτικά του Ψηλορείτη, συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική και τουριστική αναβάθμιση της περιοχής.
Σημαντική είναι η συμβολή σου και στην ανάδειξη του θέματος της διάβρωσης των ακτών του κόλπου Χανίων, αλλά και στην εκπόνηση επί μέρους μελετών του Ερευνητικού Έργου αποκατάστασης των ακτών (Κύριος ανάδοχος: ΕΛΚΕΘΕ). Στα πλαίσια αυτά, αναφέρεται και η  πλέον νεότερη μελέτη σου με τίτλο: “Έρευνα – μελέτη παράκτιας ζώνης κόλπου Χανίων με χρήση καινοτόμου διαστημικής τεχνολογίας” (2016).
Το οραματικό σου έργο μεγάλο και έμπρακτο, δημιουργημένο  με πάθος και αγωνιώδεις προσπάθειες!
Αποτελεί μία πολύτιμη παρακαταθήκη και η υλοποίησή του ανοίγει προοπτική για ένα φωτεινό μέλλον του τόπου μας, τον οποίο αγάπησες και για τον οποίο αγωνίστηκες .
Κι εμείς, με απέραντη ευγνωμοσύνη, θα σε νιώθουμε ατενίζοντας υψηλά,
όπως στους στίχους που έγραψε για σένα ο καλλιτέχνης Αντώνης Παυλάκης:
“Η ψυχή σου αετός, περήφανα πετά, σε ύψη υπερβατικά, λάμπει παντοτινά.
Η παρουσία σου παντού, πνευματική, αιώνια, μοναδική,
μας εμπνέει, μας στηρίζει και μας καθοδηγεί.”


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα